Φανατικοί των ψηφιακών πληρωμών είναι οι καταναλωτές ηλικίας 17-30 ετών (GEN Z) ειδικά όταν πρόκειται για αγορές άνω των 21 ευρώ, ενώ για μικρότερης αξίας αγορές χρησιμοποιούν εξίσου μετρητά και κάρτες.
Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα της Visa και του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ για τη συμπεριφορά των καταναλωτών της GEN Z, οι ψηφιακές πληρωμές επιλέγονται από το 75% για αγορές μεταξύ 21-50 ευρώ (έναντι 25% που προτιμά τα μετρητά), με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 82% για τις αγορές μεταξύ 51–100 ευρώ και στο 84% για αγορές άνω των 100 ευρώ.
Οι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (56%) συνδυάζουν αγορές τόσο από το διαδίκτυο όσο και στα φυσικά καταστήματα. Όσον αφορά τις μεθόδους πληρωμών, σχεδόν 8 στους 10 χρησιμοποιούν κυρίως τις ψηφιακές πληρωμές, ενώ τα μετρητά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από περίπου 40% όσων επιλέγουν να ψωνίζουν στα φυσικά καταστήματα.
Πώς πληρώνει η Gen Z στην Ελλάδα
Καταγράφεται επίσης, η αυξανόμενη τάση της GEN Z για διαδικτυακές αγορές καθώς το 28% των ερωτηθέντων να ψωνίζει με αυτόν τον τρόπο μια ή περισσότερες φορές την εβδομάδα και το 42% μία ή δύο φορές το μήνα. Αν και το 38% τείνει να ψωνίζει μέσω των social media, αυτό δεν γίνεται συστηματικά.
Μεταξύ των βασικών παραγόντων που επηρεάζουν την αγοραστική συμπεριφορά είναι η προσωπική έρευνα σε ιστοτόπους και πλατφόρμες αγορών με 35%, ακολουθούμενη από τις διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (16%) και τις διαφημίσεις στα καταστήματα (16%).
Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, η παραδοσιακή διαφήμιση (newsletters, τηλεοπτικές διαφημίσεις, push notifications σε εφαρμογές), καθώς και οι influencers ασκούν μικρότερη επιρροή στις αγορές αυτής της ηλικιακής ομάδας.
«Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η Gen Z βασίζεται κυρίως στην ατομική έρευνα στο διαδίκτυο για τις αγορές της, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ακολουθούν με μικρότερη ένταση. Οι αγορές από διεθνή marketplaces φαίνεται να έχουν μη συστηματικό χαρακτήρα» υπογράμμισε η Βάλια Αρανίτου, επιστημονική διευθύντρια του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ και αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ.

Η γενιά αυτή, η GEN Z, διαμορφώνει το μέλλον του εμπορίου και «εμείς είμαστε εδώ για να προσφέρουμε εμπειρίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες της. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον απρόσκοπτων και ασφαλών αγορών που ανταποκρίνεται στις αξίες και τις φιλοδοξίες της Gen Z και βοηθά τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές» δήλωσε Νίκος Πετράκης, Country Manager της Visa στην Ελλάδα και σημείωσε ότι οι αγορές από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν σημαντικές εμπορικές ευκαιρίες «που είμαστε εδώ για να τις υποστηρίξουμε».