Η Κομισιόν μας παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη κατάρτιση Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τα αιολικά πάρκα.
Μέχρι τώρα είχαμε στενό μαρκάρισμα από τις Βρυξέλλες για το Κτηματολόγιο, τις χωματερές κι εσχάτως για τους αντιπλημμυρικούς χάρτες.
Χωρίς θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό δεν μπορούν να εγκριθούν τα αιολικά πάρκα
Πλέον, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις καθυστερήσεις όλων των προηγούμενων ετών και όσον αφορά στο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Και για όσους αναρωτιούνται τι μπορεί να σημαίνει αυτό πρακτικά αυτό, ευρωπαϊκές πηγές επισημαίνουν στο iefimerida ότι χωρίς τέτοιο σχεδιασμό, δεν μπορούν να εγκριθούν τα αιολικά πάρκα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.
Επί του παρόντος, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς παρά τη στάση αναμονής της Κομισιόν, οι Ελληνικές Αρχές δεν ανταποκριθηκαν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν διασφάλισε την ορθή εφαρμογή της οδηγίας (ΕΕ) 2014/89 σχετικά με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.
Η οδηγία καθορίζει κοινή προσέγγιση για τα κράτη- μέλη της ΕΕ όσον αφορά τον σχεδιασμό των θαλάσσιων περιοχών τους. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός αποσκοπεί στην οργάνωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις θαλάσσιες περιοχές κατά τέτοιον τρόπο ώστε να επιτυγχάνονται διάφοροι οικολογικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί στόχοι.
Σ' αυτούς τους στόχους συγκαταλέγονται η ανάπτυξη βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, η βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων και η διατήρηση υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας. Η ορθή μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο είναι απαραίτητη για την ορθή επίτευξη των στόχων αυτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Η οδηγία απαιτεί από τα παράκτια κράτη μέλη της ΕΕ να καταρτίσουν θαλάσσια χωροταξικά σχέδια το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2021 και να κοινοποιήσουν τα εν λόγω σχέδια στην Επιτροπή και στα άλλα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη εντός τριών μηνών από τη δημοσίευσή τους. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εκπονήσει και υποβάλει τα θαλάσσια χωροταξικά της σχέδια στην Επιτροπή.
Ως εκ τούτου, μετά την προειδοποιητική επιστολή που εστάλη τον Δεκέμβριο του 2021 και την αιτιολογημένη γνώμη τον Απρίλιο του 2023, η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως διευκρινίζουν ευρωπαϊκές πηγές, ο θαλάσσιος Χωροταξικος σχεδιασμός δεν προβλέπει ρητώς ότι δεν επιτρέπεται να τοποθετηθεί υπεράκτιο πάρκο, αν δεν έχει εγκριθεί από τις Βρυξέλλες, αλλά όταν θα υπάρχει θα πρέπει να προβλέπει τις ζώνες που θα επιτρεπεται η εγκατάσταση τους.
Οι ανεμογεννήτριες στην θάλασσα είναι παντού, στο Βέλγιο, στην Δανία, στην Γαλλία και είναι το μοντέλο που φέρνει τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις.