Παρά τα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, παρά τις μετατάξεις αγαθών στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%, παρά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τα έσοδα από τη συγκεκριμένη πηγή εξακολουθούν να υπεραποδίδουν, δείχνοντας αύξηση της κατανάλωσης και περιορισμό της μικρομεσαίας φοροδιαφυγής.
Το σύνολο των φόρων στο 9μηνο διαμορφώθηκε 547 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο, ενώ ειδικά όσον αφορά στο ΦΠΑ η υπέρβαση είναι της τάξης των 561 εκατ. ευρώ, παρά τις απώλειες από τα καύσιμα και τα καπνικά. Κι εκεί ακριβώς βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας: ο ΦΠΑ λοιπών αγαθών και υπηρεσιών, που είναι “φουσκωμένος» κατά 644 εκ. ευρώ.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, μόνο μέρος αυτής της υπεραπόδοσης- και συγκεκριμένα τα 272 εκατ. ευρώ- είναι ο ΦΠΑ από τη σύμβαση επέκτασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος» κι αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα 372 εκατ. ευρώ είναι «καθαρές» υπερεισπράξεις. Αυτά τα στοιχεία φαίνεται ότι έκλιναν τη ζυγαριά των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς, προς την ελληνική πλευρά που υποστήριξε σταθερά ότι η υπεραπόδοση του ΦΠΑ είναι μόνιμου χαρακτήρα.
Από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η καθίζηση του ΦΠΑ σε καύσιμα- καπνικά (83 εκατ. ευρώ υστέρηση), η οποία σε συνδυασμό με την υστέρηση των αντίστοιχων ΕΦΚ (109 εκατ. ευρώ) μαρτυρούν και μείωση κατανάλωσης- εδώ τίθεται ερώτημα για το εύρος του λαθρεμπορίου τσιγάρων- αλλά και μείωση τιμών στα πετρελαιοειδή.
Ειδικά όσον αφορά στα φορολογικά έσοδα του Σεπτεμβρίου, κατέγραψαν υπέρβαση 125 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα προφανώς κι από τις εισπράξεις των «120 δόσεων».
Συνολικά, το πρωτογενές πλεόνασμα στο 9μηνο διαμορφώθηκε σε 4,474 δισεκατ. ευρώ, έναντι στόχου 1,467 δισεκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2,523 δισεκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018.