Σε δεινή θέση φαίνεται πως βρίσκεται η αγαπημένη φώκια μοναχός, σύμβολο των μεσογειακών θαλασσών. Παρόλο που οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ένα νέο παρακλάδι του είδους, φαίνεται πως οι πληθυσμοί της φώκιας βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από ποτέ.
Μέχρι σήμερα, υπήρχαν τρία γνωστά είδη μεσογειακής φώκιας του είδους Μονάχους: η ενδημική της Χαβάης, της Μεσογείου και της Καραϊβικής. Δυστυχώς το τρίτο είδος εξαφανίστηκε ήδη από τη δεκαετία του '50 λόγω κυνηγιού και άλλων ανθρωπογενών αιτιών.
Τα δύο είδη που έχουν απομείνει είναι άκρως απειλούμενα σύμφωνα με τους ερευνητές: Η φώκια της Χαβάης, που εντοπίζεται στον Ειρηνικό, αριθμεί μόλις 1.000 άτομα, ενώ η μεσογειακή φώκια, που ζει στο νοτιοανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο Θάλασσα, μετράει μόλις 300-450 ζώα.
Πρόσφατα οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Χέλγκεν, επιμελητή των θηλαστικών στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν στην Ουάσινγκτον, ανακάλυψαν και ένα νέο γένος φώκιας, το πρώτο σε περισσότερα από 140 χρόνια. Το νέο κλαδί του οικογενειακού δέντρου, ονομάζεται Neomonachus και καθιστά τη διάσωση των θαλάσσιων ζώων ακόμη πιο σημαντική.
Επειδή οι φώκιες συνήθως ζουν όπου υπάρχουν άνθρωποι, απειλούνται από την απορροή λυμάτων, την καταστροφή των οικοτόπων, την αλιεία και άλλους παράγοντες.
Ενα καλό παράδειγμα είναι η φώκια της Καραϊβικής, η οποία κάποτε αριθμούσε 338.000 άτομα. Οι κυνηγοί στην Καραϊβική εξαφάνισαν γρήγορα το είδος από τον πλανήτη τον 20ο αιώνα και οι επιστήμονες φοβούνται ότι κινδυνεύει σοβαρά με εξαφάνιση και η φώκια της Μεσογείου.