Τα αρχαιότερα αυγά δεινοσαύρων με απολιθωμένα έμβρυα εντόπισαν παλαιοντολόγοι στην επαρχία Γιουνάν της Νότιας Κίνας, περιοχή στην οποία βρίσκονται πολλές κατεστραμμένες φωλιές δεινοσαύρων.
Εκπληκτικό είναι επίσης το γεγονός, ότι οι επιστήμονες εντόπισαν μέσα στα οστά των εμβρύων τα αρχαιότερα ίχνη οργανικής ύλης σπονδυλωτού ζώου της ξηράς, που έχουν ποτέ έρθει στο φως.
Ομάδα ερευνητών από διάφορες χώρες όπως Καναδάς, Κίνα, Ταϊβάν, Αυστραλία, Γερμανία με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Ρόμπερτ Ράιστζ του πανεπιστημίου του Τορόντο ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν αυγά από 20 διαφορετικούς δεινόσαυρους σε διαφορετικό στάδιο ανάπτυξης ο καθένας, γεγονός που για πρώτη φορά θα επιτρέψει την λεπτομερή μελέτη της εμβρυακής εξέλιξης των δεινοσαύρων.
Τα απολιθώματα, πιστεύεται ότι ανήκουν στο σαυροποδόμορφο είδος «Λουφενγκόσαυρος» (πρόγονος των σαυρόποδων), προέρχονται από την Πρώιμη Ιουρασική Περίοδο και υπολογίζεται ότι έχουν ηλικία από 190 έως 197 εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που τα καθιστά τα αρχαιότερα μέχρι σήμερα ευρήματα εμβρύων δεινοσαύρων, αφού τα αμέσως προηγούμενα ήταν πολύ πιο πρόσφατα, από την Ύστερη Κρητιδική Περίοδο.
Το συγκεκριμένο είδος δεινοσαύρου στον οποίο φαίνεται πως ανήκουν τα αυγά, ζύγιζε περίπου 100 τόνους είχε μήκος έως εννέα μέτρα και θεωρείται το μεγαλύτερο ζώο που έζησαν ποτέ πάνω στη Γη.
Η φασματοσκοπική ανάλυση των δειγμάτων όπως φαίνεται και στην κεντρική εικόνα του άρθρου, αποκάλυψε μέσα στα οστά των απολιθωμένων εμβρύων το αρχαιότερο οργανικό υλικό που έχει ποτέ βρεθεί από σπονδυλωτό της ξηράς καθώς και πολύπλοκες πρωτεΐνες οι οποίες, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες είναι διατηρημένο κολλαγόνο.
Οι πρώτες αναλύσεις των εμβρύων, έδειξαν ότι αναπτύσσονταν εντυπωσιακά γρήγορα και είχαν πολύ σύντομη περίοδο επώασης, ενώ οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα έμβρυα στριφογύριζαν μέσα στα αυγά τους, όπως συμβαίνει και στα σημερινά πουλιά, κάτι το οποίο διαπιστώνεται η πρώτη φορά που διαπιστώνεται πρώτη φορά για τους δεινόσαυρους.