Από το ντιβάνι του ψυχαναλυτή μέχρι την οθόνη του υπολογιστή, η ψυχοθεραπεία έχει διανύσει μια τεράστια απόσταση από τις αρχές του περασμένου αιώνα όταν την επινόησε ο Φρόιντ. Σήμερα, μία νέα προσέγγιση ψυχοθεραπείας υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα μέσα σε λίγες 15λεπτες συνεδρίες χωρίς ανάλυση συναισθημάτων, φαρμακευτική αγωγή και χωρίς καν την ανάγκη παρακολούθησης από ειδικό θεραπευτή.
Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας υπολογιστής και ένα ειδικό πρόγραμμα το οποίο σταδιακά επανεκπαιδεύει και τροποποιεί τη σκέψη. Αυτά υπόσχεται η θεραπεία Cognitive Bias Modification ή CBM για συντόμευση.
Το CBM έχει χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στη θεραπεία κάποιων φοβιών, διαταραχών του άγχους και εθισμών όπως ο αλκοολισμός. Η θεραπεία βασίζεται στην σύλληψη ότι η αιτία πολλών ψυχολογικών προβλημάτων είναι τα αυτοματοποιημένα λανθασμένα στερεότυπα σκέψης, ένας μηχανισμός άμυνας που είναι κοινός σε όλους του ςανθρώπους. Για παράδειγμα στην περίπτωση των φοβιών, ο ασθενής έχει την τάση να ερμηνεύει κάποια στοιχεία του περιβάλλοντός του ως απειλητικά. Αν περάσει δίπλα από ανθρώπους που γελάνε, μπορεί να υποθέσει ότι γελάνε εις βάρος του.
Ο στόχος του CBM είναι να τροποποιήσει αυτά τα λανθασμένα στερεότυπα μέσω ενός ειδικού προγράμματος για υπολογιστές. Ο τρόπος χρήσης αυτού του προγράμματος είναι τόσο απλός όσο και ενός video game και απ’ ότι δείχνουν οι μελέτες τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Έτσι, ο φοβικός ασθενής μπορεί να θεραπευτεί κοιτώντας κάποιες φωτογραφίες και κλικάροντας πάνω στη μία από αυτές. Η μία θα δείχνει ένα ουδέτερο πρόσωπο και η άλλη ένα δυσαρεστημένο πρόσωπο. Λογικά, ο ασθενής μας θα επιλέξει το δυσαρεστημένο πρόσωπο, αλλά το πρόγραμμα θα τον προκαλέσει μέσω διαφόρων τεχνικών και εργασιών να επιλέξει το ουδέτερο πρόσωπο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί γύρω στις 1.000 φορές και σιγά σιγά ο ασθενής θα επιλέξει το ουδέτερο πρόσωπο από μόνος του. Το νόημα είναι αυτή η διαφοροποίηση να μπορεί να μεταφερθεί και στην καθημερινή ζωή του.
Αυτή η θεραπεία βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, αλλά σίγουρα αποτελεί μια πειραματική εφαρμογή, τα αποτελέσματα της οποίας ενδέχεται να βοηθήσουν ορισμένους ασθενείς με παρόμοια προβλήματα.
Για περισσότερα δείτε κι εδώ