Εξοδος στις αγορές: Πάνω από 14 δισ. οι προσφορές για το ελληνικό 15ετές ομόλογο -Ιστορικό χαμηλό επιτοκίου, στο 1,152% - iefimerida.gr

Εξοδος στις αγορές: Πάνω από 14 δισ. οι προσφορές για το ελληνικό 15ετές ομόλογο -Ιστορικό χαμηλό επιτοκίου, στο 1,152%

ελληνικό ομόλογο
Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακρως ευνοϊκά είναι τα πρώτα συμπεράσματα από το άνοιγμα των βιβλίων προσφορών για το 15ετές ομόλογο της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το κλείσιμο του βιβλίου, οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 14 δισ., ενώ το επιτόκιο έκλεισε σε ιστορικό χαμηλό 1,152% ανεξαρτήτως διάρκειας.

Υπενθυμίζεται ότι με το άνοιγμα των προσφορών, το αρχικό επιτόκιο τοποθετήθηκε στο 1,28%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να αντλήσει 2-2,5 δισ. ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τη σημερινή έκδοση των 15ετών ομολόγων, μαζί με την αύξηση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων (σε 13 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. ευρώ το Μάρτιο) και τις εισροές κεφαλαίων της ΕΕ (0,7 δισ. ευρώ από SMP/ ANFA) εκτιμάται ότι καλύπτεται πλήρως το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων ανακούφισης Covid-19 που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ανέρχονται σήμερα σε περίπου 38 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από το συνολικό ποσό, τα 15,7 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται κυρίως από προηγούμενες εκταμιεύσεις του ESM, αποτελούν το λεγόμενο «σκληρό μαξιλάρι» των αποθεματικών, και η εκταμίευση μέρους αυτών προϋποθέτει την έγκριση των επίσημων πιστωτών της χώρας.

Η στρατηγική για το 2021: Σκέψεις για 20ετές - 30ετές ομόλογο

Οπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στόχος είναι να υπάρξει χαμηλότερο επιτόκιο από το 15ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 που ήταν στο 1,91%, καθώς θα είναι «ένα ακόμα δείγμα της εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράμμισε ότι εκτός από τα 15ετή ομόλογα , «η χώρα μας έχει βγει στις αγορές με επιτυχία και έχει καταφέρει να δανειστεί συνολικά 14 δισ. ευρώ, με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που, σε πολλές περιπτώσεις, ήταν το 1/3, από αυτό των προηγούμενων ετών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, ΗSBC και JP Morgan ενεργούν ως ανάδοχοι.

Να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο κάνει ήδη σκέψεις για 20ετές ή και 30ετές ομόλογο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ