Μετά από 31 ολόκληρους μήνες το ευρωπαϊκό σκάφος Rosetta «ξύπνησε» από την κατάσταση αναμονής εν όψει της συνάντησής του με τον κομήτη 67Ρ Τσουριούμοφ/ Γερασιμένκο, έναν όγκο από πάγο διαμέτρου 4 χιλιομέτρων.
Αν όλα πάνε καλά το σκάφος του του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος θα γίνει φέτος το πρώτο που τίθεται σε τροχιά γύρω από κομήτη και το πρώτο που θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί.
Το «ξυπνητήρι» είχε προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Δευτέρας (12:00 ώρα Ελλάδας) όμως το πρώτο σήμα, μετά μια μακρά αυτοματοποιημένη διαδικασία, δεν έφθασε στη Γη παρά στις 20:18 έπειτα από ένα ταξίδι 45 λεπτών με την ταχύτητα του φωτός.
Το σήμα έλαβε ο σταθμός της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA στο Γκόλντστοουν των ΗΠΑ και επιβεβαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στο Ντάρμστατ.
Το «ξύπνημα» του σκάφους ανακοινώθηκε με μήνυμα που αναρτήθηκε στο λογαριασμό της ESA στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter @ESA_Rosetta: «Γεια σου, κόσμε!»
«Έπρεπε οπωσδήποτε το "ξυπνητήρι" να λειτουργήσει», δήλωσε ο Φρεντ Γιάνσεν, υπεύθυνος της αποστολής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. «Έπειτα από μια ημέρα βασανιστικής αναμονής, είμαστε ενθουσιασμένοι που το σκάφος ξύπνησε και επικοινώνησε και πάλι μαζί μας».
Με τη Rosetta, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ESA επιχειρεί να ανακαλύψει τα μυστικά της εξέλιξης του ηλιακού συστήματος από την γέννησή του, χάρη στην ανάλυση του κομήτη 67Ρ Τσουριούμοφ/ Γερασιμένκο, τον οποίο αναμένεται να συναντήσει αυτό το καλοκαίρι, πριν τον ακολουθήσει στο διάστημα έως τα τέλη του 2015.
«Ο κυνηγός κομητών μας επέστρεψε. Χάρη στη Rosetta, θα κάνουμε ένα νέο βήμα στην εξερεύνηση των κομητών», είπε ο Άλβάρο Χιμένεθ, διευθυντής της ρομποτικής εξερεύνησης της οργάνωσης.
Η Rosetta αναμένεται να στείλει τις πρώτες εικόνες του κομήτη το Μάιο, ενώ θα βρίσκεται 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακρύτερα από το στόχο της. Περίπου στα τέλη Μαΐου 2014, θα πραγματοποιήσει ένα σημαντικό ελιγμό ευθυγράμμισης με τον κομήτη λίγο καιρό πριν από την κρίσιμη συνάντησή τους που θα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο.
Το καλοκαίρι αυτό θα μεταφέρει για περίπου 100 χιλιόμετρα τον κομήτη 67P/TG, τον οποίο θα αρχίσει να εξερευνά αναζητώντας κατάλληλο μέρος προσγείωσης για το όχημα προσεδάφισης με το όνομα Philae. Tο ρομπότ -μεγέθους όσο ένα ψυγείο- αναμένεται να προσγειωθεί στον κομήτη το Νοέμβριο του 2014.