Ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Today's Zaman, σε έρευνά της σχετικά με την παράνομη διακίνηση μεταναστών στην Ελλάδα και τα χρήματα που κερδίζουν επιτήδειοι από το παράνομο εμπόριο ανθρώπων.Αφορμή για την έρευνα ήταν οι θάνατοι οκτώ ανθρώπων που προσπάθησαν να φθάσουν από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας στην Ελλάδα, ενώ η εφημερίδα απέκτησε πρόσβαση σε στοιχεία έπειτα από εισαγγελική άδεια σε υπολογιστή που ανήκει σε ένα από τους τέσσερις συλληφθέντες για την υπόθεση.
Οπως αναφέρει η Zaman, οι εν λόγω διακινητές κέρδισαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες μόνο από δύο περιπτώσεις 5,5 εκατομμύρια ευρώ και 1,6 εκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνεται ότι το παραπάνω ποσό της τάξης των 7,1 εκατομμυρίων ευρώ είναι το καθαρό κέρδος των λαθρεμπόρων, όπως έχει καταγραφεί σε αρχεία προσωπικού υπολογιστή.
Η Τουρκία αποτελεί τα τελευταία χρόνια το κύριο μονοπάτι από το οποίο περνάνε μετανάστες και πρόσφυγες με την ελπίδα να βρεθούν στην Ευρώπη της «Επαγγελίας», ενώ οι περισσότεροι από αυτούς περνούν από την Τουρκία με στόχο να βρεθούν σε Ελλάδα και Ιταλία αντίστοιχα.
Περισσότεροι από 150.000 μετανάστες τους τελευταίους μήνες -Μόνο οι 50.000 επιβίωσαν
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Zaman, η οποία κάνει αναφορά και στο τραγικό ναυάγιο της Σάμου, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 150.000 μετανάστες έχουν περάσει από τα τουρκικά εδάφη το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, μόλις 50.000 έχουν καταφέρει να επιβιώσουν.
Οι περισσότεροι από αυτούς χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο, στα βουνά της Θράκης ή ανοιχτά της Ιταλίας στη Μεσόγειο, ενώ μόνο για να ξεκινήσουν αυτό το ριψοκίνδυνο ταξίδι έχουν καταβάλει τεράστια χρηματικά ποσά, ή έχουν χρεωθεί σε εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες στη συνέχεια τους εκμεταλλεύονται.
Η εφημερίδα, με αφορμή τον πνιγμό των 8 Σύρων ανοιχτά της Σμύρνης, κάνει αναφορά και σε άλλες τραγωδίες όπως αυτή της Σάμου, όπου έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι, ενώ αναφέρεται και στο ναυάγιο του 2012 όταν 61 άτομα πνίγηκαν έξω από τη Σμύρνη.
Τα περισσότερα από τα μοιραία δυστυχήματα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια όπου ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στο έδαφος της ΕΕ έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ οι «μαύροι» αυτοί αριθμοί ενδέχεται να είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι μιας και δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή όσων φεύγουν από τις πατρίδες τους.
Τι καταγράφουν τα στοιχεία του Λιμενικού
Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα φαίνεται και από στοιχεία του λιμενικού σώματος, καθώς το πρώτο 4μηνο του 2014 αυξήθηκαν κατά 142% οι συλλήψεις μεταναστών που είχαν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα, από τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Πέρυσι, οι συλλήψεις από Λιμενικό και ΕΛ.ΑΣ. είχαν φτάσει περίπου τις 1.800 ενώ φέτος έφτασαν τις 4.363.
Το κόστος του ταξιδιού για έναν παράτυπο μετανάστη προς ελληνικό νησί κοστίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, από 500 - 1.500 ευρώ το κεφάλι ενώ το πιο μακρινό ταξίδι από 1.500 έως 4.500 ευρώ. Τα ποσά είναι διαφορετικά για τους ανήλικους.
Το Λιμενικό Σώμα για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου έχει ζητήσει τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων -και κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού- όταν διαπιστώνουν κάποια ύποπτη κίνηση στη θάλασσα να ενημερώνουν άμεσα το πλησιέστερο λιμεναρχείο.
Η υπόθεση για τις συνθήκες του τραγωδίας του ναυαγίου με λαθρομετανάστες στο Φαρμακονήσι παραμένει ακόμα υπό διερεύνηση, ενώ για την υπόθεση της Σάμου έχουν συλληφθεί δύο άτομα ως διακινητές, υπήκοοι Συρίας και εξετάζεται το ναυλοσύμφωνο του σκάφους.
Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές ενισχύονται με μέσα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των συλλήψεων προκύπτει πως η αύξηση των χρημάτων είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.
Την περίοδο 2007 - 2013, η Τουρκία έλαβε από ευρωπαϊκά κονδύλια ένα ποσό της τάξης του μισού δισ. ευρώ για να ενισχύσει τις δομές ελέγχου της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως η Τουρκία πέτυχε να αυξήσει τα χρήματα αυτά κατά 20% και να φτάσουν το ποσό των 636.000.000 ευρώ για την περίοδο 2014 – 2020.
Τα χρήματα αυτά δίδονται σε υπό ένταξη χώρες, προκειμένου να συγκλίνουν στις δομές τους προς αυτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Φωτογραφία Eurokinissi