Έχεις ακίνητο; Πλήρωνε. Κάπως έτσι αντιμετωπίστηκαν οι ιδιοκτήτες μικρών και μεγαλύτερων ακινήτων τα χρόνια των Μνημονίων, χωρίς να εξετάζεται καν αν αυτά τα ακίνητα παράγουν εισόδημα ή αν οι ιδιοκτήτες τους έχουν κάποιο εισόδημα που να μπορεί να καλύψει τις βαριές φορολογικές υποχρεώσεις τους.
Ένα 24ωρο μετά τις πληροφορίες, που θέλουν το υπουργείο Οικονομικών να κάνει υπολογισμούς και μετρήσεις για το κατά πόσο χωράει στον Προϋπολογισμό του 2020 μια νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8-10%, μια συγκριτική μελέτη ρίχνει φως σε μια από τις πτυχές της φορολογίας που βαραίνει την περιουσία εν Ελλάδι. Αν έμενε κανείς στη γενική εικόνα, όπως αυτή αποτυπώνεται στο χάρτη του Tax Foundation, θα σχημάτιζε την εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στη χειρότερη θέση, καθώς Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία επιβαρύνουν πολύ περισσότερο τους πολίτες τους. Ωστόσο, η ποιοτική ανάλυση αυτών των δεικτών, δίνει μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα.
Φόροι ακινήτων: Ξύνει… πάτο η Ελλάδα
Στην πραγματικότητα η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση- όσο μεγαλύτερο το νούμερο, τόσο μεγαλύτερα τα βάρη- γιατί η φορολογία στις κεφαλαιακές μεταβιβάσεις, όπως και στον πλούτο, είναι σχετικά χαμηλή. Δεν πρέπει να ξεχνάει, άλλωστε, κανείς ότι ο Φόρος Υπεραξίας ψηφίστηκε μεν πριν από μια 5ετία, αλλά ήδη έχει «παγώσει» για άλλα 3 χρόνια. Τι γίνεται, όμως, εάν εστιάσει κανείς στους πραγματικούς φόρους κατοχής ακινήτων (Real Property Taxes); Η Ελλάδα ξύνει τον πάτο.
ΕΝΦΙΑ: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης κατά 10% το 2020
Ποια ακίνητα έχουν ζήτηση -Αύξηση στις τιμές πώλησης
Όπως τονίζει η μελέτη, οι χώρες που φορολογούν μόνο τη γη, έχουν το υψηλότερο, άρα το καλύτερο, σκορ, ενώ όσες φορολογούν και τα κτίσματα, δηλαδή το κεφάλαιο, κατατάσσονται στα χαμηλά της βαθμολογίας. Και κάπως έτσι, η Εσθονία που επιβάλλει φόρο ακινήτων μόνο στη γη, βρίσκεται σταθερά στην 1η θέση για τρία συναπτά έτη, ενώ η Γαλλία που φορολογεί τα πάντα (κατοχή, κληρονομιές, μεταβιβάσεις, υπεραξίες κ.λ.π.) βρίσκεται στην τελευταία θέση. Η Ελλάδα στο γενικό σκορ κατατάσσεται 28η, αλλά αν ληφθούν υπόψιν μόνο οι πραγματικοί φόροι ακινήτων διολισθαίνει στην 33η θέση.
Το πώς αντιμετωπίστηκαν τα ακίνητα στην Ελλάδα φωτίζουν καλύτερα τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έτσι, ενώ στην περίοδο της ευημερίας οι φόροι στα ακίνητα αντιστοιχούσαν σε μόλις 0,9% του ΑΕΠ, έφτασαν να σηκώνουν το 2,8% του ΑΕΠ, παρά το ότι τα εισοδήματα, σε αυτήν τη δεκαετία που μεσολάβησε, συρρικνώθηκαν δραματικά. Σημειωτέον ότι χειρότερη αναλογία φόρων ακινήτων επί του ΑΕΠ έχει μόνο η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη διαφορά ότι αυτή η φορολογική αντιμετώπιση των ακινήτων καταγράφεται διαχρονικά, ενώ δεν πέρασαν φυσικά από τις Συμπληγάδες των Μνημονίων.
Ακίνητα: Ο ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει την ακίνητη περιουσία
Για τις επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχει ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αν και μειωμένος, ξεπερνά τα 2,5 δισεκ. ευρώ. Για τις στρεβλώσεις και αδικίες του φόρου έχουν χυθεί τόνοι μελανιού. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει επί της ουσίας συντελεστής παλαιότητας, καθώς ο φόρος υπολογίζεται στο ακέραιο ακόμα και σε ακίνητα της προηγούμενης 30ετίας. Όσο για τον περιβόητο Συμπληρωματικό Φόρο, πρόκειται για ένα «καπέλο» που φοράνε υποχρεωτικά γύρω στις 500 χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα, επειδή τα ακίνητα τους ξεπερνάνε τις 250 χιλιάδες ευρώ.
Στην πραγματικότητα στην «τσιμπίδα» αυτού του φόρου, που μαζί με τον Κύριο φόρο στα τετραγωνικά κάθε ακινήτου συνθέτουν τον ΕΝΦΙΑ, πιάνονται ακόμα και όσοι είχαν την… ατυχή έμπνευση να αγοράσουν πρώτη κατοικία 100- 120 τ.μ. σε περιοχές όπως ο Άλιμος, η Γλυφάδα, το Ελληνικό, το Π. Φάληρο, η Βάρη, ο Διόνυσος, η Πεντέλη, το Χαλάνδρι, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, η Ρόδος, η Κέρκυρα.