Κατανοώντας την ενδοοικογενειακή βία: Πώς εκφράζεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί [εικόνες] - iefimerida.gr

Κατανοώντας την ενδοοικογενειακή βία: Πώς εκφράζεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η βία μέσα στην οικογένεια είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο που δεν αφορά συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις ή εθνικότητες. Μάλιστα, σύμφωνα με ψυχολόγους ερευνητές, ειδικά στην Ελλάδα, το ποσοστό της βίας μέσα στην οικογένεια φαίνεται ότι έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω των δύσκολων κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών.

Ωστόσο, παρά τη δεδομένη αύξηση, τα πραγματικά ποσοστά δεν είναι γνωστά, αφού, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μόλις 1 στα 20 περιστατικά καταγγέλλονται στην αστυνομία.

Αιτίες όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, ο φόβος, η συναισθηματική εμπλοκή και η παθητική συμπεριφορά, οδηγούν τις γυναίκες αυτές, να εθελοτυφλούν και να αγνοούν τη συμπεριφορά των συντρόφων τους, θέτοντας συχνά σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Προκειμένου, να γίνει σωστή αναγνώριση και κατανόηση των φαινομένων της ενδοοικογενειακής βίας, οι οργάνωση γυναικών που επέζησαν από ενδοοικογενειακή βία στο Ντουλουθ των ΗΠΑ, δημιούργησαν το σχεδιάγραμμα «τροχός ισχύος και ελέγχου» το οποίο χρησιμοποιείται πλέον διεθνώς.

Το σχεδιάγραμμα δείχνει πώς η ενδοοικογενειακή βία δεν αφορά μόνο τη σωματική ή / και σεξουαλική κακοποίηση, αλλά συνήθως περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από τακτικές ψυχολογικής, συναισθηματικής και οικονομικής κακοποίησης

Ενας από τους κύριους τρόπους ελέγχου και εκφοβισμού προς τα μέλη της οικογένειας είναι η ψυχολογική / συναισθηματική κακοποίηση. Το σχεδιάγραμμα αυτό βοηθά τις γυναίκες να δουν πώς τα παιχνίδια μυαλού, οι συμπεριφορές ελέγχου και οι απειλές αποτελούν ένα μοτίβο που χρησιμοποιείται για να αποκτήσει ο θύτης των έλεγχο.

Η σωματική και σεξουαλική βία, ή η απειλή αυτής, είναι το «χείλος» που κρατά τις «ακτίνες» του τροχού μαζί. Ενα περιστατικό σωματικής και σεξουαλικής βίας - ακόμη και η απειλή αυτού - μπορεί να είναι αρκετό για να κάνει τις γυναίκες και τα παιδιά να ζουν με το φόβο. Ο τροχός δείχνει επίσης ότι η ψυχολογική βία μπορεί εύκολα να «ολισθήσει» σε σωματική και σεξουαλική βία οποιαδήποτε στιγμή.

Στον αντίποδα, η ίδια οργάνωση παρουσίασε τον τροχό της ισότητας ο οποίος παρουσιάζει τις αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των οικογενειών με τέτοια φαινόμενα.

(Πατήστε τους τροχούς για μεγέθυνση)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ