Ολοκλήρωσε τις εργασίες της η δεκαμελής επιτροπή «σοφών» που είχε ορίσει ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για να προτείνουν λύσεις εξόδου της χώρας από την πολιτική κρίση.
Οι δυο πενταμελείς επιτροπές «σοφών» ασχολήθηκαν κυρίως με το θέμα του εκλογικού νόμου, τη χρηματοδότηση της πολιτικής και τη μείωση του αριθμού βουλευτών και γερουσιαστών.
Με βάση τις προτάσεις τους στόχος πρέπει να είναι ένας μεικτός εκλογικός νόμος, με πρόβλεψη για πριμ εδρών για την πρώτη πολιτική δύναμη για να διευκολυνθεί η διακυβέρνηση της χώρας και να ενισχυθεί η συνολική σταθερότητα του συστήματος.
Προτείνουν παράλληλα, τη μείωση του αριθμού των γερουσιαστών σε 120 από τους 315 και των βουλευτών σε 480 από 630, αλλά τάσσονται και υπέρ της μετατροπής της Γερουσίας σε σώμα που να εκπροσωπεί το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Η δημόσια χρηματοδότηση των κομμάτων -υπό τις πρέπουσες μορφές και με τους απαιτούμενους ελέγχους των διαφόρων δαπανών- αποτελεί μη απαλείψιμο στοιχείο για μια ορθή δημοκρατική άμιλλα και για να αποφευχθεί ο αθέμιτος επηρεασμός της πολιτικής δράσης από τον πλούτο των ιδιωτών», τονίζουν οι Ιταλοί «σοφοί», στα συμπεράσματά τους.
Στη δημόσια διοίκηση προτείνουν τον περιορισμό των αμοιβών των διευθυντικών στελεχών, ενώ συστήνουν πλήρη αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου προς ιδιωτικές επιχειρήσεις, «με σεβασμό, στο εξής, στο όριο τριάντα ημερών για την εξόφληση των τιμολογίων που προβλέπεται από την αρχή του 2013».
Ναπολιτάνο σε πολιτικούς: Τώρα η σειρά σας
Μετά το πέρας των εργασιών της επιτροπής ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, δήλωσε: «Ο λόγος τώρα ανήκει στις πολιτικές δυνάμεις. Ο διάδοχός μου θα βγάλει τα απαιτούμενα συμπεράσματα. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προκύψει μόνον από τη συνεργασία μεταξύ των κομμάτων» .
Παρότρυνε, επίσης, τα κόμματα να ακολουθήσουν το παράδειγμα των σοφών οι οποίοι «κατάφεραν να βρουν κοινές θέσεις, μέσα σε κλίμα διαλόγου που πρέπει να λειτουργήσει ως παράδειγμα και για τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θα πρέπει να επιδείξουν καλή θέληση στα πλαίσια της δράσης του κοινοβουλίου».
Από την άλλη πλευρά, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης καταγράφουν το «βαρύ κλίμα» που επικρατεί για την Ιταλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις πιέσεις για να βρεθεί μια λύση, αλλά και να προωθηθούν νέα μέτρα να είναι ασφυκτικές.