Τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας εξαιτίας της πανδημίας αλλά και των αυξημένων αναγκών για την αμυντική θωράκιση της χώρας και του περιορισμού των μεταναστευτικών ροών επικαλέστηκαν οι νομικοί εκπρόσωποι του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου αντικρούοντας τα επιχειρήματα των συνταξιούχων.
Οι συνταξιούχοι ζητούν να τους επιστραφούν αναδρομικά οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ενδεκαμήνου από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016 και των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ύψος των αναδρομικών που διεκδικούν οι συνταξιούχοι εκτιμάται σε πρώτη φάση στα 2,5 δις ευρώ.
Τι υποστήριξαν οι δικηγόροι του δημοσίου και του ΕΦΚΑ
Κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι δικηγόροι του Δημοσίου επέμειναν στο ότι υπάρχει εθνική δημοσιονομική κρίση και πως προέχει το δημόσιο συμφέρον της χώρας.
Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι λόγω της πανδημίας 650.000 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας και το Δημόσιο θα καταβάλλει τεράστια ποσά ως αποζημίωση.
Επιπλέον, οι δαπάνες του Δημοσίου είναι αυξημένες, καθώς για την ασφάλεια της χώρας θα αγοραστούν 18 Γαλλικά αεροσκάφη Rafale και δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες, ενώ έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά για την κατασκευή του φράκτη στον Έβρο, μετά την πρόσφατη κρίση των μεταναστευτικών πιέσεων από την Τουρκία. Από την πλευρά τους ο νομικός εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ αναφέρθηκε σε ταμιακές δυσκολίες οι οποίες οφείλονται στην πανδημία και έκανε λόγω για κίνδυνο στη βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ, που θα αναγκαστεί να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία.
Τι υποστήριξαν οι δικηγόροι των συνταξιούχων
Οι συνταξιούχοι διά των δικηγόρων τους υποστήριξαν ότι εξαπατήθηκαν από την Κυβέρνηση. Και αυτό γιατί, όπως είπαν, ενώ οι αρμόδιοι Υπουργοί ανακοίνωσαν πως τηρήθηκαν οι προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ, στην πραγματικότητα οι αποφάσεις εφαρμόστηκαν μερικώς.
Προσέθεσαν δε, ότι με τη μη καταβολή των αναδρομικών των επικουρικών και των τριών δώρων τους παραβιάζεται η συνταγματικά προστατευόμενη περιουσία τους (άρθρο 17 Συντάγματος) στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται ο μισθός και η σύνταξη και αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς του Δημοσίου περί ελλείψεως εννόμου συμφέροντος των προσφευγόντων και απαραδέκτου των αιτήσεων.
Επτά προσφυγές στο ΣτΕ
Στο ΣτΕ έχουν κατατεθεί επτά προσφυγές από συλλόγους και ενώσεις συνταξιούχων.
Υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες περικοπές έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (υπ΄ αριθμ. 2287-2288/2015) και ζητούν να ακυρωθεί η διάταξη του νόμου «Βρούτση» (ν. 4714/2020 άρθρο 114, παρ. 3), η οποία προβλέπει ότι με την καταβολή των αναδρομικών, «αποσβένυνται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, σε σχέση με τους δύο «μνημονιακούς νόμους» (4051 και 4093/2012) οι διατάξεις των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.