Την αναγκαιότητα ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας, ώστε να μπορούν συμβάλλουν πιο δυναμικά στις εθνικές εξαγωγές, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Netcompany-Intrasoft, Αλέξανδρος Μάνος, από το βήμα του συνεδρίου «Digital Economy Forum» του ΣΕΠΕ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μάνος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης με θέμα «O κλάδος Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) ως καταλύτης για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» που εκπόνησε η Deloitte σε συνεργασία με το ΣΕΠΕ, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι τα στελέχη του κλάδου ΤΠΕ δίνουν πλέον μεγαλύτερη έμφαση στην εξωστρέφεια, το οποίο σημαίνει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να βλέπουν με μεγαλύτερη φιλοδοξία την επέκτασή τους στο εξωτερικό.
«Όσες εταιρείες αξιοποίησαν -και αξιοποιούν- το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, τόσο για την ανάπτυξη τεχνολογίας όσο και για την ανάπτυξη στελεχιακού δυναμικού, θα επιτύχουν στο μέλλον», πρόσθεσε κ. Μάνος.
Ο κ. Μάνος αναφέρθηκε και στα ευρήματα της μελέτης σχετικά με το όφελος που ήδη απολαμβάνει το Δημόσιο από την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του, εκφράζοντας την ικανοποίησή του σχετικά με το εύρημα ότι η εξοικονόμηση πόρων από το gov.gr ανέρχεται συνολικά σε 3 δισ. ευρώ για το Δημόσιο, ενώ και τα φορολογικά έσοδα ενισχύθηκαν μέσω της χρήσης συστημάτων τεχνολογίας κατά 2,5 δισ. ευρώ.
«Έχουν γίνει πράγματι πολύ μεγάλα βήματα, ωστόσο, έχοντας εργαστεί πολλά χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα, εκτιμώ ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες οι οποίες θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων για χρήση σε αναπτυξιακούς ή κοινωφελείς σκοπούς», ανέφερε.
Προβληματισμός για το χαμηλό ποσοστό συνεισφοράς του κλάδου στις εξαγωγές
Ωστόσο, ο κ. Μάνος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το χαμηλό ποσοστό συνεισφοράς του κλάδου στις εξαγωγές της Ελλάδας, το οποίο ανέρχεται στο 4%.
«Θεωρώ την αύξηση αυτού του ποσοστού μια πραγματική πρόκληση για τον κλάδο μας», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στον τομέα της Άμυνας, όπου οι εταιρείες τεχνολογίας καλούνται να συνεργαστούν στενά με την κυβέρνηση.
«Με προβληματίζει το γεγονός ότι, μόνο το 4% των ερωτηθέντων στελεχών ΤΠΕ, συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν υψηλότερες επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα πρέπει να το αλλάξουμε αυτό πολύ γρήγορα και ο κλάδος μας να συνεργαστεί με την κυβέρνηση, καθώς η τεχνολογία βρίσκεται στη βάση της Άμυνας και, ως ελληνικές εταιρείες, καλούμαστε να διαδραματίσουμε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό», δήλωσε.
Η εξωστρέφεια της Netcompany-Intrasoft
Σε ερώτηση για την πορεία της Netcompany-Intrasoft και την ανάπτυξή της στο εξωτερικό, ο κ. Μάνος απάντησε ότι η εταιρεία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται σε άλλες χώρες της ΕΕ πριν από 28 χρόνια -περίπου ταυτόχρονα με την Ελλάδα- έχοντας καταφέρει να αντλεί τον μισό της περίπου κύκλο εργασιών από το εξωτερικό σήμερα.
«Κάθε χρόνο διενεργούνται σε επίπεδο ΕΕ διαγωνισμοί ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ στον τομέα της Πληροφορικής και, παρότι ο ανταγωνισμός σε κοινοτικό επίπεδο είναι τεράστιος, υπάρχει αξιοκρατία και όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες να αναλάβουν μεγάλα και σημαντικά έργα όταν καταθέτουν πολύ καλή τεχνική και ανταγωνιστική οικονομική προσφορά», ανέφερε.
Σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες
Τέλος, αναφορικά με την θέση της Netcompany-Intrasoft σήμερα, ο κ. Μάνος εξήγησε ότι το 2017 η διοίκηση αποφάσισε ότι για να εξαπλωθεί στο εξωτερικό, θα πρέπει να επενδύσει σε προϊόντα και πλατφόρμες.
«Επικεντρωθήκαμε στους τομείς όπου διαθέτουμε ισχυρή τεχνογνωσία, ξεκινώντας ένα πολύ μεγάλο ταξίδι, και υλοποιήσαμε μια πολύ μεγάλη επένδυση στον τομέα της φορολογίας, των τελωνείων, της κοινωνικής ασφάλισης και της διαχείρισης ρίσκου στο Δημόσιο, καθώς και σε κάποιους τομείς στο Banking, τόνισε.
«Οι προσπάθειές μας αυτές απέφεραν καρπούς και, με μεγάλη χαρά, βλέπουμε σήμερα ότι συστήματά μας χρησιμοποιούνται πλέον σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, στη βάση της ισχυρής εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει με τους πελάτες μας», κατέληξε ο κ. Μάνος.