Ενας Γκογκέν στην κουζίνα μου: Κλεμμένα έργα ανεκτίμητης αξίας κρυμμένα εδώ και 40 χρόνια στο σπίτι ενός εργάτη - iefimerida.gr

Ενας Γκογκέν στην κουζίνα μου: Κλεμμένα έργα ανεκτίμητης αξίας κρυμμένα εδώ και 40 χρόνια στο σπίτι ενός εργάτη

Ενας Γκογκέν στην κουζίνα μου: Κλεμμένα έργα ανεκτίμητης αξίας κρυμμένα εδώ και
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μοιάζει με ανέκδοτο, αλλά είναι 100% αλήθεια. Δυο έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας βρίσκονταν για περισσότερα από 40 χρόνια στην κουζίνα ενός εργάτη στην Ιταλία! Πρόκειται για ένα πίνακα του Πολ Γκογκέν κι ένα του Πιέρ Μπονάρ, που η αξία τους σήμερα υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οπως ανακοίνωσε η ιταλική αστυνομία, η οποία έκανε τα αποκαλυπτήρια σήμερα σε συνέντευξη τύπου στη Ρώμη, οι πίνακες είχαν κλαπεί το 1970 από ένα σπίτι στο Λονδίνο. Κατόπιν, άγνωστο πώς και γιατί, έμειναν παρατημένοι σε ένα τραίνο. Οι εργαζόμενοι στο σταθμό, χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα για την αξία των δύο έργων τέχνης, τα πούλησαν σε εξευτελιστική τιμή σε ένα Ιταλό εργάτη σε εργοστάσιο της Fiat, ο οποίος τα πήρε στο σπίτι του στο Τορίνο. Για πολλά χρόνια, ο Γκογκέν και ο Ρενάρ κοσμούσαν την κουζίνα του σπιτιού του, χωρίς ο ίδιος να φαντάζεται καν ότι είχε στην κατοχή του ολόκληρο θησαυρό. Μετά το Τορίνο, οι πίνακες ταξίδεψαν στη Σικελία όπου μετακόμισε ο εργάτης μετά τη συνταξιοδότησή του.

Ο άνθρωπος αυτός άρχισε να υποψιάζεται πως "κάτι δεν πήγαινε καλά" με τους πίνακες χάρη στο γιο του, ο οποίος είδε διάφορους πίνακες του Γκογκέν σε ένα βιβλίο και παρατήρησε κάποιες περίεργες ομοιότητες. Τέλος, κάλεσε ειδικούς οι οποίοι διαπίστωσαν τη γνησιότητα των έργων και στη συνέχεια, ενημερώθηκε και η αστυνομία.

Ο πίνακας του Γκογκέν ονομάζεται "φρούτα στο τραπέζι ή νεκρή φύση συνοδεία μικρού σκύλου". Η ηλικία του ανάγεται στο 1889 και η αξία του υπολογίζεται πρόχειρα ανάμεσα στα 10 με 30 εκατομμύρια ευρώ. Πολύ πιο "οικονομική" βγαίνει η "Γυναίκα με δύο πολυθρόνες" του Μπονάρ, η οποία εκτιμάται γύρω στις 600.000 ευρώ.

Φωτογραφία: AFP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ