Η άλλοτε ένδοξη στοά Αρσακείου, τα τελευταία χρόνια βλέπει την κρίση να την φθείρει, να απομακρύνει καταστήματα και να διώχνει μακριά τους πολίτες που την αγάπησαν και έζησαν σε αυτήν με διάφορες ευκαιρίες. Τώρα, αυτή η κομβική και ιστορική στοά της Αθήνας παίρνει ζωή για περίπου ένα μήνα, αφού θα φιλοξενήσει στα 19 δωμάτιά της, τις 33 οριστικές μελέτες για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την Πανεπιστημίου, σε μια έκθεση που έχει την επιμέλεια του αναπληρωτή καθηγητή αρχιτεκτονικής Αριστείδη Αντονά.
Η έκθεση υπό τον τίτλο «Rethink Athens: Η Αθήνα στο κέντρο» που διοργανώνει το Ιδρυμα Ωνάση θα πραγματοποιηθεί από τις 19 Φεβρουαρίου ως τις 10 Μαρτίου, φιλοξενώντας ταυτόχρονα πλήθος δραστηριοτήτων που θα ευνοήσουν τη συνεχή επίσκεψη του κοινού στην σχεδόν έρημη -πια- στοά Αρσακείου. Τα 19 ειδικά διαμορφωμένα καταστήματα της Στοάς Αρσακείου έχουν μετατραπεί σε χώρους έκθεσης, μελέτης και εκδηλώσεων. Μέσα από 42 ειδικά τεύχη, 12 video walls, ενημερωτικά έντυπα, ακριβείς φωτοαπεικονίσεις και αναρτημένα αρχιτεκτονικά σχέδια, η Έκθεση «Rethink Athens: Η Αθήνα στο κέντρο» θα δώσει την ευκαιρία στον επισκέπτη να ξεναγηθεί στο μέλλον της πόλης. Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, καθώς και ξεναγήσεις του κοινού από ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Παράλληλα, θα λειτουργήσει ένα ανοιχτό εργαστήριο διαλέξεων και συζητήσεων για την πόλη σε τρία από τα καταστήματα της Στοάς.
Κύριος στόχος του «Rethink Athens», τις μελέτες του οποίου χρηματοδότησε το Ιδρυμα Ωνάση, είναι η ανασύνθεση της κεντρικότητας στη σύγχρονη μεγάλη Αθήνα μέσα από τον επαναπροσδιορισμό της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων στο κέντρο της πόλης, στην προοπτική της λειτουργικής ενίσχυσης και της ποιοτικής αναβάθμισης του δημόσιου χώρου.
Tι θα αλλάξει:
Η ιστορία της Στοάς Αρσακείου
Το 1900 αποφασίστηκε η ανέγερση κτηρίου σε όλο το μήκος του οικοπέδου επί της οδού Σταδίου, με ισόγεια καταστήματα και δύο ορόφους για τα εξωτερικά σχολεία τής Εταιρείας.
Ως αρχιτέκτων επελέγη ο Κωνσταντίνος Μαρούδης. Τα έργα επεκτάθηκαν προς την πλευρά των οδών Αρσάκη και Πανεπιστημίου και περιέλαβαν και τη στοά που βρισκόταν στην προέκταση της τότε οδού Πινακωτών (σήμερα Χαρ. Τρικούπη), δηλαδή τη γνωστή στοά Αρσακείου.
Η στοά Αρσακείου εντυπωσιάζει με τη γυάλινη οροφή της, στο κέντρο της οποίας διαμορφώνεται γυάλινος επίσης θόλος, επιτρέποντας έτσι στο φυσικό φως να διαχέεται στον χώρο.
Για την ανέγερση των νέων κτηρίων κατεδαφίστηκε το κτήριο της δωρεάς της Ελένης Τοσίτσα. Το 1907 ανατέθηκαν στον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, τα σχέδια τής αναμόρφωσης της πρόσοψης των κτηρίων της οδού Σταδίου και η επισκευή των προσθηκών των καταστημάτων.
Το 1937 άρχισε να κτίζεται το κινηματοθέατρο "Ορφεύς", το οποίο κατέλαβε την κεντρική αυλή του τετραγώνου του μεγάρου, αφού κατεδαφίσθηκαν κάποια κτήρια.
Tο κτήριο αυτό ανακαινίσθηκε από την ΔΕΠΟΣ, την δεκαετία του '90, και στεγάζει σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας.