Φόρος σε ακίνητα που έχασαν το 31% της αξίας τους σε μια 6ετία θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες -Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» - iefimerida.gr

Φόρος σε ακίνητα που έχασαν το 31% της αξίας τους σε μια 6ετία θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες -Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Οι λεπτομέρειες του νέου σχεδίου για τη φορολόγηση των ακινήτων θα συζητηθούν με την Τρόικα μέσα στο Σαββατοκύριακο και αναμένεται να φτάσουν στα κόμματα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι ιδιοκτήτες αναμένουν κυρίως τη νέα κλίμακα του βασικού φόρου για τα κτίσματα, προκειμένου να υπολογίσουν εάν και πόσο θα επιβαρυνθούν από τον συμπληρωματικό φόρο, δηλαδή τον νέο ΦΑΠ, που θα εφαρμόζεται σε ατομική περιουσία από 300.000 ευρώ και πάνω.Για διαμέρισμα 100 τ.μ. αυτοί που θα πρέπει να ανησυχούν είναι όσοι κατοικούν σε περιοχές με Τιμή Ζώνης από 3.000 ευρώ και πάνω, δηλαδή στο Κέντρο της Αθήνας, στη Γλυφάδα, στο Ελληνικό, στην Εκάλη, στη Ν. Ερυθραία, στο Π. Φάληρο, στη Φιλοθέη, στο Π. Ψυχικό, στη Πειραϊκή, στη Βάρη, στη Βούλα, στη Βουλιαγμένη, στο Διόνυσο, στο Π. Ράφτη, στη Θεσσαλονίκη, σε Ύδρα- Σπέτσες, στη Μύκονο, στη Κέρκυρα. Εάν το διαμέρισμα είναι 120 τ.μ. η... "κόκκινη" γραμμή ξεκινά από Τιμή Ζώνης περίπου 2.600 ευρώ, πιάνοντας και όσους κατοικούν στον Άλιμο, στο Μαρούσι, στη Πεντέλη, στο Χαλάνδρι, στο Κορωπί, στη Σαρωνίδα, στη Ρόδο.

Κι ενώ ακόμα δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των αρχών του νέου φόρου, νέα στοιχεία από τη Τράπεζα της Ελλάδας αναδεικνύουν τη βασική στρέβλωση της φορολογίας ακινήτων, που είναι ο υπολογισμός του φόρου επί πλασματικών τιμών. Οι Τιμές Ζώνης παραμένουν αμετάβλητες από το 2007, εκτός από τη περιοχή του Π. Ψυχικού, όπου αυξήθηκαν κατακόρυφα με Απόφαση του 2011. Ωστόσο, οι εμπορικές τιμές (γ΄ 3μηνο 2013/ γ΄ 3μηνο 2007) έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 31% και συγκεκριμένα κατά 33% στην Αθήνα, κατά 37,5% στη Θεσσαλονίκη, κατά 28% στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις!!! Ενδεικτικό της κατάρρευσης της κτηματαγοράς είναι ότι τα νέα συμβόλαια (γ΄ 3μηνο 2013/ γ΄ 3μηνο 2007) είναι μειωμένα κατά 87% ενώ η αξία που τους αναλογεί είναι μειωμένη κατά 90% σε σχέση με το 2007!

Οι δημόσιες επενδύσεις- δηλαδή η οικονομία- θα... πληρώσουν όπως φαίνεται τις αλλαγές στο σχέδιο για το φόρο ακινήτων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να "ψαλιδίσει" τα 250 εκατ. ευρώ που λείπουν, από τα προγραμματισμένα 7 δισ ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2014! Στη πραγματικότητα είναι το δεύτερο πλήγμα στη προσπάθεια ανάκαμψης, αφού ήδη παράγοντες της κτηματαγοράς και τραπεζίτες έχουν επισημάνει ότι ο "διπλός" φόρος λειτουργεί ανασχετικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ