Όσοι ταξιδεύετε σε μη κοσμοπολίτικες τοποθεσίες, θα έχετε παρατηρήσει ότι σε ορισμένες χώρες οι τουρίστες δεν είναι και ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι. Τις χώρες αυτές επεσήμανε σε σχετική έκθεση το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ.
Στην εν λόγω έκθεση το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ (WEF) βαθμολογεί το πόσο φιλόξενη ή αφιλόξενη είναι η κάθε χώρα και σύμφωνα με τα στοιχεία στην κορυφή της λίστας με τις πιο εχθρικές χώρες για τους τουρίστες είναι η Βολιβία.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο έρευνας για την ανταγωνιστικότητα στον τουρισμό το έτος 2013 και διευκρινίζει πόσο φιλόξενες ή αφιλόξενες είναι 140 χώρες σύμφωνα με την ελκυστικότητα τους και την τουριστική τους βιομηχανία.
Η λίστα βαθμολογεί τις χώρες με βάση το πόσο ευπρόσδεκτοι είναι οι τουρίστες σε αυτές σε μία κλίμακα από το 0 (πολύ ανεπιθύμητοι) μέχρι το 7 (πολύ ευπρόσδεκτοι).
Στη κορυφή της λίστας με το χειρότερο σκορ βρέθηκε η Βολιβία, η οποία παρόλο που προσελκύει πολλούς τουρίστες, λόγω της σύνδεσής της με τον Τσε Γκεβάρα, κατέχει την πρωτιά για την πιο αφιλόξενη στάση απέναντι στους τουρίστες συγκεντρώνοντας βαθμολογία μόλις 4.1 βαθμών.
Στη λίστα με τις πιο αφιλόξενες χώρες ακολουθούν η Βενεζουέλα και η Ρωσία, το Κουβέιτ, η Λετονία, το Ιράν, το Πακιστάν, η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Μογγολία και φυσικά η Νότια Κορέα και η Κίνα.
Αντίθετα, η πιο φιλόξενη χώρα που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν η παγωμένη Ισλανδία και ακολουθούν η Νέα Ζηλανδία, το Μαρόκο, το FYROM, η Αυστρία, η Σενεγάλη, η Πορτογαλία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Ιρλανδία και η Μπουρκίνα Φάσο.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τις τρεις πρώτες θέσεις στις πιο φιλόξενες πόλεις κατέχουν η Ελβετία, η Γερμανία και η Αυστρία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην 37η θέση για τη φιλοξενία της συγκεντρώνοντας βαθμολογία 6.5.