Facebook και Twitter στην Ομπροσθοφυλακή! - iefimerida.gr

Facebook και Twitter στην Ομπροσθοφυλακή!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υ.Σ: Για να δεις τις εξελίξεις στο Ιράν, μπες στο http://to.pbs.org/gTyT3lΤο λάβαρο της Επανάστασης έχει πλέον το Logo του Facebook και ο εθνικός ύμνος είναι το τιτίβισμα του Twitter. Έτοιμος για την επανάσταση των Social Media?!
«Επαναστατική τεχνολογία», «επαναστατική καινοτομία», «επαναστατικός μηχανισμός». Να ένα επίθετο που έχει χρησιμοποιηθεί «διακοσμητικά» σε διαφημίσεις κάθε λογής, από ξυραφάκια και σερβιετάκια μέχρι και στο λανσάρισμα του iPad.


Κι όμως. Εδώ και λίγα χρόνια η τεχνολογία έφερε την επανάσταση- επανάσταση με την κυριολεκτική έννοια αυτή τη φορά. Η «Twitter Revolution», που ξέσπασε το 2009 μετά τις εκλογές στο Ιράν και την αμφισβητούμενη νίκη του Mahmoud Ahmadinejad, ήταν η πρώτη φορά που ένα social network συνέδεσε επίσημα το όνομά του με ένα ιστορικό γεγονός. Κι αυτό γιατί όταν η κυβέρνηση μπλόκαρε τα πιο δημοφιλή ειδησεογραφικά site, αλλά και τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας, οι Ιρανοί κατέφυγαν στο Twitter και στο Facebook για να μεταδώσουν τις εξελίξεις, κάνοντας την εθνική τους επανάσταση, επανάσταση όλου του κόσμου.


Το παράδειγμα του Ιράν ακολούθησε η Τυνησία και το παράδειγμα της Τυνησίας, η Αίγυπτος, όπου οι πιέσεις (online και μη) οδήγησαν τον πρόεδρο Μουμπάρακ να αποχωρήσει κακήν κακώς. Και φαίνεται πως όσο το trend των online εξεγέρσεων εξαπλώνεται, τόσο αναπτύσσονται νέες τεχνικές για να παρακάμπτεται η κρατική λογοκρισία. Πάρε για παράδειγμα το speek2tweet, μία υπηρεσία της Google και του Twitter, με την οποία οι Αιγύπτιοι μπορούσαν να ανεβάσουν tweets, παρά το μπλοκάρισμα του Twitter, αφήνοντας τα μηνύματά τους σε έναν τηλεφωνικό αριθμό.


Εν αναμονή λοιπόν μίας νέας επανάστασης στο Ιράν, όπου ήδη έχουν μπλοκαριστεί Twitter, Facebook, αλλά και το Yahoo mail, δεν μένει παρά να σκεφτούμε ότι η ιστορία δεν θα’ ναι ποτέ πια η ίδια. Πριν γραφτεί στα βιβλία, θα χει γραφτεί στα status του Facebook. Πριν γίνει παρελθόν, θα χει γίνει πηγή έμπνευσης -και παρόν- για μια άλλη χώρα. Πριν φανούν τα αποτελέσματα, η ιστορία θα ‘χει ήδη επαναληφθεί.
Για να δούμε…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Twitter Facebook Επανάσταση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ