Με προσφυγές στο ΣτΕ, θα επιχειρήσουν να μπλοκάρουν οι επαγγελματίες το νέο σύστημα τεκμαρτών εισοδημάτων, καθώς η άλλη εναλλακτική- η πρόκληση φορολογικού ελέγχου- κρύβει προφανείς κινδύνους.
Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΑΑΔΕ, προκύπτει ότι μόνο μερικές δεκάδες… γενναίοι, υπέβαλαν αίτημα διενέργειας ελέγχου, προκειμένου να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα, που τους υπολόγισε το Taxis.
Ως τώρα, έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση 27.000 επαγγελματίες κι από αυτούς μόλις οι 145 «πάτησαν» τους κωδικούς 443- 444 για να προκαλέσουν φορολογικό έλεγχο, διατηρώντας πάντα το δικαίωμα να ανακαλέσουν το σχετικό αίτημα, με τροποποιητική φορολογική δήλωση.
Προσφυγές αντί ελέγχων
Αντί της οδού των φορολογικών ελέγχων, οι επαγγελματίες θα επιχειρήσουν να ακυρώσουν ή να μπλοκάρουν το νέο σύστημα με μπαράζ προσφυγών.
Η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, θα επισημοποιήσει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου τον νομικό πόλεμο, με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και την ΑΑΔΕ, προαναγγέλλοντας κατ’ αρχάς προσφυγή στο ΣτΕ.
Στο στόχαστρο της αίτησης ακύρωσης μπαίνει η πρώτη εκτελεστική Απόφαση του σχετικού νόμου, δηλαδή αυτή που καθορίζει τη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου καθώς και των ειδικότερων θεαμάτων για την εφαρμογή των επίμαχων διατάξεων. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, αν «πέσει» η Απόφαση, τότε κλονίζεται και το «οικοδόμημα», δηλαδή ο νόμος που ορίζει το πώς προσδιορίζεται το νέο τεκμαρτό εισόδημα.
Ο «πόλεμος» δεν θα περιοριστεί στο μέτωπο του ΣτΕ. Θα ακολουθήσει μπαράζ ενδικοφανών προσφυγών στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, με τις οποίες θα προσβάλλονται τα ατομικά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων καθώς και προσφυγές ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Πρωτοδικείων.
Οι έλεγχοι
Από τα στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ, σε σύνολο 735.320 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοί που θα κληθούν φέτος να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο, είναι περίπου 473.000, με μέση επιβάρυνση 1.444 ευρώ έκαστος.
Επί της ουσίας, πρόκειται για επιτηδευματίες που ως τώρα δηλώνουν “καθαρό” εισόδημα χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό- σε ετήσια βάση φέτος είναι 10.920 ευρώ- ο οποίος θα λειτουργεί εφεξής ως ελάχιστο τεκμήριο, προσαυξημένο ανάλογα με την προϋπηρεσία και τον αριθμό των απασχολούμενων.
Η επίμαχη Απόφαση, που μπαίνει στο στόχαστρο των προσφυγών, προβλέπει ότι ένας επαγγελματίας μπορεί να ζητήσει φορολογικό έλεγχο, προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού. Το αργότερο εντός 60 ημερών θα πρέπει να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο αναφορικά με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα εξαντλητικό, οικογενειακό πόθεν έσχες.
Το ερωτηματολόγιο θα πρέπει να συνοδεύεται με όσα αποδεικτικά στοιχεία ζητηθούν από την εφορία, η οποία μπορεί να προσδιορίσει τα πραγματικά εισοδήματα αφενός εφαρμόζοντας τεχνικές IRS (σύγκριση- διασταυρώσεις όλων των πηγών εσόδων με τις όλες τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και διαβίωσης), αφετέρου επεκτείνοντας το «χτένισμα» σε βάθος τουλάχιστον 5 ετών.
Ο έλεγχος θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός έτους, αλλά στο μεσοδιάστημα ο επαγγελματίας θα πρέπει να καταβάλει κανονικά τον φόρο εισοδήματος με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Αν δικαιωθεί από τον έλεγχο, ο φόρος που έχει βεβαιωθεί κατά το ποσό που δεν οφείλεται, διαγράφεται ή επιστρέφεται κατά περίπτωση.