CINETROLL: Φταίει η Βουγιουκλάκη που δεν θα δούμε τον «Κινέζο» Iron Man 3 στην Ελλάδα - iefimerida.gr

CINETROLL: Φταίει η Βουγιουκλάκη που δεν θα δούμε τον «Κινέζο» Iron Man 3 στην Ελλάδα

cultural_revolution_poster_hollywood
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος ετοιμάζεται να τραγουδήσει το «Νιάου βρε γατούλα» στα κινέζικα.

Κι όλα αυτά παρά το γεγονός του ότι οι αμερικάνικες blockbuster ταινίες έχουν πέσει πολύ στην προτίμηση του κινέζικου κοινού. Ή μάλλον ακριβώς εξ' αιτίας αυτού του γεγονότος. Τα δεδομένα είναι πολύ απλά για τους χολυγουντιανούς λογιστές και αρκετά ανησυχητικά. Η περσινή «λατρεία» του κινέζικου κοινού για τις αμερικάνικες επιτυχίες, ξεφούσκωσε απότομα μέσα στους πρώτους μήνες του 2013 με τους θεατές να στρέφονται σε ταινίες της χώρας τους που κατακτούν τις πρώτες θέσεις του box office.

Το πρόβλημα είναι πως το κινέζικο box office δεν είναι το όποιο box office, αλλά το δεύτερο μεγαλύτερο του πλανήτη μετά το αμερικάνικο. Και οι υπολογισμοί δείχνουν πως μέχρι το 2017, θα ξεπερνά σε έσοδα ακόμα και αυτό των Η.Π.Α. Πράγμα που σε πολύ απλή γλώσσα, σημαίνει πως θα παίζει σημαντικότερο ρόλο (ή τουλάχιστον τον ίδιο) για τη συνολική παγκόσμια οικονομική σούμα μιας ταινίας από ότι το αμερικάνικο. Δυστυχώς για τα στούντιο όμως, όλα τους σχεδόν φέτος είχαν τουλάχιστον μια μεγάλη αποτυχία στο κινέζικο έδαφος. Με τελευταία και μεγαλύτερη την καταστροφή του «Οζ Μέγας και Παντοδύναμος» που έκανε ένα αξιοθρήνητο άνοιγμα 9 εκ δολαρίων.

Μέσα στο πρώτο τέταρτο της φετινής χρονιάς οι εισπράξεις των αμερικάνικων ταινιών είναι πεσμένες κατά 22% σε σχέση με πέρσι ενώ αντίστοιχα οι κινέζικες έχουν ανέβει κατά 128%. Με πρώτη και καλύτερη αυτή τη στιγμή, τη χαμηλού κόστους, κινέζικη ρομαντική κομεντί «Finding Mr Right» που έχει ξεπεράσει σε εισπράξεις τα 200 εκ. δολάρια.

Σαν αποτέλεσμα, και με βάση τη συνεχή ανάπτυξη της κινέζικης κινηματογραφικής πίτας, οι αμερικάνοι παραγωγοί προσπαθούν να σκεφτούν διάφορους τρόπους προσέλκυσης του κινέζικου κοινού. Με πρώτον και καλύτερο τον ατσαλένιo «Iron Man 3» να ετοιμάζεται παρά τον όγκο της πανοπλίας του για μια βαθιά υπόκλιση με έναν μάλλον ασυνήθιστο τρόπο: Η εκδοχή της ταινίας που θα προβληθεί στην Κίνα, θα διαφέρει αρκετά από αυτήν που θα δει ο υπόλοιπος κόσμος. Όχι λόγω λογοκρισίας και κομμένων σκηνών αλλά ακριβώς το αντίθετο. Λόγω έξτρα σκηνών, κυρίως τοπικού ενδιαφέροντος που θα προστεθούν στην ταινία σε διαφορετικό μοντάζ για το κινέζικο κοινό, σαν ένα είδος δώρου - bonus. Mε πρωταγωνιστή τον κινέζο σούπερ σταρ Φαν Μπινγκμπινγκ προκειμένου να προσελκύσει τους θεατές. Όχι δεν πρόκειται για ράδιο αρβύλα αλλά για επίσημη ανακοίνωση από τα στούντιο της Disney στην οποία ανήκει η Marvel που παράγει την ταινία. Κάτι που σαν τακτική κάθε άλλο παρα πρωτόγνωρο είναι με την Ελλάδα έναν από τους πρωτοπόρους στο είδος σε ακόμα πιο προχωρημένη εκδοχή και με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Αλέκο Σακελλάριο. Οι οποίοι το 1963 γύρισαν ταυτόχρονα τα «Χτυποκάρδια στο θρανίο» σε δύο εκδοχές. Μια ελληνική και μία τούρκικη με κοινές σκηνές, την Αλίκη πάντα σαν σταρ, αλλά τούρκους πρωταγωνιστές στους βασικούς ρόλους και τον Ορχάν Γκιουνσιράι να αντικαθιστά τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Μοντέλο το οποίο δεν είναι απίθανο, ειδικά μετά το παράδειγμα του «Ιron Man 3» να δούμε να συμβαίνει και στο φλερτ ανάγκης Χόλιγουντ - Κινας. Ειδικά τη στιγμή που επίκειται εξαγορά αμερικάνικων στούντιο από κινέζικες επιχειρήσεις την ώρα που το Economist καταγράφει πτώση 40% στα κέρδη τους, μέσα στην τελευταία πενταετία. Και διαμορφώνει ένα τελείως διαφορετικό επιχειρηματικό σκηνικό που λόγω του αντικειμένου του, δηλαδή πολιτισμός και μαζική ψυχαγωγία, αναμένεται να επηρεάσει μακροπρόθεσμα με ενδιαφέροντες (για καλό ή κακό) τρόπους, την παγκόσμια pop κουλτούρα. Δίνοντας ένα διαφορετικό χαρακτήρα υπερπαραγωγής στην μαοϊκή πολιτιστική επανάσταση, που μέσω τραπέζης, κατάφερε να συνδέσει χωρίς κανένα πρόβλημα, κομμουνισμό (λέμε τώρα) και καπιταλισμό στις ίδιες όψεις, διαφορετικού νομίσματος.

*** ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana. Κάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ