Απαγωγές, βασανιστήρια, απειλές και επιθέσεις -Δημοσιογράφοι, έρμαια στα χέρια των Ουκρανών αυτονομιστών [βίντεο] - iefimerida.gr

Απαγωγές, βασανιστήρια, απειλές και επιθέσεις -Δημοσιογράφοι, έρμαια στα χέρια των Ουκρανών αυτονομιστών [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Μας είχαν δεμένους, μας απείλησαν ότι θα μας σκοτώσουν». Δίχως να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του, ο Γεβγκέν Χάπιτς διηγείται τον εφιάλτη που έζησε στα χέρια των αυτονομιστών του Σλαβιάνσκ. Αρκετοί δημοσιογράφοι έπεσαν θύμα απαγωγής στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες. Οι ντόπιοι συνάδελφοί τους, όμως, είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο. Γιατί τους χρησιμοποιούν σαν καλά φύλλα στο «πόκερ» της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση του Κιέβου.

Ο φωτορεπόρτερ Γεβγκέν Χάπιτς και ο αδερφός του έπεσαν θύματα απαγωγής, με τους ένστολους που τους άρπαξαν να τους υποβάλλουν σε ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια. «Μας έκλεισαν τα αφτιά με βαμβάκι, μας έδεσαν τα μάτια και μας έβαλαν στο πάτωμα ενός αυτοκινήτου. Ηταν σαν περιπολικό, γιατί είχε σειρήνα» διηγείται ο Χάπιτς στον ουκρανικό σταθμό TSN, δύο ημέρες μετά από την απελευθέρωσή του την προηγούμενη Παρασκευή.

Ενας από τους απαγωγείς, όπως λέει, τον απείλησε ότι θα τον μαχαιρώσει μέχρι θανάτου. Με τον αδερφό του έμειναν για τρεις ημέρες κλειδωμένοι σε ένα κρύο, υγρό υπόγειο, στο Σλαβιάνσκ, το νέο επίκεντρο των αναταραχών στην Ουκρανία. Μαζί τους ήταν αρκετοί δημοσιογράφοι που τους είχαν απαγάγει φιλορώσοι αυτονομιστές. Κάποιοι κρατήθηκαν εκεί για εβδομάδες. Οι περισσότεροι ήταν δυτικοί, όπως ο Σάιμον Οστρόφσκι του Vice News, ο Αμερικανός που χαρακτηρίστηκε «κατάσκοπος» και «προβοκάτορας» και για αυτό τον απήγαγαν.

Την ώρα που οι αυτονομιστές άρχισαν να καταλαμβάνουν κτίρια στην περιοχή γνωστή ως Ντονμπάς -τη δεύτερη μεγαλύτερη της Ουκρανίας σε ρωσώφωνους μετά από την Κριμαία-, οι δημοσιογράφοι μπήκαν στο στόχαστρο. Τους απαγάγουν, για να τους χρησιμοποιήσουν στις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο. Στα σημεία ελέγχου στους δρόμους, συχνά βρίσκονται με ένα αυτόματο όπλο στον κρόταφο, ενώ τους ψάχνουν τις τσάντες. Η κατάσταση έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ομως, στα μάτια των επαναστατών που στηρίζουν το Κρεμλίνο, οι δημοσιογράφοι από το Κίεβο και τη δυτική Ουκρανία είναι «ψεύτες» και φασίστες που βοήθησαν στην ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς το Φεβρουάριο. Οι απαγωγείς του Χάπιτς του δήλωσαν ότι τον κρατούν για «αναληθή ρεπορτάζ». Αλλοι δέχονται απειλές και πέφτουν θύμα εκφοβισμού, γιατί θεωρείται ότι στηρίζουν τη μεταβατική κυβέρνηση. Το αυτοκίνητο του Ολεξέι Ματσούκα, εκδότη της εφημερίδας του Ντόνετσκ Novosti Donbassa, πυρπολήθηκε. Τα γραφεία της εφημερίδας Provinsia, επίσης αποτέλεσαν στόχο εμπρηστών. Ο εκδότης, Βλαντιμίρ Μπερέζιν, δέχεται απειλές για τη ζωή του και αναγκάστηκε να φύγει από την πόλη.

Οι περισσότεροι ακολούθησαν τις οδηγίες για την ασφάλειά τους και έφυγαν από την περιοχή. Αλλοι που έμειναν, προσποιούνται ότι είναι ξένοι δημοσιογράφοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ