Wikileaks: Τι γνώμη είχαν οι ΗΠΑ για τον Παπανδρέου, τον Μητσοτάκη και τον Καραμανλή - iefimerida.gr

Wikileaks: Τι γνώμη είχαν οι ΗΠΑ για τον Παπανδρέου, τον Μητσοτάκη και τον Καραμανλή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις απόρρητων τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ μέσω της νέας εφαρμογής των Wikileaks, τα οποία φέρνουν στο «φως» όλο το παρασκήνιο της επιστροφής του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Αθήνα από το Παρίσι μετά την πτώση της Χούντας, καθώς και τις πρώτες επαφές των ΗΠΑ με τον Παπανδρέου.

Oπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ» που δημοσιεύουν στοιχεία από τα Wikileaks, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν αρχικά αρνητικός στην πρόταση που του έκανε ο Ευάγγελος Αβέρωφ στις 23 Ιουλίου του 1974 προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα και να αναλάβει την ηγεσία της Εθνικής Ενότητας.

Ο Αβέρωφ, μετά την άρνηση του Καραμανλή συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρεσβευτή Χένρυ Τάσκα στον οποίο εξιστόρησε όλο το παρασκήνιο και τις δυσκολίες που υπήρχαν για τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης, ενώ σύμφωνα με τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο Αβέρωφ ήταν υπέρ της τοποθέτησης του Παναγιώτη Κανελλόπουλου στη θέση του πρωθυπουργού γιατί όπως υποστήριζε, «ο Καραμανλής απουσίαζε πολλά χρόνια από τη χώρα».

Υστερα από επικοινωνία τους, ο Καραμανλής εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός, ζήτησε τουλάχιστον ένα 48ωρο προθεσμία για να επιστρέψει στην Ελλάδα, με τον Αβέρωφ να του τονίζει ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να γυρίσει άμεσα. Τελικά σε λίγες ώρες ο Καραμανλής είπε το «ναι» και πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με τον Καραμανλή και τον Μητσοτάκη

Μια εβδομάδα μετά την επιστροφή του Καραμανλή στην Ελλάδα, οι Αμερικανοί σε τηλεγράφημά τους, σχολιάζοντας τη δημοτικότητα του Ελληνα πρωθυπουργού, τον συνέκριναν με τον Τζον Κένεντι λόγω των χειρονομιών του, «οι οποίες δεν θύμιζαν τη συνήθη τακτική Ελλήνων πολιτικών που σφίγγουν τις γροθιές τους». Στα τηλεγραφήματα που επικαλείται η εφημερίδα, φαίνεται ότι τις «γέφυρες» επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Καραμανλή είχε αναλάβει ο Αβέρωφ ο οποίος μάλιστα πριν από την επιστροφή του είχε συνομιλήσει με τη Χούντα ζητώντας εκλογές επιδιώκοντας προσωπικό όφελος, με το στρατιωτικό καθεστώς να είναι αρνητικό.

Υπέρ της επιστροφής Καραμανλή είχε ταχθεί και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καθώς όπως τονίζει ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζακ Κιούμπις, σε τηλεγράφημά του το 1974, μετά την φυγή του στο Παρίσι το 1968 ο Μητσοτάκης έγινε θερμός υποστηρικτής του, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα. Μάλιστα σε άλλο τηλεγράφημα γίνεται λόγος για την επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο του 1973, όπου προσπαθούσε να πείσει τους Αμερικανούς ότι ο Καραμανλής αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη λύση. Ο Κιούμπις χαρακτηρίζει τον Μητσοτάκη δημοφιλή πολιτικό με μεγάλη αυτοπεποίθηση, ο οποίος ωστόσο «έχει φήμη καιροσκόπου στην παλαιά φρουρά της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενωσης», με τον διπλωμάτη να τον χαρακτηρίζει «έναν ασυνήθιστα αξιόλογο πολιτικό παρότι είναι αμφιλεγόμενος».

Αντιπαθούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου οι Αμερικανοί - Οι παρακολουθήσεις

Οσο καλή άποψη είχε ο Αμερικανός πρεσβευτής για τους Μητσοτάκη-Καραμανλή, τόσο κακή φαίνεται πως είχε για τον Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς όπως φαίνεται από τηλεγράφημά του στις 15 Νοεμβρίου 1975, περιγράφει τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ ως «πολιτικό που θυμίζει περισσότερο υποψήφιο για εκπρόσωπο φοιτητών στο Μπέρκλεϊ, με την επιλογή του να μη φοράει γραβάτα και με τα αραιά μαλλιά του να ανεμίζουν, καθώς ξιφουλκεί κατά των ΗΠΑ και της οικονομικής ολιγαρχίας». Μάλιστα, αρκετό καιρό πριν από τις πρώτες εκλογές της Μεταπολίτευσης, οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν στενά τις κινήσεις του Παπανδρέου. Όπως αναφέρουν τα Wikileaks, στις 15 Οκτωβρίου του 1973, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Γερμανία έστειλε τηλεγράφημα στην Ουάσιγκτον εξαιτίας μιας ομιλίας του Παπανδρέου στη Φρανκφούρτη, χωρίς να γίνει ποτέ γνωστό το περιεχόμενό της.

Επίσης στις 30 Ιουλίου 1974, σε τηλεγράφημα με τίτλο «Η νέα πολιτική κατεύθυνση Παπανδρέου», ένας «στενός φίλος» του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν κατονομάζεται, πληροφορεί αξιωματούχο της πρεσβείας για τις κινήσεις του Ελληνα πολιτικού, αναφέροντας ότι ο Παπανδρέου βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με πρώην μέλη της Ενωσης Κέντρου αναζητώντας συμμαχίες. Παράλληλα εκτιμά ότι θα παρατείνει για λόγους ασφαλείας την παραμονή του στη Σκανδιναβία, ενώ έχει ζητήσει να ετοιμαστεί το σπίτι του πατέρα του στο Καστρί για την επιστροφή του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ