Ο Μάριος Στρόφαλης θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με τον συνδυασμό «Αθηναϊκά Πολιτιστικά Δίκτυα», στον οποίο συμμετέχουν κινήματα πολιτών, επαγγελματιών, άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών, των Επιστημών κ.ο.κ., όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης.
«Είμαι υποψήφιος διότι εγώ και οι συνεργάτες μου έχουμε μια πρωτότυπη, εναλλακτική, αλλά ήδη δοκιμασμένη πρόταση που αφορά όλους τους Αθηναίους. Η πρόταση έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και βασίζεται σε ένα πλήρες οργανόγραμμα ουσιαστικής αξιοποίησης των ικανοτήτων και των ενδιαφερόντων πολύ μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας» δήλωσε ο συνθέτης.
Ο κοινωνικός λήθαργος
Ο Μάριος Στρόφαλης σε όλη την ομιλία - παρουσίαση του συνδυασμού του, στόχευσε στον άνθρωπο στην ανάγκη να ξυπνήσουν οι αθηναίοι πολίτες από τον λήθαργο τους με την συμβολή του Πολιτισμού και των αντίστοιχων δράσεων.
«Αυτό που με πληγώνει είναι ο κοινωνικός λήθαργος που υπάρχει γύρω μας. Και θα φύγει με τον πολιτισμό. Δεν έρχομαι να φτιάξω την Αθήνα, θα ήταν ψέματα κάτι τέτοιο», σημειώνει ο Μάριος Στρόφαλης και συνεχίζει «το ζητούμενο είναι οι άνθρωποι της πόλης μας. Η πτώση τους. Δεν ξέρω αν θα βγω δήμαρχος αλλά βγαίνω για να φωνάξω. Προσπαθούμε να ξυπνήσουμε την Αθήνα».
Κριτική στη διαχείριση του Δήμου
Ο συνθέτης με τον συνδυασμό του παρουσίασε ένα μεικτό οικονομικό μοντέλο «ακολουθώντας το επενδύουμε τη δημιουργική απασχόληση του κάθε πολίτη μέσα σε ένα μοντέλο σύνθετης ανταποδοτικής οικονομίας που αλληλοστηρίζεται με την ρεαλιστική οικονομία. Σε όλες τις πτυχές της ζωής των Αθηναίων. «Πάνω σ' αυτό στήνουμε μια νέα τουριστική πολιτική, μια νέα οικολογική θέση, μια άλλη αντιμετώπιση της καθημερινότητας, μια νέα κοινωνική πολιτική και με την ευρεία συμμετοχή της κοινωνίας θα καταφέρουμε να αναμορφώσουμε την Αθήνα. Λάβετε υπ' όψη ότι ο Δήμος της Αθήνας ως ενδιάμεσος φορέας είχε πρόσφατα στην διάθεσή του 175 εκατομμύρια ευρώ με μηδενική ίδια συμμετοχή από ΕΣΠΑ κι έπονται και πολύ περισσότερα. Όμως οι επιλογές αυτής της Δημοτικής αρχής είναι οι αναπλάσεις ακινήτων και όχι οι ουσιαστικές επενδύσεις ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας και πολλών άλλων κοινωνικών προβλημάτων».
Το γήπεδο, τα προσφυγικά
Οσον αφορά στην χρηματοδότηση του προεκλογικού του αγώνα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανείς χρηματοδότης, «συμμετέχοντας στα κοινά ταλαιπωρούμε κοινωνικά και θα ταλαιπωρηθώ και άλλο», ενώ το βράδυ των δημοτικών εκλογών, «θα είναι ευχαριστημένος αν ο συνδυασμός εκπροσωπηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο». Απαντώντας και σε τρέχοντα θέματα που αφορούν στην λειτουργία της πόλης, σημείωσε ότι είναι κατά της κατεδάφισης του γηπέδου του Παναθηναϊκού, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας «θα ήταν ντροπή η κατεδάφισή του, δεν μπορώ να φανταστώ την Αλεξάνδρας χωρίς το γήπεδο», τα Προσφυγικά τα χαρακτήρισε «μνημείο αρχιτεκτονικής, που πρέπει να προστατευθούν» ενώ για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, σημείωσε το εξής: «δεν μπορώ να φανταστώ πράσινο σε έναν κούφιο δρόμο». Αυτό που σίγουρα φαντάζεται είναι να «δω ένα ρέμα ανοιχτό στην Αθήνα. Μελετούμε ήδη τη λύση του Ιλισσού. Θα έδινε μια μεγάλη τουριστική αξία. Θα έστελνε την Αθήνα στο... Παρίσι».
Τα Αθηναϊκά Πολιτιστικά Δίκτυα έχουν θέσεις για την πόλη, την οικονομία, την εκπαίδευση, τον τουρισμό, την αναπροσαρμογή του αναπτυξιακού προγράμματος «Εργο: Αθήνα», τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, την τρίτη ηλικία, τις ευπαθείς ομάδες, τους απόρους, το πράσινο - περιβάλλον, την βία και την εγκληματικότητα αλλά ουσιαστικά αυτό που προτείνουν είναι μία ελεγχόμενη από τον Δήμο αυτοδιοικούμενη πόλη με αυτοδιοικούμενους πολίτες. Πολίτες και πόλη όμως χωρίς κατάθλιψη που όπως λέει ο Μάριος Στρόφαλης «μια ενεργή κοινωνία όπου θα αφήσουμε την Γη και τη Φύση να αναπνέουν. Να φύγει η αδράνεια».
Περισσότερες πληροφορίες στο www.strofalis.gr Επικοινωνία: athensartnetwork@gmail.com, press@strofalis.gr
Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μάριου Στρόφαλη:
Αγαπητοί φίλοι,
θέλω να σας ανακοινώσω κάτι που αφορά εμένα και επιθυμώ πάρα πάρα πολύ να αφορά και εσάς.
Αποφάσισα μετά από πολλή σκέψη να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων.
Ανεξάρτητος, μακρυά από κόμματα και αγκαλιασμένος από πολιτιστικές , κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες πολιτών.
Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στο κέντρο της Αθήνας, στον Άγιο Παύλο. Τα σχολεία μου ήταν το 55ο Δημοτικό της Λιοσίων, το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών της Αχαρνών, το Εθνικό Ωδείο της πλ. Βάθη, το Βιολογικό του Παν/μίου Αθηνών και τα υπόλοιπα στο Παρίσι.
Είκοσι χρόνια τώρα γράφω μουσική και τραγούδια για ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές και κάνω συνεχώς συναυλίες με τα μουσικά μου σύνολα.
Τα τελευταία τρία χρόνια εκτελούσα χρέη καλλιτεχνικού συμβούλου για τα φεστιβάλ της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων. Δημιούργησα το Athens worldmusic festival, το open air cinema, αναμόρφωσα το jazz festival σε AthensTechnopolis Jazz festival, έδωσα βήμα σε νέους δημιουργούς και προσπάθησα να συμβάλλω σε ένα πρόγραμμα υψηλής αισθητικής.
Δεν κλείστηκα μέσα στο οικόπεδο της Τεχνόπολης. Ήμουν όσο πιο πολύ ενεργός μπορούσα μέσα στην πόλη , είτε σαν οργανωτής είτε σαν καλλιτέχνης.
Έτσι κατέληξα να κάνω το σημαντικότερο πράγμα που μπόρεσα , για το οποίο είμαι πολύ περήφανος.
Το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο.
(Το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο δημιουργήθηκε μέσα στο 2012 από πολλές ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης με στόχο την αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό του καλλιτεχνικού εθελοντισμού, την ανάδειξη στην Ελλάδα και το εξωτερικό του καλλιτεχνικού μας δυναμικού, την ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού και την στήριξη των πολιτιστικών και κοινωνικών αξιών . Το δίκτυο συνδικτυώνεται με άλλους φορείς και εγγυάται την επιτυχία των δράσεων όπου συμμετέχει, ενώ παράλληλα συγκεντρώνει ανταποδοτικά οφέλη, τα οποία και διανέμει στα μέλη του, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα σύνθετης ανταλλακτικής μη νομισματικής οικονομίας. Σήμερα το δίκτυο αποτελείται από περισσότερες από 400 καλλιτεχνικές ομάδες και πολλούς εθελοντές διαχειριστές).
Με το δίκτυο δημιουργήσαμε ήδη 3 πολιτιστικά προγράμματα και τα αντίστοιχά τους φεστιβάλ.
Μικρό Παρίσι των Αθηνών (Petit Paris d' Athenes)
Κήποι της Αθήνας (Athens Gardens festival)
Η Πατησίων μας (Patision Cinemart festival) (μια φωτογραφία για την Πατησίων).
Mέσα σε 2 χρόνια κάναμε πάνω από 30 μεμονωμένες δράσεις και επίσης το τετραήμερο Athens gardens festival 2013 στον Εθνικό κήπο και το 8ήμερο πολυφεστιβάλ «Μικρό Παρίσι των Αθηνών» στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την πλατεία Βάθης.
Το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο προκάλεσε μια μεταμόρφωση όπου κι αν ακούμπησε. Στους κήπους, στο εμπορικό κέντρο, στις βιτρίνες των άδειων καταστημάτων και των χώρων πολιτισμού της Πατησίων, στο δικό μας «μικρό Παρίσι των Αθηνών» δηλαδή από την Ομόνοια και την πλατεία Βάθης ως τον σταθμό Λαρίσσης εκεί που πολλοί δρόμοι έχουν Γαλλικά ονόματα.
Το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο έφτιαξε μια αξιοζήλευτη οργανωτική δομή προετοιμασίας υψηλών προδιαγραφών φεστιβαλικών θεσμών και διαχειρίστηκε με το καλύτερο τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό είτε επρόκειτο για καλλιτέχνες είτε για διαχειριστές, διοχετεύοντας το σε στοχευμένη δημιουργική ή εκπαιδευτική απασχόληση.
Το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο κατόρθωσε επίσης και δικτυώθηκε με σημαντικούς φορείς της Αθήνας (Εμπορικοί και άλλοι επαγγελματικοί σύλλογοι, κοινωνικοί φορείς κ.λ.π.) καθώς επίσης απ' ευθείας με τα στελέχη των Δημοτικών υπηρεσιών νικώντας έτσι αφ' ενός την γραφειοκρατία και αφ' ετέρου την δυσπραγία κάποιων αρχόντων.
Τρία χρόνια τώρα αφιερώνω τον ευατό μου σ' ένα πολιτιστικό όραμα που αρμόζει στην Αθήνα.
Οραματίζομαι μια ανεξάρτητη Δημοτική αρχή που δεν ελέγχεται από κόμματα, σχεδιάζει πολύ πριν αναλάβει τα ηνία και αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που παρέχονται πρωτίστως από το ανθρώπινο δυναμικό της Αθήνας εντός κι εκτός Δημοτικών υπηρεσιών.
Μια Δημοτική αρχή ανοιχτή σαν βεντάλια ευρισκόμενη σε μόνιμη όσμωση με την κοινωνία που θα κάνει ανοιχτό προσκλητήριο για την συμμετοχή όλων των πολιτών στην διαχείριση της κάθε γειτονιάς.
Σ' αυτήν την δύσκολη στιγμή της Αθήνας μας, της πόλης που γεννηθήκαμε και επιλέξαμε για να ζούμε και να εργαζόμαστε, εγώ , οι συνεργάτες μου και άλλοι δραστήριοι και οραματιστές Αθηναίοι αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε έναν ανεξάρτητο συνδυασμό.
Το όνομα του συνδυασμού είναι Αθηναϊκά Πολιτιστικά Δίκτυα.
Η καρδιά του συνδυασμού είναι το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο και μαζί του άλλα αντίστοιχα δίκτυα και ομάδες πολιτισμού, επιστημών, ενεργών πολιτών και επαγγελματιών.
Η ατζέντα της Δημοτικής διαχείρισης και πολιτιστικής αναμόρφωσης υπάρχει ήδη επεξεργασμένη στην φαρέτρα μας και είμαστε διατεθειμένοι να την χαρίσουμε στην κοινωνία του Δήμου Αθηναίων και άλλων επίσης Δήμων, όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα.
Mε στοχευμένο πολιτιστικό σχεδιασμό 2ετίας
οικοδομούμε γερές πολιτιστικές δομές και συμβάλλουμε στην τουριστική απογείωση, την εμπορική ανάπτυξη, την επανάκαμψη της οικονομίας. Φτιάχνουμε την λεωφόρο των διεθνών προοπτικών του Έλληνα δημιουργού, του Έλληνα καλλιτέχνη, της Ελληνικής καλλιτεχνικής ομάδας και του φιλέλληνα που μας τιμάει γιατί επέλεξε την Αθήνα και την Ελλάδα για πατρίδα του.
Βάζουμε την πολιτιστική διαχείριση και την καλλιτεχνική έκφραση μέσα στα σχολεία με τα προγράμματα προετοιμασίας των φεστιβάλ και συμβάλλουμε αποφασιστικά στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Το δίκτυο είναι ήδη έτοιμο να οικοδομήσει την Αθηναϊκή καλλιτεχνική ακαδημία.
Βάζουμε τα προγράμματα προετοιμασίας των φεστιβάλ σε όλη την κοινωνία και συμβάλλουμε αποφασιστικά στην επαναδημιουργία κοινωνικής συνοχής και κοινωνικών αξιών, στο ουσιαστικό γκρέμισμα της αποξένωσης, των εχθροτήτων και της εγκληματικότητας.
Επαναφέραμε ήδη κατά πολλούς και συστηματοποιούμε την πολιτιστική διπλωματία ανοίγοντας κι άλλους δρόμους για τον τουρισμό, την οικονομία, το εμπόριο, την αγροτική και εν γένει εγχώρια παραγωγή. Μας αφορά ιδιαιτέρως η σχέση της Αθήνας και των δικτύων μας με την επαρχία , την αγροτική παραγωγή και την περιφερειακή δημιουργία.
Ανεβάσαμε τον εθελοντισμό σε άλλη διάσταση. Χωρίς μιζέριες, χωρίς θλίψη, με δημιουργικούς στόχους, με την σαφή αίσθηση της επένδυσης, με την συμμετοχή σε μεγάλα κοινά οράματα και με την στοχευμένη αξιοποίηση του ταλέντου ή της θέλησης του καθενός.
Τα Αθηναϊκά Πολιτιστικά Δίκτυα δεν είναι ένας συνδυασμός που απλά θα στείλει κάποιους πολίτες στο δημοτικό συμβούλιο αλλά μια υπερ-οργάνωση που είναι έτοιμη να δεχτεί και να αξιοποιήσει όλη εκείνη την ενέργεια από συλλογικότητες πολιτών, μεμονωμένους πολίτες,ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, επιστήμονες, τεχνίτες, επαγγελματίες, ανέργους, συνταξιούχους, ανθρώπους με αναπηρίες, ηλικιωμένους και μετανάστες.
Ας σκεφτούμε τον πολιτιστικό καταστατικό χάρτη που μπορούμε να δημιουργήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις και την ουσιαστική αξιοποίηση Ευρωπαϊκών πόρων.
Επτά 10ήμερα ''μικρά Παρίσια'' ένα για κάθε διαμέρισμα, Αthens GardensFestival, Patision Cinemart, Acropolis culture cycle (δεκαήμερος πολιτιστικός γύρος της Ακρόπολης), Mediterrepolis (Πρόκειται για την πολιτιστική πλατφόρμα του δικτύου που θα ταξιδεύει σε λιμάνια της Μεσογείου σε τακτά χρονικά διαστήματα και που στόχο έχει να ξαναδώσει στην Αθήνα και τον Πειραιά την πάλαι ποτέ ηγετική πολιτιστική θέση σε όλη τη Μεσόγειο) , φεστιβάλ τραγωδίας δρόμου στους αρχαιολογικούς χώρους, φεστιβάλ του κρασιού και του λαδιού, το μεγάλο ετήσιο Συμπόσιο φιλοσοφίας στην Ακαδημία Πλάτωνος και πολλά άλλα και στα 7 διαμερίσματα.
Το παράδειγμα της βασισμένης στον πολιτισμό οικονομικής ανάπτυξης του Εδιμβούργου και της Αβινιόν μας δείχνει τον δρόμο.
Η μόνιμη συνεργασία του δικτύου αυτά τα δύο χρόνια με τις ενώσεις ξενοδόχων, εμπόρων , επαγγελματιών και επιστημόνων μας έδωσε την δυνατότητα της στελέχωσης των Αθηναϊκών πολιτιστικών δικτύων με εμπειρογνώμονες του τουρισμού, της οικονομίας, της οικολογίας, καινοτόμων τεχνολογιών και επιστημών.
Ξεκινώντας από τον πολιτισμό και τις αξίες του, προσεγγίζουμε όλους τους τομείς που συνθέτουν τον Δήμο Αθηναίων και σχεδιάζουμε κι άλλους που θα κριθούν απαραίτητοι στο μέλλον για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων και των επισκεπτών της πρωτεύουσας.
Αυτά κι άλλα πολλά θα τα δείτε στο πρόγραμμα που θα ολοκληρώσουμε τις επόμενες ημέρες.
Τα Αθηναϊκά πολιτιστικά δίκτυα είμαστε οι ανήσυχοι Αθηναίοι που ζούμε, περπατάμε και βιώνουμε την Αθήνα στην σκληρή της καθημερινότητα. .
Είμαστε εμείς που ξέρουμε τους κρυμμένους θησαυρούς και τις κακοτοπιές της μεγαλούπολης. Είμαστε αυτοί που πονάμε περισσότερο από κάθε άλλο για το ολίσθημα της Πατησίων, της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, της Αχαρνών, των Πετραλώνων και τόσων άλλων όμορφων γειτονιών. Είμαστε εμείς που νοιώθουμε την εγκατάλειψη στα Σεπόλια, τα Πατήσια, τους Αμπελοκήπους , το Νέο Κόσμο σε όλη τη γύρω Αθήνα που θα ήθελε να ήταν προάστιο για να έχει επί της ουσίας Δημοτική αρχή.
Είμαστε εμείς που πολύ καιρό τώρα είμαστε έξω στους δρόμους και τα πάρκα της πόλης και δημιουργούμε θεσμικές δομές πολιτισμού και ανθρωπιάς.
Είμαστε οι Αθηναίοι που θέλουμε και γνωρίζουμε πως να αλλάξουμε την πορεία της Αθήνας προς ένα λαμπρό μέλλον που αξίζει σ' αυτήν και τους ανθρώπους της.
Με σεβασμό
Mάριος Στρόφαλης
Συνθέτης , πιανίστας.
Δημιουργός και συντονιστής του Αθηναϊκού καλλιτεχνικού δικτύου.