Συμπλοκές και ξιφομαχίες ξέσπασαν στον «Χρυσό Ναό» των Σιχ στην πόλη Αμριτσάρ της βόρειας Ινδίας, όπου εκτυλίχθηκαν σκηνές από άλλη πραγματικά εποχή.Αφορμή για τη σύγκρουση ήταν το ποιος θα πάρει πρώτος το λόγο στην τελετή για την 30η επέτειο της επιδρομής του στρατού της Ινδίας στον ιερό αυτόν χώρο.
Οι ξιφομαχίες μεταξύ σπαθοφόρων Σιχ διήρκεσαν πάνω από μισή ώρα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 12 άτομα, ενώ η αστυνομία αναφέρει ότι ο αριθμός των τραυματιών ενδεχομένως να ανέβει στους είκοσι.
Τα κανάλια της χώρας μεταδίδουν απίστευτες εικόνες με τους Σιχ να φορούν παραδοσιακά τουρμπάνια και ντυμένους στις λευκές φορεσιές τους να κραδαίνουν σπαθιά και να ξιφομαχούν ενώ κάποιοι άλλοι έκαναν εκκλήσεις για ηρεμία.
Η ιστορία του Χρυσού Ναού
Ο Χρυσός Ναός χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα προς τιμήν ενός εκ των κορυφαίων εκπροσώπων της θρησκείας των Σιχ. Τον Ιούνιο του 1984 ο ηγέτης των Σιχ ζήτησε καταφύγιο στα κτίρια που περιέβαλλαν τον Χρυσό Ναό, ώστε να αποφύγει την σύλληψη, με την ελπίδα πως ο ίδιος και οι διακόσιοι Σιχ θα ήταν ασφαλείς.
Ωστόσο, στις 5 Ιουνίου του 1984 ο στρατός της Ινδίας εισέβαλε με τανκς και πυροβολικό, έπειτα από εντολή της πρωθυπουργού, Ιντιρα Γκάντι, και η εξέγερση κατεστάλη με απολογισμό 576 Σιχ νεκρούς.
Ανεξάρτητες αναφορές κάνουν λόγο ακόμη και για 5.000 νεκρούς.
Ο ναός καταστράφηκε από τον ινδικό στρατό, αργότερα όμως ξαναφτιάχτηκε αρχικά από την ινδική κυβέρνηση και κατόπιν από την ίδια την κοινότητα των Σιχ.
Πέντε μήνες μετά, στις 31 Οκτωβρίου του 1984, οι Σιχ σωματοφύλακες της Γκάντι την εκτέλεσαν στον κήπο του σπιτιού της στο Νέο Δελχί, ως αντεκδίκηση για την καταπάτηση του ιερού τους χώρου.