To Ισραήλ παρατείνει μονομερώς την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας -Η Χαμάς ζητεί την απομάκρυνση των στρατευμάτων - iefimerida.gr

To Ισραήλ παρατείνει μονομερώς την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας -Η Χαμάς ζητεί την απομάκρυνση των στρατευμάτων

To Ισραήλ παρατείνει μονομερώς την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας -Η Χαμάς ζητεί
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ισραήλ δέχθηκε να παρατείνει μονομερώς και σήμερα την ανθρωπιστική εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο, κάτι που όμως απέρριψε η Χαμάς η οποία επανέλαβε τις ρίψεις ρουκετών καθώς θέτει ως όρο την απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ιραηλινοί υπουργοί άφησαν να εννοηθεί ότι μια οριστική συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων με τη Χαμάς και τις άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Γάζα, που πλέον μαίνονται για 20η ημέρα, δεν είναι πιθανή. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ από την πλευρά του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 42 στρατιώτες και τρεις πολίτες.

«Έπειτα από αίτημα του ΟΗΕ, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε μια ανθρωπιστική εκεχειρία έως τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) της Κυριακής», δήλωσε ένας ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του μετά το πέρας ενός υπουργικού συμβουλίου στο Τελ Αβίβ. «Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις θα δράσουν εναντίον κάθε παραβίασης της εκεχειρίας», πρόσθεσε. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα συνεχίσουν να καταστρέφουν τις υπόγειες στοές της Χαμάς καθ' όλη τη διάρκεια της εκεχειρίας.

Η Χαμάς αρνήθηκε να συμφωνήσει με την εκεχειρία, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει το βράδυ του Σαββάτου ότι τρία βλήματα όλμων εβλήθησαν από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ.

«Καμία ανθρωπιστική εκεχειρία δεν μπορεί να ισχύσει χωρίς την απομάκρυνση των ισραηλινών αρμάτων μάχης από τη Γάζα, χωρίς οι κάτοικοι να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν τις σορούς να είναι ελεύθερα να κυκλοφορούν στη Γάζα», δήλωσε ο Φάουζι Μπάρχουμ, εκπρόσωπος της Χαμάς.

Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αναμένεται να συναντηθεί το πρωί της Κυριακής για «να αποφασίσει τη συνέχιση της επιχείρησης».

Ανασύρουν τις σορούς των θυμάτων

Οι κάτοικοι της Γάζας επωφελήθηκαν της εκεχειρίας για να περισυλλέξουν τους νεκρούς τους και να εφοδιαστούν σε τρόφιμα. Βγαίνοντας στους δρόμους μόλις τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία στις 08.00 το πρωί του Σαββάτου βρέθηκαν μπροστά σε ένα σκηνικό καταστροφής σε πολλές περιοχές.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα Άσραφ αλ Κούντρα, τουλάχιστον 147 σοροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια. Ο Νάσερ Τάταρ, διευθυντής του Σίφα, του κεντρικού νοσοκομείου της Γάζας, σημείωσε ότι οι περισσότερες σοροί εντοπίστηκαν στις συνοικίες Μπέιτ Χάνουν, Σατζάγια και Χαν Γιουνές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ