Η Κριμαία ακόμα πιο κοντά στην ένωση με τη Ρωσία -Κόβει κάθε δεσμό με το Κίεβο και φτιάχνει δικό της στρατό - iefimerida.gr

Η Κριμαία ακόμα πιο κοντά στην ένωση με τη Ρωσία -Κόβει κάθε δεσμό με το Κίεβο και φτιάχνει δικό της στρατό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δυτικοί και Κίεβο μπορεί να εκτοξεύουν απειλές για το ενδεχόμενο απόσχισης της Κριμαίας, οι βουλευτές του τοπικού κοινοβουλίου όμως, συνεχίζουν απτόητοι την πορεία προς την ένωση με τη «μητέρα Ρωσία».

Ετσι την ώρα που η ουκρανική κυβέρνηση και η Δύση κατήγγειλαν την απόφαση του κοινοβουλίου της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας για το επίμαχο δημοψήφισμα, οι φιλορώσοι βουλευτές με μια απλή απόφαση έκοψαν κάθε δεσμό της περιοχής με την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα σε κεκλεισμένη των θυρών συνεδρίαση, το κοινοβούλιο της Κριμαίας αποφάσισε ότι δικαίωμα διορισμού ή αποπομπής των τοπικων αξιωματούχων έχει μόνο το ίδιο και όχι το Κίεβο. Στην απόφαση περιλαμβάνονται όλα τα τοπικά υπουργεία και υπηρεσίες, που όπως υπογραμμίζεται, πλέον δεν θα λογοδοτούν στο Κίεβο, αλλά μόνο στις τοπικές αρχές.

Επιπρόσθετα, ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε ότι η Αυτόνομη Δημοκρατία θα δημιουργήσει τον δικό της στρατό, διορίζοντας μάλιστα τον εαυτό του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας υποστήριξε ότι το διάταγμα βάσει του οποίου η χερσόνησος είναι μέρος της Ρωσίας είναι ήδη σε ισχύ. Τόνισε μάλιστα ότι τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή θα αντιμετωπίζονται ως κατακτητές και θα πρέπει είτε να παραδοθούν είτε να φύγουν.

«Οι μοναδικές νόμιμες ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή της Κριμαίας είναι οι ρωσικές», δήλωσε ο Ρουστάμ Τερμιγκάλιεφ. «Οι ένοπλες δυνάμεις οποιασδήποτε τρίτης χώρας είναι κατακτητές. Οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να επιλέξουν να παραδώσουν τα όπλα τους θα εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, θα δεχθούν την ρωσική υπηκοότητα και να συνταχθούν με τον ρωσικό στρατό. Αν δεν συμφωνήσουν, είμαστε έτοιμοι να τους προσφέρουμε ασφαλές πέρασμα από το έδαφος της Κριμαίας στην πατρίδα τους την Ουκρανία».

Ο Τερμιγκάλιεφ συμπλήρωσε επίσης πως η Κριμαία θα μπορούσε να υιοθετήσει το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα και να «εθνικοποιήσει» την κρατική περιουσία στο πλαίσιο των σχεδίων της να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. «Όλες οι ουκρανικές κρατικές εταιρείες θα εθνικοποιηθούν και θα γίνουν ιδιοκτησία της Κριμαίας», είπε ο Τερμιγκάλιεφ.

Κίεβο: Παράνομες οι αποφάσεις

Από την πλευρά της η ουκρανική κυβέρνηση κατήγγειλε τις αποφάσεις αυτές του κοινοβουλίου της Κριμαίας ως παράνομες, επισημαίνοντας ότι μόνο ένα δημοψήφισμα σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να επικυρώσει την απόσχισή της.

Η Κριμαία ήταν και παραμένει μέρος της Ουκρανίας, δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, απορρίπτοντας οποιοδήποτε δημοψήφισμα για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία. «Κάτι τέτοιο αποτελεί παράνομη απόφαση, αυτό το δήθεν δημοψήφισμα δεν έχει καμία νομική υπόσταση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλούμε τη ρωσική κυβέρνηση να μην υποστηρίξει όσους εκφράζουν αποσχιστικές τάσεις στην Ουκρανία», διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες ο Γιάτσενιουκ λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Κριμαία ήταν και θα παραμείνει αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανίας», επέμεινε. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη Μόσχα για την εξεύρεση μιας λύσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε και να γίνουμε υποτακτικοί της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κριμαίας Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ αντέτεινε ότι η απόφαση για το δημοψήφισμα είναι «απολύτως νόμιμη» και πρόσθεσε ότι «προκαταρκτικές έρευνες» αναφέρουν ότι περισσότερο από το 70% των ψηφοφόρων θα υποστηρίξει την ένταξη της χερσονήσου στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ