Oι εκθέσεις του Metropolitan Museum της Νέας Νέας Υόρκης αποτελούν παγκόσμια καλλιτεχνικά γεγονότα, καταγράφονται στις πολιτιστικές ατζέντες στα έντυπα όλου του κόσμου και αποτελούν στόχο-όνειρο επίσκεψης για πολλούς. Τώρα, το μητροπολιτικό μουσείο της Νέας Υόρκης ετοιμάζεται να δεχθεί πλήθη κόσμου από τις 24 Φεβρουαρίου, για την έκθεση του κορυφαίου Ελληνα εικαστικού Λουκά Σαμαρά. Αυτού του εκρηκτικού, ιδιοσυγκρασιακού, με τον αυστηρά δικό του, ιδιαίτερο κώδικα τέχνης, που γεννήθηκε στην Καστοριά το 1936 και κατέκτησε τον κόσμο.
Η ιστορία του είναι αυτή ενός παιδιού μεταναστών στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια της Ελλάδας. Ο Λουκάς γεννήθηκε στην Καστοριά στις 14 Σεπτεμβρίου του 1936, αλλά έπρεπε να φτάσει σε ηλικία 12 ετών, το 1948, για να καταφέρει μαζί με τη μητέρα του, Τρυγόνα, να μεταναστεύσει στη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν ήδη ο πατέρας του Δαμανιός. Ο ιδιαίτερος Λουκάς, ζει τα πρώτα χρόνια της εφηβείας στην Νέα Υόρκη, καθορίζεται και ταυτόχρονα βρίσκει χώρο και... ηχείο για να αφήσει ελεύθερη τη δημιουργικότητά του.
Πήγε σχολείο στο Memorial High School και αμέσως ξεχώρισαν οι καλλιτεχνικές του δυνατότητες. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών και Επιστημών του Rutgers University εξασφαλίζοντας υποτροφίες και έρχεται σε επαφή με κορυφαίους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα – μάλιστα πόζαρε και ως μοντέλο για τον σπουδαίο Τζον Σιγκάλ. Το ταλέντο του τού εξασφαλίζει συνεχείς υποτροφίες στη χώρα των ευκαιριών και έτσι συνεχίζει τις σπουδές τέχνης στο φημισμένο πανεπιστήμιο Columbia και παρακολουθεί μαθήματα και σε δραματική σχολή, αφού η περφόρμανς θα γινόταν, στη συνέχεια, μέρος των έργων του. Την πρώτη του έκθεση την κάνει στη Νέα Υόρκη το 1968, σε ηλικία 28 χρονών. Μια τεράστια καριέρα, μόλις αρχίζει...
Δοκιμάζει όλα τα είδη, διαδοχικά και ταυτόχρονα: Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, χαρακτική. Η ρουτίνα, ο επαναλαμβανόμενος ρυθμός της καθημερινότητας, ο ίδιος μέσα στο περιβάλλον του γίνονται κεντρικά θέματα των έργων του. Οι "Αυτο-συνεντεύξεις" του, όπως τις χαρακτηρίζει, αποτελούν μέρος της προσωπικής του "αυτο-ανάκρισης", σαν να θέλει να εκφράσει τα συναισθήματά του και να προβεί στην δική του μορφή εξιλέωσης. Δήλωνε σχετικά: «...άλλοι μιλάνε για τον εαυτό τους όταν μιλάνε για αφηρημένα πράγματα. Εγώ μιλάω για τους άλλους, όταν μιλάω για τον εαυτό μου».
Αποκαλυτική στιγμή για το έργο του είναι η επαφη του με την πρώτη φωτογραφική μηχανή Polaroid το 1972 και τρία χρόνια αργότερα, η δυνατότητα να καθορίζει τις σκιές και το χρώμα των φωτογραφιών, κατά τις εκτυπώσεις των Polaroid. Ετσι, προκύπτει ένας κύκλος έργων που ονομάζει «Φωτομεταμορφώσεις». Παραμένει ο ίδιος το ιδανικό μοντέλο, γίνεται ταυτόχρονα ηδονοβλεψίας και εκτιθέμενος του σώματος, του βλέμματος, των ψυχικών του αναγκών. Πολλοί ανιχνεύουν σε αυτά τα πορτρέτα επιρροές από τις βυζαντινή αγιογραφία.
Πολυβραβευμένος, με δεκάδες εκθέσει ανά τον κόσμο – στην Αθήνα έλαμψε με ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Εθνική Πινακοθήκη το 2005. Τώρα η Νέα Υόρκη και ο κόσμος ολόκληρος ετοιμάζεται να δει την έκθεση Offerings from a Restless Soul, που θα παρουσιάζει 60 έργα του που ανήκουν στη συλλογή του μουσείου, καθώς και ένα πραγματικό δώρο από 17 αντικείμενα που προέρχονται από τα abstract έργα του Σαμαρά στη δεκαετία του '60, έως και τα πρόσφατα έργα του που στηρίζονται στην ψηφιακή τεχνολογία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Λουκάς Σαμαράς συνεργάστηκε με το Μουσείο για το στήσιμο και την παρουσίαση της έκθεσης, γεγονός που δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην εμπειρία θέασής της.