Από τη διάσπαση του κόμματος το 1991 μέχρι και σήμερα δύο είναι τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει ηγετικούς ρόλους στο ΚΚΕ: Η Αλέκα Παπαρήγα και ο Δημήτρης Γόντικας. Kαι όχι μόνο. Μια σκληρή ομάδα από «σωματοφύλακες της Αλέκας» ασκούν σημαντική επιρροή και θα επηρεάσουν την πορεία του 19ου Συνεδρίου που ξεκινάει σήμερα.
Η «σκληρή» ομάδα της Αλέκας:
Γύρω από τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ έχει συσπειρωθεί μια ομάδα «σκληρών» στελεχών του κόμματος τα οποία ελέγχουν κατά γενική ομολογία τους νευραλγικούς τομείς του κομματικού μηχανισμού (τμήματα επεξεργασιών στην ιδεολογία, στην οικονομία, στην ιστορία, σε σημαντικό βαθμό στα ΜΜΕ του κόμματος και εξ ολοκλήρου στον «Ριζοσπάστη»), ενώ ασκούν σημαντική επιρροή σε οργανώσεις όπως η Κομματική Οργάνωση Αττικής και Πελοποννήσου και καθοδηγούν την ΚΝΕ και τη φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ πρώην ΠΚΣ), αναφέρουν τα «Νέα».
Τα στελέχη που αποτελούν τους σωματοφύλακες της Αλέκας Παπαρήγα, είναι η Ελένη Μπέλλου, ο Στέφανος Λουκάς, ο Γιώργος Μαρίνος, η Λουίζα Ράζου (μέλη του Πολιτικού Γραφείου), ο Μάκης Μαΐλης, η Ελένη Κατροδαύλη και ο Θανάσης Παφίλης (μέλη της Κεντρικής Επιτροπής). Στην περίπτωση αντικατάστασης της Αλέκας Παπαρήγα η ομάδα αυτή προωθεί για τη θέση του γενικού γραμματέα τον Γιώργο Μαρίνο, ενώ ανάλογες φιλοδοξίες, χωρίς στήριξη μέχρι στιγμής, έχει και ο Θανάσης Παφίλης.
Η ομάδα Γόντικα:
Γύρω από τον Δημήτρη Γόντικα έχουν συγκεντρωθεί αρκετά ηγετικά στελέχη, όπως ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, ο Κώστας Αβραμόπουλος, ο Τηλέμαχος Δημουλάς (μέλη του Πολιτικού Γραφείου), ο Κώστας Μπάτσικας, ο Γιάννης Χώτος και ο Κώστας Σταμπολίδης (μέλη της Κεντρικής Επιτροπής). Οι «σωματοφύλακες» του κ. Γόντικα ασκούν επιρροή στις Κομματικές Οργανώσεις της Μακεδονίας-Θράκης, της Θεσσαλίας, της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης, αν και υπολογίσιμη επιρροή στα ίδια μέρη ασκεί και η «ομάδα Παπαρήγα».
Οι συνδικαλιστές:
Μία τρίτη ομάδα μέσα στην ηγεσία του ΚΚΕ, είναι η ομάδα των συνδικαλιστών την οποία πολλοί θεωρούν ως παρακλάδι της «ομάδας Παπαρήγα», καθώς υπάρχει στενή επαφή μεταξύ τους. Στους «συνδικαλιστές», ανήκουν στελέχη όπως ο Γιώργος Μαυρίκος και Γιώργος Πέρρος, οι οποίοι θεωρούνται καθοδηγητές στο ΠΑΜΕ.
Οι ανένταχτοι:
Δύο μέλη του σημερινού Πολιτικού Γραφείου θεωρούνται ότι δεν ανήκουν σε κάποιο «μπλοκ» με τον τρόπο που αυτά διαμορφώνονται στον Περισσό. Ο πρώτος είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος είναι πιθανός διάδοχος της κυρίας Παπαρήγα στην ηγεσία του κόμματος. Ο κ. Κουτσούμπας φαίνεται να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του Δημήτρη Γόντικα και την «ουδετερότητα» της Αλέκας Παπαρήγα, αν και δεν συγκεντρώνει μεγάλη στήριξη από τα στελέχη που την περιβάλλουν.
Ο άλλος είναι ο Νίκος Σοφιανός, ο οποίος ελίσσεται στο πλαίσιο της διαμορφωμένης κατάστασης, όπως λένε οι παροικούντες, εφαρμόζοντας πάντα με ευλάβεια τη «γραμμή», αλλά δεν φαίνεται να έχει συμπάθειες ούτε προς την πλευρά του περιβάλλοντος της Αλέκας Παπαρήγα ούτε προς την πλευρά του Δημήτρη Γόντικα.
Η άφωνη πλειοψηφία:
Η μεγάλη μάζα των μελών της Κεντρικής Επιτροπής δεν συσπειρώνεται σε ομάδες. «Φροντίζει να τα έχει καλά με όλους», όπως λένε πρόσωπα από τον Περισσό. Ακολουθεί τη «γραμμή» που φέρνει στο κεντρικό όργανο του κόμματος η Αλέκα Παπαρήγα (σε συνεννόηση με τον Δ. Γόντικα), την υπερψηφίζει και την εφαρμόζει χωρίς αντιρρήσεις ή διαφωνίες. Κατά κανόνα είναι η «άφωνη πλειοψηφία» ή το «κέντρο», σύμφωνα με την κομματική ορολογία, μια ομάδα που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει σήμερα προς ποια πλευρά θα στραφεί ή τι νέο θα διαμορφωθεί στους κόλπους της αν η κρίση εκφραστεί μέσα στα κεντρικά κομματικά όργανα.