Στο τραπέζι του Eurogroup το κούρεμα των καταθέσεων - iefimerida.gr

Στο τραπέζι του Eurogroup το κούρεμα των καταθέσεων

Στο τραπέζι του Eurogroup το κούρεμα των καταθέσεων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ενδεχόμενο ψήφισης ενός σχεδίου νόμου -σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης- που θα προβλέπει την επιβολή ζημιών στις τοποθετήσεις τραπεζών σε άλλες τράπεζες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και την επιβολή ζημιών σε όσους διατηρούν μεγάλες καταθέσεις σε «προβληματικές» τράπεζες θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στο Eurogroup της Παρασκευής.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, να «νομιμοποιηθεί» η... λύση της Κύπρου και να αποτελεί «παράδειγμα» για το μέλλον, θα τεθεί εν αμφιβόλω η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, σε μια περίοδο που οι αγορές αντιμετωπίζουν νευρικά τέτοιους σχεδιασμούς.

Οι υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Δουβλίνο την Παρασκευή, θα συζητήσουν σχετικά με αυτό το νομοθέτημα που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από το 2015, και θα διέπει την λεγόμενη διαδικασία είσπραξης επισφαλών απαιτήσεων και εκκαθάρισης τραπεζών.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι πρόσφατα επισήμανε ότι η λύση που επελέγη στην Κύπρο δεν αποτελεί «πρότυπο», σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους φόβους των αγορών ότι οι τραπεζικές καταθέσεις μπορεί στο μέλλον να μην είναι εγγυημένες σε περίπτωση που οι διεθνείς πιστωτές δανείζουν χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση.

Σε ένα έγγραφο που προετοιμάζεται ενόψει του συμβουλίου των υπουργών στην Ιρλανδία -η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ- αναφέρεται επίσης ότι οι τοποθετήσεις των τραπεζών σε «προβληματικές» τράπεζες, ακόμα και αυτές διάρκειας μικρότερης του ενός μήνα, θα μπορούσαν επίσης να υφίστανται ζημία.

Η πρόταση εντάσσεται στις ευρύτερες συζητήσεις για το πότε, για παράδειγμα, οι αποταμιευτές θα καλούνται να συνεισφέρουν σε περίπτωση που μια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα, στο πλαίσιο διαδικασιών «εκ των έσω» διάσωσης (bail in). Οι μέτοχοι των τραπεζών θα είναι οι πρώτοι που θα αντιμετωπίζουν ζημίες, ακολουθούμενοι από όσους διακρατούν αξιόγραφα των «προβληματικών» τραπεζών. Οι πελάτες των τραπεζών με καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ θα παραμείνουν προστατευμένοι βάσει του υφιστάμενου δικαιικού πλαισίου στην ΕΕ. Οι προτάσεις που εξετάζονται αφορούν ποσά μεγαλύτερα από αυτό το όριο.

«Αν και αναγνωρίζεται πως η επιβολή ζημιών σε διατραπεζικές τοποθετήσεις μπορεί να ενέχει ορισμένους κινδύνους» αναφέρεται στο έγγραφο που θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης των υπουργών και είδαν δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, «εντέλει, είναι προτιμότερο οι τοποθετήσεις αυτές να μην εξαιρούνται από μια "διάσωση εκ των έσω"».

Μια τέτοια θέση θα προκαλούσε αναστάτωση σε πολλούς, δεδομένου και του παγώματος του διατραπεζικού δανεισμού που η ΕΚΤ ακόμα πασχίζει να τερματίσει παρότι έχει ήδη διοχετεύσει φθηνό δανεισμό στα πιστωτικά ιδρύματα που ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup, είχε δηλώσει ότι στο μέλλον, η ΕΕ θα ζητεί από τις τράπεζες να ανακεφαλαιοποιούνται μόνες τους, κατόπιν θα εξετάζεται η συμμετοχή των μετόχων κι όσων διακρατούν αξιόγραφά τους, και μετά «εάν είναι απαραίτητο» και εκείνη των κατόχων ανασφάλιστων καταθέσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ