Πριν από την πρόσφατη οικονομική κρίση, στην Ελλάδα υπήρχαν 600 εταιρείες μεταλλικών κατασκευών περίπου. Και περισσότερες από 10.000 μονάδες φιλοξενίας.
Σήμερα, μετά την κρίση, υπάρχουν περίπου 400 εταιρείες μεταλλικών κατασκευών, που καλύπτουν τμήμα της εγχώριας παραγωγής, και ένας αριθμός αυτών εξάγει και στο εξωτερικό, και μερικές εκατοντάδες περισσότερες μονάδων φιλοξενίας.
Στην γειτονική Βουλγαρία, που είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής μας σε επίπεδο κατασκευής, σήμερα δραστηριοποιούνται στην εκεί αγορά περισσότερες από 3.700 εταιρείες μεταλλικών κατασκευών!!! Και καμιά χιλιάδα Ξενοδοχεία, πάντως όχι περισσότερα από 100 ξενοδοχεία 5 αστέρων.
Δύο διαφορετικά μοντέλα ανάπτυξης Εθνικών οικονομιών. Το ευχάριστο για την Ελλάδα είναι ότι οι γειτονικές μας Χώρες δεν μπορούν να αναπτυχθούν δυναμικά στον τουρισμό, ενώ αντίθετα η Χώρα μας, μπορεί να «μεγαλώσει» σημαντικά στην Βιομηχανική παραγωγή. Ένα νέο Εθνικό μοντέλο διεύρυνσης της κατασκευαστικής ικανότητας (fabricationcapability) της Χώρας, είναι σήμερα απαραίτητο περισσότερο από ποτέ.
Η εγκατάλειψη των τεχνικών επαγγελμάτων, η άστοχη διάθεση των κοινοτικών πόρων στην εκπαίδευση, η δομή των επενδυτικών προγραμμάτων, οι επιλέξιμες δαπάνες των επιχειρησιακών προγραμμάτων, από την μεταπολίτευση έως και σήμερα, ο άκριτος συνδικαλισμός, η γραφειοκρατία, η διαφθορά στον Δημόσιο τομέα, μας οδήγησε στην συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής.
Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Διακρίνεται μια σημαντική ανισότητα μεταξύ Βορρά και Νότου, εντός της Χώρας, γεγονός που ενισχύει την περαιτέρω επιβράδυνση της βιομηχανικής ανάπτυξης.
Στατιστικά στοιχεία που κοινοποίησε το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων σχετικά με την ζήτηση Διπλωματούχων και Πτυχιούχων Μηχανικών επαγγελματιών της διεργασίας της Συγκόλλησης, έδειξαν μια αυξημένη ζήτηση σε σχέση με την προσφορά, επιστημόνων Συγκόλλησης & Κατασκευών, μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας, με ιδιαίτερη αντίθεση στην Βόρεια Ελλάδα.
Τα παραπάνω στοιχεία, όπως παρουσιάστηκαν σε Ανασκόπηση του Οργανισμού, αφορούν καταγραφές του πρώτου εξαμήνου του 2020, σχετιζόμενες με την ζήτηση ανώτερου τεχνικού προσωπικού από την αγορά.
Τα δυο μεγάλα παραγωγικά «κέντρα» της χώρας, αφενός η Αττική και αφετέρου η Κεντρική Μακεδονία, παρουσιάζουν μια σημαντική διαφοροποίηση, στην σχέση μεταξύ ζήτησης και προσφοράς.
Η περιοχή της Αττικής, ανταποκρίνεται στην κατάρτιση σχετικά με την Διεργασία της Συγκόλλησης σε επίπεδο Μηχανικών, Επιθεωρητών και Τεχνικού Προσωπικού ώστε να καλύπτει την προσφερόμενη εξειδικευμένη αγορά εργασίας, χωρίς να κλίνει προς κορεσμό. Η επανέναρξη των «παγωμένων», προ διετίας, εταιρειών παραγωγής οποιουδήποτε προϊόντος και οι νομοθετικά πλέον απαιτήσεις Ποιότητας και Ασφάλειας, κατέστησαν τα επαγγέλματα γύρω από την Συγκόλληση και επεξεργασία μετάλλου, περιζήτητα και με συνεχή απορρόφηση.
Η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας,με παραδοσιακά μεγαλύτερα ποσοστά επιδότησης στους Αναπτυξιακούς νόμους, παρεκκλίνει αυτής της ισορροπίας. Η αγορά εργασίας ζήτα ειδικευμένο προσωπικό, σε μεγάλη γκάμα παραγωγής, χωρίς όμως να βρίσκει ανταπόκριση. Η διαφορά του 5% στην ζήτηση Προσωπικού και στην παροχή Ειδικευμένου – Εκπαιδευμένου Προσωπικού, μεταφραζόμενο σύμφωνα με την πληθυσμιακή εικόνα της περιοχής αντιστοιχεί στις περίπου 5.000 θέσεις εργασίας για όλα τα επίπεδα απασχόλησης αναφορικά πάντα με τα τεχνικά επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων και των χειρανεκτικών ειδικοτήτων.
Η Βόρεια Ελλάδα, σε πραγματικά νούμερα, τίποτα δεν έχει να ζηλέψει σε επαγγελματική προοπτική, παρά μόνο αρκεί να μπει σε «παραγωγή εξειδικευμένου προσωπικού». Αναμένεται η διαφορά του ποσοστού ζήτησης τεχνικού προσωπικού, έναντι της προσφοράς εξειδικευμένων υποψηφίων εργαζομένων, να εκτοξεύεται στο +9%.
Να σημειωθεί ότι μόνο το 10% περίπου των ανώτερων επιπέδων τεχνικής εκπαίδευσης απασχολείται πλέον εκτός Ελλάδος, και εφόσον καλύψουμε το σημαντικό «gap» μεταξύ έρευνας και παραγωγής, το ποσοστό αυτό θα βαίνει διαρκώς μειούμενο.
Συμπερασματικά η έλλειψη προσωπικού Διεργασίας των μεταλλικών κατασκευών και συγκόλλησης, υποβόσκει στην χώρα μας, σε μερικές περιοχές ιδιαίτερα, μεγιστοποιώντας το πρόβλημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση ανώτερου τεχνικού προσωπικού στον τομέα των μεταλλικών κατασκευών και συγκολλήσεων, έγινε από εταιρείες που εδρεύουν στην χώρα μας σε ποσοστό 61% και αφορούν Τεχνικές και Κατασκευαστικές, ενώ το υπόλοιπο 29% απασχολείται σε εγχώρια εργοστάσια παραγωγής που διαθέτουν τμήμα Συντήρησης του εξοπλισμού τους.
Ο Εθνικός Οργανισμός Συγκολλήσεων , το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων ως πλήρες μέλος των Διεθνών Οργανισμών Συγκολλήσεων, συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια άμβλυνσης του προβλήματος διεξάγοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια για Μηχανικούς, Επιθεωρητές καθώς και Συγκολλητές.
Η έως τώρα εικόνα του αριθμού των Διπλωματούχων επαγγελματιών και της απορρόφησης τους στην εθνική και παγκόσμια αγορά, σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζεται αποκαρδιωτική, αντιθέτως εμφανίζει μια αυξητική τάση με τα δεδομένα άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής ένωσης.
Στρατηγική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος εκπαίδευσης, από την πλευρά του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων –WGI-, αποτελεί η γεωγραφική διασπορά των σχολών, με την έναρξη της νέας Ακαδημαϊκής Χρονιάς, αναφορικά με τους Διεθνείς Μηχανικούς Συγκολλήσεων σε Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλονίκη & Κοζάνη, και φυσικά στην Ελευσίνα. Επιπλέον, προβλέπονται σχολεία συγκολλητών στην Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, τα Ιωάννινα την Ξάνθη και την Ελευσίνα, για να διασφαλιστεί η γεωγραφική διασπορά των σχολών κατάρτισης. Τέλος, τμήματα επιθεωρητών συγκολλήσεων θα λειτουργήσουν σε Ελευσίνα και Θεσσαλονίκη.
Οι βασικοί επιχειρησιακοί στόχοι του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων – Welding Greek Institute, είναι δυο:
- Η κάλυψη της ζήτησης που υπάρχει στην αγορά εργασίας την δεδομένη στιγμή. Εάν η παραγωγή εξειδικευμένου προσωπικού, όπως Μηχανικών, Επιθεωρητών, Συγκολλητών - δεν ανταποκρίνεται στην ζήτηση, η έλλειψη θα γίνει τόσο μεγάλή που η τυχόν κάλυψη της στο μέλλον, θα αποβεί μάταιη. Όπως ενημερωθήκαμε από το Διεθνές Ινστιτούτο Συγκολλήσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid–19, δίνει ως λύση την επόμενη 7ετία την προμήθεια τεχνικού προσωπικού όλων των επιπέδων από χώρες του Εξωτερικού, και ειδικότερα της πρώην Ανατολικής Ευρώπης.
- Εξίσου σημαντικός και διαρκής στόχος του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων, είναι η ευαισθητοποίηση του πολιτικού προσωπικού της Χώρας, ειδικότερα και ενόψει του πακέτου αναδιάρθρωσης της οικονομίας, προς την κατεύθυνση της τεχνικής εκπαίδευσης, την ενίσχυση της καινοτομίας, την διασύνδεση της παραγωγής με την έρευνα, και την ενίσχυση των επιχειρήσεων με στοχευμένες δράσεις αναβάθμισης της «γνώσης» και του επιπέδου «σχεδιασμού».
Τέλος, το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων ανακοινώνει επίσημα, ότι για την προώθηση και ανάδειξη των τεχνικών επαγγελμάτων στους νέους, θα οργανώσει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Συγκολλητών, με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, και η «dreamteam» που θα προκύψει, αναλόγως και των διαθέσιμων πόρων, θα συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συγκολλητών στην Ασία. Ανακοινώσεις για το πρωτάθλημα συγκολλητών 2020-2021 θα γίνουν σύντομα και από το σιτε του Ινστιτούτου: www.wgi,gr
Επιπλέον πληροφορίες: Τηλέφωνο 2111 23 901, Email: training@wgi.gr Για γενικές πληροφορίες μελών και Υποψηφίων 2103630050, info@wgi.gr
Μελέτης Τζαφέρης, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκτελεστικός Γραμματέας Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων.
τ. Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Υπουργείο Ανάπτυξης.