«Δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί, αλλά και δεν θα "παγώσουν" οι εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις», ήταν το πρώτο μήνυμα του νέου υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, στη ΓΣΕΕ, η οποία εν όψει του εργασιακού νομοσχεδίου και με φόντο τις ανατροπές που έχει φέρει η πανδημία, προέταξε την προστασία των εργαζομένων από φαινόμενα ακραίας εργοδοτικής παραβατικότητας.
Αν και οι δύο πλευρές απέφυγαν τα… τζαρτζαρίσματα σε αυτό το πρώτο τετ-α-τετ, είναι προφανές ότι τα συνδικάτα παίρνουν θέσεις μάχης για τις διατάξεις, που θα «αγγίξουν» πολύ «ευαίσθητα» θέματα, όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας αλλά και η οργάνωση των ίδιων των συνδικάτων.
Τι άλλαξε στον τομέα της εργασίας εν μέσω πανδημίας
Κοινή διαπίστωση είναι ότι «η πανδημία δημιούργησε νέα δεδομένα στα εργασιακά», ωστόσο για το πώς θα γίνει η μετάβαση στην «επόμενη ημέρα», οι θέσεις είναι διαφορετικές. Αυτό που σημειώνουν από το υπουργείο Εργασίας είναι ότι αν και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αποτελεί το βασικό στοιχείο της στρατηγικής εξόδου της οικονομίας (και) από τη νέα κρίση, αυτό δεν θα γίνει πάση θυσία, δηλαδή με εκπτώσεις στην προστασία των εργαζομένων. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούν να αγνοηθούν οι ιλιγγιώδεις εξελίξεις στο πεδίο της τεχνολογίας, οι οποίες επιβάλλουν ανάλογη προσαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου για την αγορά εργασίας.
Ρομποτική, Τεχνητή Νοημοσύνη, ψηφιοποίηση διαδικασιών, τηλεργασία, ανατρέπουν όσα ξέραμε μέχρι τώρα και με τρόπο μάλλον βίαιο, καθώς η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης. Ωστόσο, η αυτή η «έκρηξη» της τεχνολογίας δεν μπορεί να μεταφραστεί σε επιδείνωση του status των εργαζομένων, ειδικά μετά από την πολυετή περιπέτεια της δημοσιονομικής κρίσης, η οποία στιγματίστηκε από μια άναρχη κι επώδυνη εσωτερική υποτίμηση. Το στοίχημα είναι η μετάβαση στην «επόμενη ημέρα», με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, που σωρευτικά θα φτάσουν στα 62 δις ευρώ.
Σε αυτό το μεταβατικό διάστημα των επόμενων μηνών, το στοίχημα του ίδιου του υπουργείου Εργασίας είναι διπλό. Από τη μια, να ελέγξει και να πατάξει φαινόμενα εργοδοτικής παραβατικότητας: «μαϊμού» αναστολές συμβάσεων, τηλεργασία- κάτεργο, εκβιαστικές επιστροφές Δώρων, παράνομη υπερωριακή απασχόληση. Από την άλλη, να διασφαλίσει ότι με την άρση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων, δεν θα σημειωθεί «έκρηξη» απολύσεων και εκτίναξη της ανεργίας.
Eurostat: Οι ανατροπές που έφερε η πανδημία στην αγορά εργασίας
Νέα στοιχεία από την Eurostat αναδεικνύουν τις ανατροπές που έφερε η πανδημία στην αγορά εργασίας. Για να αποφευχθεί η διάδοση του ιού, επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να παράσχουν δουλειά από το σπίτι, ενώ άλλοι απλώς μπήκαν στον «πάγο» μέχρι νεωτέρας με υποχρεωτική αναστολή των συμβάσεων τους.
Χωρίς να έχει αποτυπωθεί ακόμα η ζημιά του δεύτερου κύματος και των χειμερινών lockdown, προκαλεί αίσθηση το στοιχείο που δείχνει ότι στην «καρδιά» του πρώτου lockdown τον περασμένο Απρίλιο, περίπου 47,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι απουσίασαν από τις θέσεις τους κι αυτοί ήταν 33,6 εκατομμύρια περισσότεροι από το μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών!
Εργασία: Μείωση 10% στο ωράριο εργασίας εν μέσω πανδημίας στην Ελλάδα
Mόνο στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι που «έλειψαν» σε αυτήν την περίοδο ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο, ενώ ακόμα και τους μήνες που ακολούθησαν την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων, οι αναστολές συμβάσεων λειτούργησαν ως «κόφτης» στις απολύσεις, με ρυθμούς ως και 700-800 χιλιάδων ανά εβδομάδα.
Οι ανειδίκευτοι εργάτες είδαν τις ώρες εργασίας τους να μειώνονται κατά περίπου 10%, ενώ μείωση κατά 7,7% καταγράφεται και στο χρόνο εργασίας των υψηλόβαθμων στελεχών, των εργαζομένων στην παροχή υπηρεσιών, των πωλητών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους πραγματικούς μισθούς τους. Σύμφωνα με την έρευνα της ALCO για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, σχεδόν οι 6 στους εργαζόμενους ανέφεραν μείωση του εισοδήματος τους λόγω της πανδημίας, σε ποσοστό που ξεπερνά κατά περίπτωση το 30%.