Κερίμοφ: Ο ολιγάρχης που δίνει μεροκάματο 54.000 ευρώ στον Ετο - iefimerida.gr

Κερίμοφ: Ο ολιγάρχης που δίνει μεροκάματο 54.000 ευρώ στον Ετο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O Σουλεϊμάν Κερίμοφ γεννήθηκε στο Νταγκεστάν της Σοβιετικής Ένωσης το 1966. Σπούδασε Οικονομικά στο τοπικό κρατικό πανεπιστήμιο και άρχισε την δαιμονιώδη καριέρα του στα 27 του. Επί Γιέλτσιν το 1993, ίδρυσε την Fedprombank, μια επενδυτική τράπεζα που χρηματοδοτούσε με το αζημίωτο τις απεγνωσμένες για χρήμα κρατικές βιομηχανίες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Όταν η ρωσική κρίση από την μετάβαση στον καπιταλισμό άρχισε να σταθεροποιείται και οι εταιρείες μπορούσαν να επιστρέψουν τα δάνειά τους στην τράπεζά του, ο Κερίμοφ βρέθηκε να έχει κάνει μια τεράστια περιουσία. Μάλιστα, η πρώτη οσμή σκανδάλου με εμπλοκή του ονόματός του χρονολογείται από τη διετία 1994-1996 όταν συμμετείχε στη διανομή 500 εκ. δολαρίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για αγορές τροφίμων.

Με τα χρήματα που έβγαλε τη δεκαετία του '90, ο Κερίμοφ ήταν έτοιμος για πιο ψηλά. Η πρώτη ευκαιρία του ήρθε το 2000 όταν αγόρασε για μόλις 50 εκ. δολάρια το 100% της ρωσικής εταιρείας εμπορίου πετρελαιοειδών, Nafta-Moskva, την οποία κατάφερε να βάλει στο πρόγραμμα «πετρέλαιο για τρόφιμα» του Ιράκ, με τη βοήθεια του αμφιλεγόμενου πολιτικού Βλάντιμιρ Ζιρινόφκσι. Σταδιακά, ο Κερίμοφ αναδιοργάνωσε τη Nafta σε εταιρεία συμμετοχών και επενδύσεων ξεπουλώντας ότι είχε σχέση με τα πετρελαιοειδή. Παράλληλα, άρχισε να επενδυει σε εταιρείες όπως η Gazprom και Sberbank, αλλά και σε διάφορες μικρότερες εταιρείες σε συνεργασία με τον άλλο Ρώσο μεγιστάνα, Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Το «αξιοπερίεργο» είναι ότι ο Κερίμοφ είχε πάρει δάνειο από την Sberbank λίγο πριν αγοράσει τις μετοχές της...

Οι επενδύσεις στον χρυσό

Το 2005 ο Κερίμοφ αγόρασε για 900 εκ. δολάρια την μεταλλευτική εταιρεία Polymetal, που κατέχει τα μεγαλύτερα ορυχεία χρυσού και ασημιού στη Ρωσία. Το 2007 η Polymetal αντλησε κεφάλαια μπαίνοντας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, και τον επόμενο χρόνο ο Κερίμοφ πούλησε τις μετοχές του (74%). Εκείνη τη στιγμή η κεφαλαιοποίηση της Polymetal είχε φτάσει στα 2,4 δις δολάρια...

Το 2009, ο Κερίμοφ ξαναμπήκε στην αγορά του χρυσού, αποκτώντας από κοινού με τον άλλο Ρώσο μεγιστάνα Μιχαήλ Προκχόροφ το 80% της Ρωσικής Polyus Gold, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χρυσού στην Ρωσία.

Το τροχαίο στη Γαλλία και οι ερωμένες

Το 2006, ο Κερίμοφ είχε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα στη Νίκαια της Γαλλίας. Η Φεράρι που οδηγούσε με υπερβολική ταχύτητα ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και έπεσε σε ένα δέντρο, όπου κόπηκε στα δύο!

Το πανάκριβο αυτοκίνητο πήρε φωτιά, αλλά περαστικοί κατάφεραν να σώσουν τον Ρώσο μεγιστάνα και την ελληνικής καταγωγής Ρωσίδα συνοδό του, δημοσιογράφο, πολιτικό και τηλεπερσόνα, Τίνα Κανδηλάκη.

Ο Κερίμοφ σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής υπέστη σοβαρά εγκαύματα και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ειδικό νοσοκομείο του Βελγίου.

O παντρεμένος με τρία παιδία Κερίμοφ έχει απασχολήσει επανειλημμένα τα ρωσικά μίντια με τις εξωσυζυγικές σχέσεις του στις οποίες περιλαμβάνονται γνωστές τραγουδίστριες, χορεύτριες και ηθοποιοί της Ρωσσίας για στις οποίες έχει ξοδέψει αμύθητα ποσά. Στην τραγουδίστρια Natalya Vetlickaya χάρισε ένα περιδέριο αξίας δέκα εκατομμυρίων δολαρίων ενώ στην άλλη ερωμένη του, Anastasia Volochkova, πρίμα μπαλαρίνα του Μπολσόι, παρείχε σωματοφύλακα καθώς η Vetlickaya φέρεται να είχε «υποσχεθεί» ότι θα την ...τακτοποιήσει μέσω της ρωσικής μαφίας!

Η αδυναμία του, Κερίμοφ για τις ωραίες γυναίκες τον οδήγησε σε ένα ακόμα σκάνδαλο το 2007, όταν η ερωμένη του Catherine Gomiashvili, έμεινε έγκυος. Ο Κερίμοφ την βοήθησε πάντως να ασχοληθεί με την υψηλή μόδα, ανοίγοντας της πανάκριβες μπουτικ σε Λονδίνο και Μόσχα.

To γιωτ των 90 μέτρων

Το 2005 ο Κερίμοφ απέκτησε ένα από τα ακριβότερα γιωτ του κόσμου. Ναυπηγημένο στη Βρέμη της Γερμανίας, το Ice των 90 μέτρων είναι το πιο φιλικό στο περιβάλλον mega-yacht του κόσμου. Η μηχανή του είναι διπλής ενέργειας (ντίζελ-ηλεκτρική ενέργεια) και διαθέτει οκτώ γεννήτριες των 842 KW που παράγουν αρκετή ενέργεια για να κινήσουν τις δύο προπέλες τύπου ΑΒΒ 5, που αποδίδουν μέγιστη ταχύτητα 18 κόμβων.

To Ιce διαθέτει μεγάλη πισίνα, τζακούζι και φυσικά ελικοδρόμιο για το Eurocopter EC 135 που μεταφέρει.

Μονοπώλιο στα λιπάσματα

Παράλληλα, ο Κερίμοφ αγόρασε την Uralkali, η οποία παράγει ποτάσα. Το 2010, η Uralkali συγχωνεύθηκε με την Silvinit με συμφωνία ύψους 23 δις δολαρίων, δημιουργώντας έναν κολοσσό στην αγορά λιπασμάτων αυτού του είδους, των οποίων η τιμή ανεβαίνει συνεχώς λόγω της έντονης ζήτησης από χώρες όπως η Κίνα και η Βραζιλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή της ποτάσας ανά τόνο είχε φτάσει στα 470 δολάρια στις αρχές του καλοκαιριού από 115 δολάρια που ήταν το 2001! Στη συμφωνία, ρόλο συμβούλου του Κερίμοφ είχε η Goldman-Sachs η οποία αργότερα πούλησε στον Κερίμοφ και το ποσοστό της στην Τράπεζα της Μόσχας.

Τον Ιούνιο κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Κερίμοφ θα αγοράσει και την Belaruskali (παράγει το 15% της παγκόσμιας ποσότητας ποτάσας) δημιουργώντας την μεταλύτερη εταιρεία λιπασμάτων αυτού του είδους στον κόσμο, μια και θα ελέγχει το 45% της αγοράς. Πάντως, η Κίνα δεν φέρεται να μην συμφωνεί με τις κινήσεις του Ρώσου μεγιστάνα, και κινεζικές εταιρείες κινούνται κι εκείνες για την εξαγορά της Belaruskali.

Πάγωμα λογαριασμών στην Κύπρο

Το 2010, η Κυπριακή Δημοκρατία «πάγωσε» τους λογαριασμούς των εταιρειών του Κερίμοφ που είχαν έδρα στην Κύπρο (Uralkali και Polyous Gold) μετά από αίτημα των αρχών της Ρωσίας για υπόθεση που αφορούσε την εξαγορά ενός κεντρικού ξενοδοχείου στην Μόσχα. Τελικά, οι κατηγορίες κατέπεσαν το 2011 και η Κύπρος αναίρεσε το πάγωμα των λογαριασμών.

Σύμφωνα με το Φορμπς, o Κερίμοφ φιγουράρει στην 118η θέση της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με περιουσία που αγγίζει τα 9 δις δολάρια. Είναι παντρεμένος με τρία παιδιά και μοιράζεται με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πουτιν, το ίδιος πάθος για τον αθλητισμό, το τζούντο και την πάλη - είναι μάλιστα πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας πάλης.

Ανταγωνίζεται τον φίλο του τον Αμπράμοβιτς

Το 2011, ο 45χρονος Κερίμοφ αποφάσισε να το ρίξει στο ποδόσφαιρο. Αγόρασε την μέχρι τότε άσημη Anzhi Makhachkala, και με ένα σερί μεταγραφών δείχνει ότι θέλει να την κάνει υπερδύναμη του ευρωπαικών γηπέδων. Την αρχή έκανε με τον Ρομπέρτο Κάρλος, στον οποίο δώρισε μια Bugatti Veyron για τα γενέθλιά του!

Αλλά η μεταγραφή που θα αφήσει εποχή είναι εκείνη του Σαμουέλ Ετό από την Ιντερ. Στον Καμερουνέζο άσο ο Κερίμοφ πρόσφερε τετραετές συμβόλαιο, το οποίο προβλέπει ότι θα αμοίβεται με 20 εκ. ευρώ το χρόνο ή περίπου 54.000 ευρώ την ημέρα!

Και στην πολιτική σκηνή

Παράλληλα με την ξέφρενη πορεία του στον επιχειρηματικό και ποδοσφαιρικό στίβο, ο Κερίμοφ είναι και ενεργό μέλος της Ρωσικής πολιτικής σκηνής. Από το 1999 μέχρι το 2007 είχε εκλεγεί δύο φορές στην Ρωσική Κάτω Βουλή (Δούμα) με το κόμμα του Βλάντιμιρ Ζιρινόφκσι ενώ το 2007 πήγε στην «Ενωμένη Ρωσία» του -τότε- προέδρου Πούτιν. Όταν όμως ο Πούτιν απαγόρευσε τη συμμετοχή στο κόμμα όσων κατέχουν περιουσία πάνω από 1 εκ. δολάρια, ο Κερίμοφ μεταπήδησε στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ρωσίας, της αντίστοιχης Γερουσίας στη Ρωσία, ενώ είναι και μέλος της επιτροπής για τις χρηματαγορές και την νομισματική πολιτική.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο συνέταιρός του στην Polyous Gold, Μιχαήλ Προκχόροφ, κάλεσε τον Κερίμοφ να κατέβει στις εκλογές με τον νέο κόμμα του, το οποίο είναι υπέρ των μεταρρυθμισεων που προωθεί το Κρεμλίνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ