Ολος τους ο κόσμος ήταν το δωμάτιό τους. Ολη τους η ζωή, στην οθόνη του υπολογιστή, μπροστά στην οποία καθηλώνονταν για ώρες, χάνοντας την έννοια του χρόνου. Αυτό όμως μέχρι τη στιγμή που οι γονείς τους αποφάσισαν ότι ο κόμπος είχε φτάσει το χτένι. Και έστειλαν τα παιδιά τους σε στρατιωτικά καμπ για να αποτοξινωθούν από το διαδίκτυο.
Αυτό συμβαίνει στην Κίνα, όπου υπάρχουν τουλάχιστον 250 καμπ στο οποίο εκατοντάδες έφηβοι μεταφέρονται προκειμένου να καταφέρουν να ξεπεράσουν τον εθισμό τους στοι ίντερνετ. Πώς γίνεται αυτό; Με στρατιωτική στολή, γυμνάσια και ομαδικά καψόνια, όπως περιγράφει το Reuters, που βρέθηκε σε ένα από αυτά.
Με τον αριθμό των νεαρών Κινέζων που απομονώνονται από τον έξω κόσμο, βρίσκοντας διαφυγή στον ηλεκτρονικό, να αυξάνεται διαρκώς, όλο και περισσότεροι ανήσυχοι γονείς μεταφέρουν τα παιδιά τους σε αυτά τα καμπ της αποτοξίνωσης. Συνήθως, παρά τη θέληση των εφήβων.
Σε αυτά τα διαφορετικά στρατόπεδα λοιπόν, οι νεαροί μετέχουν σε γυμνάσια, καθαρίζουν, μαγειρεύουν και παρακολουθούνται από ειδικούς ώστε να αποκατασταθεί η αυτοεκτίμησή τους και να αποκτήσουν ξανά σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους τους.
Η παραμονή στα καμπ διαρκεί συνήθως 4-8 μήνες, ανάλογα με την πρόοδο που παρουσιάζει ο καθένας, ενώ ανάμεσα στα μαθήματα που καλούνται να παρακολουθήσουν οι νέοι είναι αυτά της μουσικής και των παραδοσιακών χορών της Κίνας.
Οι έφηβοι μοιάζουν με κανονικούς στρατιώτες. Κάποιοι καθαρίζουν τις τουαλέτες...
... την ώρα που άλλοι έχουν υπηρεσία στα μαγειρεία
Ο παραδοσιακός χορός του λιονταριού είναι ανάμεσα στα μαθήματα επανένταξης
Συχνά γίνονται ατομικές συνεδρίες με συμβούλους
Παράλληλα, γιατροί εξετάζουν τον εγκέφαλο των εφήβων που είναι εθισμένοι
Μαθητές διδάσκονται πώς να υποκλίνονται σαν τον Κομφούκιο
Συχνά είναι τα βραδινά καψόνια
Ενας μαθητής που ολοκλήρωσε το εξάμηνο πρόγραμμα, υποκλίνεται μπροστά στην επικεφαλής
Οι υπόλοιποι τον αποχαιρετούν δακρυσμένοι, είτε γιατί θα τους λείψει, είτε γιατί οι ίδιοι μένουν πίσω