Γερμανός οικονομολόγος: Χρειάζεται κι άλλη διαγραφή χρέους -Η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της - iefimerida.gr

Γερμανός οικονομολόγος: Χρειάζεται κι άλλη διαγραφή χρέους -Η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της

Γερμανός οικονομολόγος: Χρειάζεται κι άλλη διαγραφή χρέους -Η Ελλάδα δεν μπορεί
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιβεβλημένη είναι μία ακόμη διαγραφή χρέους για την Ελλάδα. Αυτή την άποψη εξέφρασε ο διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου, Γιόαχιμ Σάιντε, σημειώνοντας πως δεν έχει νόημα να προσπαθούν να σηκώσουν μόνοι τους το βάρος οι Ελληνες.

Μία χώρα όπως η Ελλάδα, δεν μπορεί να σηκώσει ένα δημόσιο χρέος με σχεδόν 170% του ΑΕΠ και δεν έχει νόημα οι Ελληνες να προσπαθήσουν να το σηκώσουν μόνοι τους, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιόαχιμ Σάιντε, σε συνέντευξή του στην Die Presse.

Ομως, πρόσθεσε ο οικονομολόγος μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα, η πολιτική ακόμη διστάζει να προχωρήσει στη διαγραφή χρέους, διότι αυτό θα είχε αρνητικές συνέπειες. Οταν ρωτήθηκε γιατί ακόμη δεν έχει υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο αναμενόταν μετά τις γερμανικές εκλογές, απάντησε ότι: «Πάντα υπάρχουν κάποιες εκλογές, όπως τώρα, για παράδειγμα, οι ευρωεκλογές, αλλά κάποτε κάποιοι θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι χωρίς έξωθεν βοήθεια η Ελλάδα απλά δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.

Παράλληλα, ο Γιόαχιμ Σάιντε προειδοποίησε ότι είναι πρόωρο να ισχυριστεί κάποιος ότι η κρίση του ευρώ έχει ξεπεραστεί. Αντίθετα, σημείωσε, εξακολουθεί να υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με το δημόσιο χρέος και ακόμη και αν καταλήξουν τα τρέχοντα μέτρα διάσωσης, η πολιτική δεν θα έχει βρει τον δρόμο της, καθώς το χρέος δεν είναι ακόμη βιώσιμο σε πολλές χώρες.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν επαρκούν ακόμη για να υπάρξει μία μακροπρόθεσμη επιστροφή στο μονοπάτι της ανάπτυξης. Και εάν, όπως προσθέτει, οι χώρες συρρικνώνονται ή παραμένουν στάσιμες, τότε αυξάνονται πάλι τα ποσοστά χρέους και μπορεί μεν οι περισσότερες χώρες να έχουν μπει στην καμπύλη της παραγωγής, ωστόσο εξακολουθεί να μην είναι στον ορίζοντα μία βιώσιμη ανάκαμψη.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ