Τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην υγειονομική περίθαλψη, αλλά και την αποτυχία των Εθνικών Συστημάτων Υγείας να ανταποκριθούν επαρκώς στις ανάγκες των ευάλωτων ατόμων, υπογράμμισαν οι Γιατροί του Κόσμου.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησαν στις Βρυξέλλες οι Γιατροί του Κόσμου ζήτησαν την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην πρόσβασή τους στην ιατρική περίθαλψη.
Οι Γιατροί του Κόσμου παρουσίασαν τη μελέτη τους για την Υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη, με τίτλο «Η πρόσβαση στην Ιατρική Περίθαλψη στην Ευρώπη σε καιρούς κρίσης και έξαρσης της ξενοφοβίας».
Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από συνεντεύξεις με περισσότερους από 8.000 ασθενείς σε 14 ευρωπαϊκές χώρες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας.
Μεταξύ των ασθενών των Γιατρών του Κόσμου που ερωτήθηκαν, το 20% εξ' αυτών είχε δεχθεί άρνηση στην πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας από κάποιον επαγγελματία υγείας μέσα στο τελευταίο 12μηνο. Το 81% δεν είχε καμία δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα χωρίς να πληρώσει το σύνολο των ιατρικών δαπανών, ενώ το 59% των ερωτηθέντων εγκύων δήλωσαν πως δεν είχαν καμία πρόσβαση σε προγεννητική περίθαλψη μέχρι και την ημέρα της συνέντευξης.
Οπως τονίζει η Λιάνα Μαίλλη εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου: «Ως επαγγελματίες υγείας απαιτούμε το δικαίωμά μας να παρέχουμε ιατρική περίθαλψη σε όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως της κοινωνικής θέσης ή της καταγωγής τους. Ζητούμε να αρθούν από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πλέον ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στην πρόσβαση τους στην ιατρική περίθαλψη».
Εξάλλου, η μελέτη υπογραμμίζει το ανερχόμενο πρόβλημα της ξενοφοβίας, επισημαίνοντας, ότι οι μετανάστες γίνονται οι «αποδιοπομπαίοι τράγοι» των οικονομικών προβλημάτων.