Τα πράγματα είναι απλά. Αν η Ελλάδα αξιοποιήσει το μεγαλύτερο μεταπολεμικό χρηματοδοτικό «πακέτο» του Ταμείου Ανάκαμψης, μπορεί να κάνει υπό προϋποθέσεις το άλμα προς τα εμπρός. Αν υποπέσει στα ίδια, θανάσιμα αμαρτήματα, το τρένο θα χαθεί.
Με φόντο τις πυρετώδεις προετοιμασίες για το τελικό Σχέδιο Ανάκαμψης, που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες ως το Φεβρουάριο, αλλά και τις προειδοποιήσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επαναλάβει τις καθυστερήσεις στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ο Γ. Στουρνάρας κρούει νέο κώδωνα κινδύνου: «Διοικητικές ανεπάρκειες και άλλες διαρθρωτικές αδυναμίες θα οδηγούσαν σε μειωμένη απορρόφηση και θα είχαν σημαντικό κόστος σε όρους ανάπτυξης και ευημερίας της ελληνικής οικονομίας».
Αύξηση 2,3% του ΑΕΠ για την περίοδο 2021-2026
Κάνοντας υπολογισμούς για τις επιπτώσεις αυτών των πόρων στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται κατά 2,3% κατά μέσο όρο ετησίως την περίοδο 2021-2026. Οι επιδράσεις είναι, μάλιστα, μεγαλύτερες κατά τα δύο πρώτα έτη (2021-2022), αντανακλώντας το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε υψηλότερη τροχιά ανάπτυξης ως αποτέλεσμα των αυξημένων δημόσιων δαπανών, καθώς και κατά τα δύο τελευταία έτη (2025-2026) λόγω της οπισθοβαρούς πορείας της απορρόφησης των πόρων.
Όσον αφορά στους διαύλους μετάδοσης των επιδράσεων του NGEU, η αύξηση των δημόσιων δαπανών προκαλεί άνοδο της εγχώριας ζήτησης, πρωτίστως λόγω της αύξησης των συνολικών επενδύσεων κι έτσι αυξάνεται η ζήτηση εργασίας και συνακόλουθα ενισχύεται το εισόδημα των νοικοκυριών, το οποίο με τη σειρά του στηρίζει την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Μια επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων ή μια αύξηση του ποσού που διατίθεται για δημόσιες επενδύσεις έναντι του ποσού που διατίθεται για κοινωνικές μεταβιβάσεις, θα ενίσχυε, μάλιστα, περαιτέρω την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βραχυπρόθεσμα, καλύπτοντας γρηγορότερα το κόστος της πανδημίας.
Προς μείωση 4.2% οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας
Οι συστάσεις αυτές και οι προειδοποιήσεις για ενδεχόμενες καθυστερήσεις ή αστοχίες, έρχονται σε μια συγκυρία όπου όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, δηλαδή σε επιχειρήσεις κι εργαζόμενους είναι «βαριές».
Γιάννης Στουρνάρας: Θα ξεπεράσει το 7,9% η ύφεση το 2020
Στουρνάρας: Bιώσιμο έως το 2030 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας
Συνολικά το 2020 το σύνολο των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας αναμένεται να μειωθεί κατά 4,2% έναντι αύξησης 3,2% το 2019, με μόνο θετικό γεγονός ότι η αρνητική επίδραση στην απασχόληση και στις μέσες αμοιβές λόγω των περιοριστικών μέτρων και των γενικότερων οικονομικών συνεπειών της πανδημίας αντισταθμίζεται έως ένα βαθμό από τις ειδικές πολιτικές που ασκούνται. Επιπλέον, επειδή η παραγωγικότητα αναμένεται επίσης να εμφανίσει μείωση 8,4% το 2020, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος θα αυξηθεί κατά 6,1%.
Μειώθηκαν κατά 21% τα κέρδη στις επιχειρήσεις
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, οι 103 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (πλην των διυλιστηρίων και της ΔΕΗ) κατέγραψαν σημαντική πτώση του κύκλου εργασιών τους κατά 15,4% το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σχέση με πέρσι. Τα μικτά κέρδη συρρικνώθηκαν περαιτέρω κατά 21%, ενώ δραματική πτώση σημείωσαν τα κέρδη προ φόρων (-73,5%), αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων κατά 29,9%, αλλά και τα κέρδη μετά από φόρους (-83,1%), παρά τη μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 57,4%.