Ακόμα πιο ενισχυμένος είναι τελικά ο νέος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, έτσι ώστε να καλυφθούν πολύ περισσότερες μικρές επιχειρήσεις κι επαγγελματίες.
Το βασικό χαρακτηριστικό, όπως περιγράφεται στη σχετική Απόφαση, είναι τα 1.000 ευρώ στις ατομικές επιχειρήσεις, που ουσιαστικά αντικαθιστούν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ. Το ποσό ανεβαίνει στις 2.000 ευρώ για τους πληττόμενους του Νοεμβρίου.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι το 50% του ποσού δεν επιστρέφεται.
Συγκεκριμένα:
1. Το ήμισυ (50%) του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης έως την 31η Μαρτίου 2020, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 8.
2. Το ποσό της ενίσχυσης που επιστρέφεται επιβαρύνεται με επιτόκιο αναφοράς 0,74% το οποίο αντιστοιχεί στο βασικό επιτόκιο που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα και ισχύει κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας, σύμφωνα με την ανακοίνωση την τελευταίας αριθ. 2008/C 14/02 (C 14/6 της 19.1.2008), ήτοι -0,35, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης.
3. Για το χρονικό διάστημα ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.
4. Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης που επιστρέφεται, αποπληρώνεται σε σαράντα (40) ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία ημέρα του μήνα.
5. Το ποσό της ενίσχυσης που επιστρέφεται εμφανίζεται με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myTAXISNet/ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».
6. Το ανωτέρω ποσό βεβαιώνεται ως δημόσιο έσοδο και εμφανίζεται στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, σε ειδικούς Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εσόδων (ΑΛΕ) που θα δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό.
7. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των οφειλόμενων ποσών εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις του ΚΕΔΕ.
8. Για την πλήρωση της προϋπόθεσης διατήρησης του επίπεδου απασχόλησης η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 31η Μαρτίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Σε περίπτωση που το επίπεδο απασχόλησης που είχε η επιχείρηση κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020 είναι υψηλότερο από αυτό που είχε κατά την 1η Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 31 Μαρτίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Μαρτίου 2020. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα αφορά το μέσο όρο του αριθμού των εργαζομένων κατά το διάστημα αυτό. Για τον έλεγχο, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαρτίου 2020, κατά περίπτωση, εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις.
Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 (ΦΕΚ)
- Nέα μέτρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου: Απαγόρευση συγκεντρώσεων από 4 άτομα και πάνω -Πρόστιμα μέχρι 5.000 ευρώ
- Προειδοποιεί ο Κικίλιας: Εάν δεν πέσουν κάτω από 500 τα ημερήσια κρούσματα, δεν θα γίνει άρση του lockdown
- Κορωνοϊός: Ρεκόρ διασωληνωμένων στην Ελλάδα -Στη Θεσσαλονίκη τα 766 από τα 2.835 κρούσματα -Ψηλά Αττική, Πέλλα, Λάρισα
- Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα προανήγγειλε ο Πέτσας -«Εικόνες με παιδάκια από σπίτι σε σπίτι, δεν μπορούμε να δούμε»
- Το προγαμιαίο συμβόλαιο της Μελάνια -Τι θα γίνει αν πάρει διαζύγιο από τον Ντόναλντ Τραμπ