Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα κλιμάκια των ελεγκτών αντιμετωπίζουν σωρεία κοπανατζήδων και αδικαιολογήτως απόντων. Ηδη έχουν γίνει αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παιδείας, Οικονομικών, Τουρισμού και Πολιτισμού. «Επίσκεψη» από τους επιθεωρητές δέχθηκε και ο ΕΟΤ, και έπεται συνέχεια.
Υπουργείο Παιδείας
Αδικαιολόγητες απουσίες εμφανίζουν οι κάρτες των υπαλλήλων στο υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης βρέθηκαν την περασμένη Τρίτη στο υπουργείο Παιδείας για να ελέγξουν την τήρηση του ωραρίου από τους υπαλλήλους. Από τους ελέγχους φέρεται να βρέθηκε ότι το 20% των καρτών που οφείλουν να «χτυπούν» οι υπάλληλοι κατά την προσέλευσή τους είχε κενά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότερες απουσίες καταγράφονται τον Νοέμβριο και αποδίδονται στις απεργίες των μέσων μαζικής μεταφοράς. Για το θέμα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας (ΣΥΚΥΠ) εξέδωσε χθες ανακοίνωση σκρίσητην οποία, εμμέσως πλην σαφώς, συνδέει τους ελέγχους με το πρόγραμμα της κυβέρνησης για μείωση του δημόσιου τομέα.
Γ.Γ. Πολιτισμού
Αναστάτωση προκλήθηκε την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη στη Γεν. Γραμματεία Πολιτισμού (πρώην ΥΠΠΟ) μετά την έφοδο κλιμακίου του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να εντοπίσει τους κοπανατζήδες. Την πρώτη ημέρα, οι τρεις υπάλληλοι που εστάλησαν εξέτασαν -σύμφωνα με πληροφορίες- ένα ένα τα γραφεία των εργαζομένων. Την επομένη το κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας επισκέφθηκαν εκ νέου οι δύο απ' αυτούς, ζητώντας περισσότερα στοιχεία για το ηλεκτρονικό σύστημα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων. Το κλιμάκιο πραγματοποίησε δειγματοληπτικό έλεγχο και ζήτησε σε ηλεκτρονική μορφή αρχεία του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου του 2012. Εργαζόμενοι κάνουν λόγο για «προσπάθεια εκφοβισμού» και υπογραμμίζουν ότι στο σύστημα του υπουργείου καταγράφονται μεταξύ άλλων οι άδειες των υπαλλήλων.
Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ) σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το κλιμάκιο που κόπτεται για την τήρηση της νομιμότητας προφανώς ξέχασε να ελέγξει και να αξιολογήσει κάτω από ποιες συνθήκες εργάζονται συνάδελφοι σε πολλούς χώρους, με ελλείψεις και χωρίς τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Επίσης, δεν ανακάλυψε και εκείνους που με προσωπικά έξοδα μετακινούνται για ανάγκες της υπηρεσίας και προσφέρουν με αυταπάρνηση και ζήλο την εργασία τους για το καλό του υπουργείου μας και της πατρίδας».
Υπ. Τουρισμού - ΕΟΤ
Δύο αιφνιδιαστικές επισκέψεις έκανε κλιμάκιο των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης στο υπουργείο Τουρισμού και στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, προκειμένου -έπειτα από καταγγελίες- να ελέγξει την παρουσία ή μη υπαλλήλων στην υπηρεσία τους. Κατά τις πρώτες πληροφορίες σε ό,τι αφορά τον ΕΟΤ, την πρώτη ημέρα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο για τους 55 υπαλλήλους του οργανισμού, βρέθηκαν 9 δικαιολογημένα απόντες. Την επόμενη ημέρα οι επιθεωρητές ζήτησαν από τις υπηρεσίες του οργανισμού μηχανογραφικά στοιχεία για να ελέγξουν υπερωρίες και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με το προσωπικό του ΕΟΤ για το προηγούμενο έτος, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Καθημερινή.
Ξαφνική έφοδος στο υπουργείο Οικονομικών
Ο έλεγχος στο υπουργείο Οικονομικών έγινε έπειτα από καταγγελίες πολιτών, ότι ένας υπάλληλος πήγαινε στην υπηρεσία του, χτυπούσε κάρτα και, εν συνεχεία, έφευγε για να εργαστεί στην ιδιωτική του επιχείρηση.
Αντίστοιχοι έλεγχοι για να εντοπιστούν οι κοπανατζήδες έχουν ξεκινήσει σε πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου, ενώ οι έρευνες διεξάγονται είτε αυταπάγγελτα, είτε μετά από καταγγελίες πολιτών.
Άλλωστε, είναι γνωστή, εδώ και καιρό, η πρακτική υπαλλήλων που έβαζαν επί χρόνια συναδέλφους τους να χτυπάνε κάρτα αντ ' αυτών ή εμφάνιζαν άδειες γιατρών που δεν αντιστοιχούσαν σε πραγματικά προβλήματα υγείας.
Οι επιθεωρητές βάζουν στο στόχαστρο τους φακέλους τέτοιων υπαλλήλων για να διευρευνήσουν κατά πόσο οι άδειες δίνονταν νόμιμα, αλλά και πόσο συχνά οι υπηρεσίες έστελναν τον αρμόδιο γιατρό στο σπίτι των υπαλλήλων για να διαπιστώσει αν όντως ο «ασθενής» λέει αλήθεια.
Πόσοι απαρτίζουν το Σώμα Επιθεωρητών
Το Σώμα Επιθεωρητών έχει ενισχυθεί τον τελευταίο καιρό με 35 επιπλέον άτομα για να καταφέρουν να εντοπίσουν εκείνους τους υπαλλήλους που διορίστηκαν με πλαστά δικαιολογητικά και τίτλους σπουδών και παραμένουν στο Δημόσιο.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 8 τέτοιοι έλεγχοι.
Παράλληλα, οι επιθεωρητές του Δημοσίου παρακολουθούν την πειθαρχική εξέλιξη των υποθέσεων με υπαλλήλους που έχουν κατηγορηθεί για ποινικά αδικήματα.