Στο εκρηκτικό κόστος ενέργειας εντοπίζεται- και δικαίως- το μεγαλύτερο βάρος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων και σε αυτό το πεδίο θα συνεχιστεί η «συνταγή» των επιδοτήσεων.
Από τα 2,6 δισ ευρώ του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού, τα 600 εκατ. Ευρώ αφορούν στην ενίσχυση του ΠΔΕ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κι επί της ουσίας θα λειτουργήσουν ως ενδιάμεσο πρόγραμμα για τη νέα ΚΑΠ.
Αν λάβει κανείς υπόψιν την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή σιτηρών και ηλίανθων, είναι προφανές ότι αυτό το «πακέτο» μπορεί να αξιοποιηθεί για ειδικές ενισχύσεις.
Από τα υπόλοιπα 2 δισ ευρώ, τα 1,1 δισ ευρώ καλύπτουν δράσεις που ήδη «τρέχουν» και συγκεκριμένα:
- 324 εκ. ευρώ προορίζονται για τις έκτακτες ενισχύσεις των ευάλωτων
- 107 εκ. ευρώ προορίζονται για τους αγρότες (47 εκ ευρώ για επιδότηση ζωοτροφών και 60 εκ ευρώ για την απαλλαγή του πετρέλαιο από ΕΦΚ)
- 130 εκ. ευρώ είναι το κόστος της επιδότησης καυσίμων Απριλίου- Ιουνίου
- 23 εκ. ευρώ είναι η οριζόντια επιδότηση του πετρελαίου κίνησης για τον Απρίλιο
- 6 εκ. ευρώ είναι η έκτακτη επιδότηση στα ΤΑΧΙ
- 500 εκ. ευρώ είναι οι πρόσθετες αναγκαίες πιστώσεις σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (σχολεία, δήμοι) για να καλύψουν το επιπλέον κόστος τους για ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα
900 εκατ. ευρώ «καβάτζα» για επιδοτήσεις στην ενέργεια
Αυτό σημαίνει ότι από το συνολικό κονδύλι του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού μένουν γύρω στα 900 εκατ. Ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνέχιση των μέτρων στήριξης.
Με τα έως τώρα δεδομένα, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η συνέχιση της οριζόντιας επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ αν δεν αλλάξουν οι ισορροπίες που διαμορφώνουν τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, θα συνεχιστεί και πέραν του Ιουνίου η επιδότηση της βενζίνης με εισοδηματικά κριτήρια. Όσο για τα σενάρια περί μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για την έσχατη λύση κι ότι έχει εξεταστεί μόνο η περίπτωση του ψωμιού, με ένα κόστος γύρω στα 120 εκ ευρώ, που σίγουρα θα ήταν προτιμότερο να κατευθυνθούν στοχευμένα σε ευάλωτα νοικοκυριά, παρά να διαχυθούν στην αγορά με αμφίβολα αποτελέσματα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των 900 εκ. ευρώ προορίζεται για την επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς οι υψηλές τιμές και η ανάγκη «γενναίων» επιδοτήσεων, καθιστούν βέβαιη- αργά ή γρήγορα- τη συμβολή του Κρατικού Προϋπολογισμού, που θα πάρει τη σκυτάλη από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Πολλά θα κριθούν από τις αποφάσεις που θα λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον επόμενο μήνα για το πώς θα πρέπει γίνεται η τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος υπό τις παρούσες, έκτακτες συνθήκες, δηλαδή με απλά λόγια για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από τις χονδρικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, έστω με την εφαρμογή πλαφόν. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν, άλλωστε, την εικόνα του… ασανσέρ, αφού μετά από μια μείωση της χονδρικής τιμής του ρεύματος κατά περίπου 34% μέσα στο Σαββατοκύριακο, η σημερινή τιμή είναι αυξημένη κατά 44,5%, επιστρέφοντας στα επίπεδα της Παρασκευής.
Με τα σημερινά δεδομένα, μια τέτοια απόφαση φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι Βόρειοι παραμένουν διστακτικοί σε δομικές αλλαγές, οι οποίες κατά τη γνώμη τους απειλούν με στρεβλώσεις την ευρωπαϊκή αγορά Ενέργειας. Φυσικά οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στο τέλος Απριλίου, που θα σχετίζεται με την απαίτηση των Ρώσων για παραδόσεις φυσικού αερίου με ρούβλια, θα αλλάξει τα δεδομένα κι όλα θα είναι ανοικτά.
Σε κάθε περίπτωση οι Ελληνικές Αρχές δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, αν και το μήνυμα που εκπέμπουν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες είναι ότι τα περιθώρια μέτρων στήριξης με επιβάρυνση του Προϋπολογισμού, είναι πολύ περιορισμένα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση ως “κόκκινη” γραμμή θεωρείται η διατήρηση του φετινού πρωτογενούς ελλείμματος ως το 2%. Ωστόσο, αν απαιτηθούν επιπλέον μέτρα στήριξης νοικοκυριών- επιχειρήσεων, όλα τα δεδομένα θα επανεξεταστούν…