Ανεξέλεγκτη είναι πλέον η βία στα Πανεπιστήμια από ομάδες ακραίων που δεν διστάζουν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά επεισόδια προκειμένου να επιβάλουν τις απόψεις τους. Μετά τα επεισόδια της Τετάρτης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά από ομάδα κουκουλοφόρων και τη σύλληψη επτά από αυτούς, την Πέμπτη το απόγευμα συνέβησαν τρομερά έκτροπα στο ΤΕΙ Πάτρας.
Οπως αναφέρει το PatrasTimes, ομάδα σπουδαστών αντέδρασε όταν παρά το γεγονός πως έληξε η διορία που είχε δοθεί στο υπουργείο να πάρει πίσω το σχέδιο Αθηνά, τα μέλη της Διοίκησης του ΤΕΙ Πάτρας αρνήθηκαν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, εκτός από τον προϊστάμενο του Τμήματος Επιχειρηματικού Σχεδιασμού.
Τους πήραν ομήρους!
Τότε φοιτητές του ΤΕΙ αντέδρασαν έντονα και ζήτησαν επιμόνως τις παραιτήσεις και των υπολοίπων μελών και αφού δεν συμφωνούσαν, αποφάσισαν να τους κλειδώσουν στο γραφείο επί πολλές ώρες. Σπουδαστές κατήγγειλαν ότι μέλη της ΠΑΣΠ μαζί με «μπράβους» άρχισαν να βρίζουν και να χτυπούν σπουδαστές άλλων παρατάξεων!
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων κάποιος πέταξε και κόκκινη μπογιά. Σύμφωνα με το PatrasTimes, υπάρχουν τρεις τραυματίες και κατ' άλλες πληροφορίες έχουν χτυπηθεί έξι άτομα.
Σύμφωνα το dete.gr κάποιοι από τους «φουσκωτούς» που συμμετείχαν στα επεισόδια, είχαν μαζί τους κοκάλινες γροθιές!
Μπράβοι βάζουν «τάξη» στα πανεπιστήμια
Σύμφωνα με πληροφορίες ακολούθησε επιχείρηση απεγκλωβισμού του προέδρου του ΤΕΙ, Σωκράτη Καπλάνη, από μέλη της ΠΑΣΠ αλλά και μπράβους, όπως καταγγέλλουν άλλοι σπουδαστές, που συγκρούστηκαν με φοιτητές με αποτέλεσμα να υπάρξουν τέσσερις τραυματίες, ένας εκ των οποίων σοβαρά.
Μέχρι αργά το βράδυ, ο πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Καπλάνης παρέμενε εγκλωβισμένος μαζί με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και καθηγητές.
Οι σπουδαστές αντιδρούν στο σχέδιο «Αθηνά», το οποίο προβλέπει τη μεταφορά της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας από την Πάτρα στο Μεσολόγγι και την κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας μετά το 2018.
Πώς έγινε η ομηρία του προέδρου του ΤΕΙ - Καρέ καρέ
08.00 Εληξε τα ξημερώματα της Παρασκευής, μετά τις 01.30 η ομηρία του προέδρου του ΤΕΙ της Πάτρας Σωκράτη Καπλάνη, η οποία είχε ξεκινήσει από το απόγευμα της Πέμπτης, με φοιτητές να του ζητούν να παραιτηθεί για το σχέδιο Αθηνά. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΤΕΙ κάνει λόγο για διάλυση του ΤΕΙ και για ενέργειες αχαρακτήριστες. «Δεν υπάρχουν λόγια να χαρακτηρίσεις αυτές τις ενέργειες. Λυπάμαι. Αλλά με αυτό τον τρόπο μπορεί να πει κανείς ότι έχουμε παιδεία; Δεν υπάρχει στοιχειώδης σεβασμός, όταν προσβάλλεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αθλιες καταστάσεις. Τα ρούχα μου και το αυτοκίνητό μου είναι βαμμένα, η αίθουσα συνελεύσεων κατεστραμμένη. Αυτή είναι η παιδεία κάποιων παρατάξεων».
21.15: «Ή παραιτείσαι ή δεν βγαίνεις από την αίθουσα», λένε οι φοιτητές στον Πρόεδρο του ΤΕΙ Σωκράτη Καπλάνη.
Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι καταγγελίες για τα απογευματινά επεισόδια. Καθηγητές και φοιτητές καταγγέλλουν ότι η δράση των 7-8 "φουσκωτών" που μπήκαν στον χώρο του ΤΕΙ υποκινήθηκε από την ΠΑΣΠ. Μαλιστα, λένε ότι τα επεισόδια ήταν προσχεδιασμένα από το πρωί και δεν έχουν καμία σχέση με τον «αποκλεισμό» Καπλάνη ή τη φυγάδευση του. Μέλη της ΠΑΣΠ διαψεύδουν ότι έγιναν έτσι τα πράγματα και ισχυρίζονται ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν με υπαιτιότητα μελών αριστερών παρατάξων.
Αυτή την ώρα το κλίμα στο ΤΕΙ είναι ήρεμο.
20.56 Εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένοι μέχρι αυτή την ώρα ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Σωκράτης Καπλάνης καθώς και τα μέλη της διοίκησης του ΤΕΙ. Η αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Ήρα Αντωνοπούλου μιλώντας πριν από λίγο στο Achaia Channel δήλωσε ότι μια μικρή ομάδα σπουδαστών κρατούν ομήρους τα μέλη της Διοίκησης ζητώντας την ομαδική παραίτησή τους.
20. 10 Εγκλωβισμένος στην αίθουσα συνελεύσεων του ΤΕΙ Πάτρας εξακολουθεί να παραμένει ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας Σωκράτης Καπλάνης μαζί με άλλα μέλη του Δ.Σ. Οι σπουδαστές δεν τον αφήνουν να φύγει καθώς απαιτούν να υπογράψει τη παραίτησή του. Πληροφορίες του thebest.gr μάλιστα αναφέρουν ότι του έχουν γράψει και το κείμενο της παραίτησής του και περιμένουν να το υπογράψει.
Πληροφορίες νεοτερες αναφέρουν ότι οι τραυματίες είναι 4, ο ένας εκ των οποίων τραυματίστηκε σοβαρά και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο, αλλά δεν διατρέχει κίνδυνο. Κάποιοι πέταξαν κόκκινη μπογιά στον κ. Καπλάνη ενώ σπουδαστές καταγγέλλουν ότι κάποιος άλλος εκτός ΤΕΙ, κατέβασε τα παντελόνια του. Φοιτητές ισχυρίζονται ότι στο χώρο εμφανίστηκαν κάποιοι εκτός του χώρου του ΤΕΙ, οι οποίοι κρατούσαν κοκάλινες γροθιές και τους επιτέθηκαν.
19.50 Αποχώρησαν από το ΤΕΙ οι αντεξουσιαστές και αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία. Καμένες αφίσες της ΠΑΣΠ βρίσκονται στο προαύλιο και μαρτυρούν ότι προηγήθηκε σύρραξη.
19.12 Τα μέλη της ΠΑΣΠ καταγγέλλουν ότι όλα ξεκίνησαν όταν μπήκαν μέσα στο ΤΕΙ αντιεξουσιαστές που τους επιτέθηκαν, με αποτέλεσμα να επικρατήσει το χάος.
18.08 Απίστευτα επεισόδια εκδηλώθηκαν στον χώρο του ΤΕΙ της Πάτρας πριν από λίγη ώρα όταν ομάδα «μπράβων» και φοιτητών καθώς και ομάδα αντεξουσιαστών ήρθαν στα χέρια την ώρα της συνέλευσης των φοιτητών. Ακολούθησε άγρια συμπλοκή που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός φοιτητή.
Ο φοιτητής όπως λένε οι πρώτες πληροφορίες τραυματίστηκε αρκετά σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Στο χώρο της συνέλευσης σημειώθηκαν υλικές ζημιές (έπεσαν και κόκκινες μπογιές, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες) ενώ η κοινότητα του ΤΕΙ «βράζει».
Μέλη της ΠΑΣΠ φέρεται να προσπάθησαν να φυγαδεύσουν τον πρόεδρο του ΤΕΙ Σωκράτη Καπλάνη και το διοικητικό συμβούλιο, τους οποίους είχαν εγκλωβίσει άλλοι φοιτητές.
Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ-ΤΕΙ
Σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις για το σχέδιο «Αθηνά» διατύπωσε το ΠΑΣΟΚ, δια της κοινοβουλευτικής του εκπροσώπου Εύης Χριστοφιλοπούλου, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου έγινε σχετική ενημέρωση από τον υπουργό Παιδείας.
Ας σημειωθεί ότι η κ. Χριστοφιλοπούλου ως πρώην υφυπουργός Παιδείας είχε στηρίξει το σχέδιο μεταρρύθμισης στην Παιδεία, το οποίο είχε ψηφιστεί επί κυβέρνησης Παπανδρέου. Τώρα φαίνεται ότι υπό το φόβο του πολιτικού κόστους το ΠΑΣΟΚ άλλαξε άποψη.
Οπως τόνισε η κ. Χριστοφιλοπούλου «η αναδιάρθρωση, πρέπει να έχει ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια». Ο στρατηγικός σχεδιασμός πρέπει να έχει αξιολογηθεί από την ΑΔΙΠ και σύμφωνα με το νόμο χρειάζεται τεκμηρίωση για κάθε περίπτωση», υπογράμμισε. «Και ενώ στη διάγνωση των χρόνιων παθογενειών και στην υιοθέτηση των γενικών αρχών και κριτηρίων συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό, το συγκεκριμένο Σχέδιο Αθηνά που κατέθεσε ο υπουργός δεν δείχνει να τηρεί τα κριτήρια αυτά με ακριβοδίκαιο τρόπο».
Τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της διαβούλευσης στα θέματα Παιδείας, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε πως «υπάρχει η αίσθηση ότι τηρούνται δύο διαφορετικά μέτρα και σταθμά στις επιμέρους περιπτώσεις συγχωνεύσεων» και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα. «Γιατί σε ίδιες περιπτώσεις έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση;», αναρωτήθηκε.
«Ασφαλώς, οι εξαιρέσεις μπορεί να υπάρχουν, αλλά απαιτείται ειδική τεκμηρίωση».
Τέλος, κάλεσε τον υπουργό να επανασχεδιάσει το ταχύτερο δυνατό το σχέδιο «Αθηνά» έτσι ώστε όλες οι συγχωνεύσεις να υπακούν στα κριτήρια και τις γενικές αρχές που συμφωνήθηκαν.
Και η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία
Επιφανειακό και αναντίστοιχο με τα κριτήρια που έχουν τεθεί, χωρίς δημοσιονομικό όφελος και χωρίς να υπηρετεί την επιβίωση και την ανάπτυξη των ΑΕΙ, κρίνει η ΔΗΜΑΡ, το σχέδιο «Αθηνά».
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, «κανένα θεσμικό όργανο δεν γνωμάτευσε, μετά από τεκμηριωμένη πρόταση του υπουργού, όπως προβλέπει ο νόμος. Χαριστική βολή για τα Ιδρύματα είναι ο νέος αριθμός εισακτέων, τον οποίο, ερήμην των δυνατοτήτων των Ιδρυμάτων, προτείνει το «Αθηνά»».
Η ΔΗΜΑΡ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τάχθηκε υπέρ του επανασχεδιασμού του ακαδημαϊκού χάρτη, στο βαθμό που οι επιλογές που θα γίνουν, είναι συναρτημένες με ακαδημαϊκά κριτήρια και κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση στηριγμένη σ' αυτά τα κριτήρια.
Πρότεινε συγκεκριμένα, τη διασφάλιση στοιχειωδών προϋποθέσεων με τη δημιουργία κοινοπραξιών ΑΕΙ και ΤΕΙ & Ερευνητικών Κέντρων ανά περιφέρεια, την επικαιροποίηση γνωστικών αντικειμένων, με τη δημιουργία μεγάλων σχολών, την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τη σύνδεση της ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της χώρας.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι η ΔΗΜΑΡ «καλεί τον Υπουργό Παιδείας να μην επιμείνει στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, να προχωρήσει σ' έναν πρώτο εξορθολογισμό, εφαρμόζοντας την βάση του 10 για τα τμήματα εκείνα που πάνω από το 50% των εισακτέων είναι κάτω από την βάση του 10. Να περάσει στη συνέχεια στη δημιουργία των Κοινοπραξιών που θα επιτρέψουν στα Ιδρύματα να προχωρήσουν στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές χωροταξικού και επιστημονικού χαρακτήρα».