Απόλυτα επιτυχής ήταν η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2023, καθώς το βιβλίο για το 10ετές ομόλογο έκλεισε με προσφορές που άγγιξαν τα 30 δισ. ευρώ, με τη χώρα να θέλει να αντλήσει 3,5 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, το τελικό επιτόκιο καθορίστηκε στο 4,40% (mid swap + 165 μονάδες βάσης), παρότι η αρχική εκτίμηση κυμαινόταν στο 4,5% (mid swap + 175 μονάδες βάσης).
Την έκδοση «έτρεξαν» οι τράπεζες Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Societe Generale.
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου και τόνισε πως «χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα και θα στηρίζουμε, γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Σταϊκούρας: Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα -Θα στηρίζουμε την κοινωνία για όσο χρειαστεί
«Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2023. Η έκδοση ήταν επιτυχής ως προς τη ζήτηση, την ποιότητα των κεφαλαίων και το κόστος δανεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον.
Η κυβέρνηση και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κινούμαστε με αποφασιστικότητα και διορατικότητα, συνεκτιμώντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής.
Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να στηρίζουμε γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».