O μεγαλοεπενδυτής John Paulson αποχώρησε από την Αlpha Bank.
Ο Paulson διέθεσε το σύνολο των μετοχών 53 εκατ. μετοχών που του είχαν απομείνει και οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 2,3% και η τιμή διάθεσης ήταν 2,20 ευρώ έναντι 1,915 ευρώ του προηγούμενου placement, πριν από δεκαπέντε ημέρες όταν πούλησε το 2,4% Συνολικά ο Paulson εισέπραξε περί τα 227 εκατ. ευρώ και «εκλεισε» το κεφάλαιο της Alpha Bank με το ενδιαφέρον της αγοράς να στρέφεται στην τράπεζα Πειραιώς, στην οποία ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής είναι μέτοχος με το ποσοστό του να έχει υποχωρήσει στο 13,6% από 18,6%. Ο μεγαλοεπενδυτής προχώρησε στα τέλη Φεβρουαρίου στην πώληση 35 εκατ. μετοχών της Πειραιώς (2,8%) εισπράττοντας 160 εκατ. ευρώ, κίνηση που έγινε στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου της Paulson &Co η οποία «δεσμεύεται να παραμείνει μακροπρόθεσμος μέτοχος και να συμμετάσχει στην ανάπτυξη και ανάδειξη της αξίας της Πειραιώς».
Εν αναμονή ο Holterman
Σημειώνεται ότι ο Holterman της Reggeborgh που κατέχει ποσοστό 9,9% στην Αlpha Bank αναμένει την εποπτική έγκριση από τον SSM, (fit & proper) που θα του επιτρέψει να αυξήσει το ποσοστό του.
Και ενώ ο Paulson μειώνει την παρουσία στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο άλλοι ξένοι επενδυτές, έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες στη διάρκεια του συνεδρίου της Morgan Stanley στο Λονδίνο (18-20 Μαρτίου) καθώς θεωρούνται ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες και οι επιδόσεις τους ευθυγραμμίζονται με αυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών και έχουν δυνατότητες υπεραπόδοσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ (SSM) για τις συστημικές τράπεζες το δ’ τρίμηνο του 2024 ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκεια CET1 για τις ελληνικές αυξήθηκε στο 16%, ψηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης που ήταν 15,86% αλλά και των γαλλικών που διαμορφώθηκε στο 15,95%, ενώ ο μέσος όρος των ισπανικών είναι στο 12,88%. H απόδοση κεφαλαίου ήταν 12,9% ήταν για τις ελληνικές τράπεζες, έναντι μέσου όρου 9,54%. Σε ότι αφορά τον δείκτη «κόκκινων δάνειων» (ΝPL ratio) είναι ήταν 2,86% στο τέλος του 2024 έναντι μέσο όρου ευρωζώνης 1,93% (πρωταθλήτρια το Λουξεμβούργο 2,88%) με τις ελληνικές τράπεζες και τον «Ηρακλή» να αποτελούν πλέον case study αν λάβει κανείς υπόψη ότι το 2016 δείκτης ήταν στο 47%.
Σε ότι αφορά τα δάνεια stage 2, δηλαδή δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά αλλά έχουν αυξημένο κίνδυνο στην αποπληρωμή τους (πχ μείωση εισοδήματος του δανειολήπτη) αντιπροσωπεύουν το 9,93% του συνόλου των δανείων της ευρωζώνης με την Ελλάδα να καταγράφει σαφώς καλύτερη επίδοση 7,45% και ενώ η Γερμανία βρίσκεται στην κορυφή με 15,3% (+3.85% σε σχέση με ένα χρόνο πριν).