Η γαλλική κυβέρνηση θα στηρίξει την αεροπορική εταιρεία Air France/KLM με ένα πακέτο βοήθειας ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο δεν εξετάζει την πιθανότητα κρατικοποίησής της, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι TF1, ο Λεμέρ διευκρίνισε ότι η βοήθεια προς την Air France θα δοθεί με τη μορφή δανείων: 4 δισεκ. τραπεζικά δάνεια με κρατική εγγύηση και άλλα 3 δισεκ. απευθείας από το κράτος. «Πρέπει να σώσουμε την εθνική εταιρεία μας», είπε, χαρακτηρίζοντας «ιστορικό» αυτό το σχέδιο διάσωσης.
«Τα αεροσκάφη της Air France είναι καθηλωμένα στο έδαφος, για αυτό πρέπει να την στηρίξουμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι η βοήθεια θα δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι ο όμιλος «θα γίνει η πιο φιλική προς το περιβάλλον αεροπορική εταιρεία στον πλανήτη».
Ο υπουργός είπε επίσης ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται παράλληλα και ένα σχέδιο στήριξης της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault, ύψους περίπου 5 δισεκ. Ευρώ.
Στήριξη της ολλανδικής κυβέρνησης στην θυγατρική της Air France
Η ολλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει και εκείνη με τη σειρά της να στηρίξει την KLM, τη θυγατρική του ομίλου Air France-KLM, με ποσό που θα φτάνει τα 2-4 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να ξεπεράσει την κρίση στην οποία περιήλθε λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα.
«Η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να παράσχει οικονομική βοήθεια ύψους 2-4 δισεκ. ευρώ», είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη, διευκρινίζοντας ότι οι λεπτομέρειες είναι ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας. Πιθανότατα όμως θα περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό τραπεζικών δανείων και κρατικών εγγυήσεων.
Λίγο νωρίτερα, ο Γάλλος ομόλογός του, Μπρουνό Λεμέρ, είπε ότι το Παρίσι θα παράσχει ένα «πακέτο βοήθειας» συνολικού ύψους 7 δισεκ. ευρώ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διασωθεί «η εθνική εταιρεία μας».
Καταρρέουν οι αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο
Τα μέτρα περιορισμού της επιδημίας του κορωνοϊού επηρέασαν από την πρώτη μέρα τον αριθμό των επιβατών και οδήγησαν σε ακύρωση χιλιάδων πτήσεων και σε καθυστερήσεις στις παραγγελίες αεροσκαφών. Το αυστηρό Lockdown καθήλωσε σχεδόν όλα τα αεροσκάφη στο έδαφος, με τις αεροπορικές να βρίσκονται μπροστά σε τρύπα 70 δισεκατομμυρίων από τα μέσα Μαρτίου.
Η πανδημία του κορωνοϊού ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση κατά 1,2 δισεκ. του αριθμού των ταξιδιωτών που θα μετακινηθούν με αεροπορικές πτήσεις ως τον Σεπτέμβριο. Η εκτίμηση αυτή έγινε την Πέμπτη και σε σύγκριση με την κίνηση μιας φυσιολογικής χρονιάς, από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ).