Ερευνητές κατάφεραν να «δουν» και να μετρήσουν τον πόνο - iefimerida.gr

Ερευνητές κατάφεραν να «δουν» και να μετρήσουν τον πόνο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην επικοινωνία ανάμεσα στον ασθενή και τον γιατρό. Ο πρώτος πονάει. Το πόσο πονάει όμως, δεν μπορεί να το περιγράψει. Μία νέα έρευνα υπόσχεται να δώσει λύση σε αυτό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που την διεξήγαγαν, πλέον υπάρχει τρόπος να «δουν» αλλά και να μετρήσουν την ένταση του πόνου, με μία εξέταση στον εγκέφαλο. Αν και ακόμη η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ανοίγει την πόρτα σε πολλές νέες προοπτικές. Για παράδειγμα, οι γιατροί θα μπορούν πλέον να διαπιστώσουν αν ένα φάρμακο ανακουφίζει τον ασθενή. Όπως επίσης βασικό είναι πως θα μπορούν να εξακριβώσουν αν πονάει ένα μωρό, ένας ασθενής με άνοια ή κάποιος που για άλλο λόγο δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιες περιοχές του εγκεφάλου «ανάβουν» όταν πονάει ο άνθρωπος. Η νέα μελέτη όμως δείχνει το συνδυαστικό αποτύπωμα που αφήνει στον εγκέφαλο ο πόνος και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρησή του.

Μέχρι τώρα στην έρευνα έχει μετρηθεί μόνο ο πόνος που προκαλεί η αίσθηση ενός καυτού αντικειμένου που ακουμπάει στο χέρι. Θα ακολουθήσουν βέβαια κι άλλες εξετάσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ