Προβλήματα στην οινοπαραγωγή φαίνεται ότι δημιουργεί η κλιματική αλλαγή με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν μερικοί από τους μεγαλύτερους αμπελώνες παγκοσμίως, όπως το Μπορντώ της Γαλλίας.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences το πλήγμα θα είναι μεγάλο στην μεσογειακή Ευρώπη αλλά και στην Αυστραλία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης θα περιοριστούν κατά 68% και κατά 73% σε περιοχές της Αυστραλίας με μεσογειακό, εύκρατο κλίμα.
Στον αντίποδα, η Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και Δυτικής και βόρειας Αμερικής, θα γίνουν το νέο επίκεντρο οινοπαραγωγής, αφού θα διπλασιαστούν οι εκτάσεις τους που ενδείκνυνται για αμπελουργία.
Στα πλαίσια της μελέτης οι ερευνητές βασίστηκαν σε 17 κλιματικά μοντέλα και παρατήρησαν τις κλιματικές αλλαγές στις περιοχές που θεωρούνται σήμερα κατάλληλες για οινοπαραγωγή, αλλά και τον αντίκτυπο στη χρήση νερού και τα φυσικά οικοσυστήματα.
Η έρευνα έδειξε ότι ο μεγάλος χαμένος από τις κλιματικές αλλαγές θα είναι μέχρι το 2050 η περίφημη κοιλάδα του Ροδανού στην ανατολική Γαλλία και η περιοχή της Τοσκάνης στη βόρεια Ιταλία, αφού μέσα στα επόμενα 20 χρόνια η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 0,4 βαθμούς.
Η κλιματική αλλαγή ήδη πλήττει αισθητά την παγκόσμια παραγωγή κρασιού,αφού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αμπελιού και Κρασιού, μειώθηκε κατά 6% το 2012 και διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα 37 ετών εξαιτίας του μικρότερου μεγέθους των σταφυλιών σε Ισπανία, Γαλλία και Αργεντινή,
Παράλληλα η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού αναμένεται να εκτιναχθεί τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και της ανόδου του βιοτικού επιπέδου.