Μικρότερο θα είναι το πρωτογενές έλλειμμα το 2012 - iefimerida.gr

Μικρότερο θα είναι το πρωτογενές έλλειμμα το 2012

Μικρότερο θα είναι το πρωτογενές έλλειμμα το 2012
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Κάτω από 1,5% ενδέχεται να κλείσει, τελικά, το πρωτογενές έλλειμμα του 2012, όπως εκτίμησε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών πριν από τη συνάντηση με την Τρόικα.

Με τον τρόπο αυτό, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης τη περασμένη χρονιά θα εμφανιστεί υψηλότερο λόγω της ανακεφαλαιοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας με κονδύλια του Κρατικού Προϋπολογισμού. «Η επιβάρυνση θα είναι 3-4 ποσοστιαίες μονάδες» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, κάτι που σημαίνει ότι το περσινό έλλειμμα θα εμφανιστεί στα επίπεδα του 9,6% - 10,6% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, αυτή η αύξηση του ελλείμματος δεν επηρεάζει τους στόχους του Προγράμματος, καθώς η επίπτωση είναι εφάπαξ (one-off) και είναι ενδεικτικό ότι στη σχετική ανακοίνωση της EUROSTAT που αναμένεται στις 22 Απριλίου, θα υπάρχει ξεχωριστή αναφορά για το έλλειμμα συνυπολογιζομένης της επίπτωσης από τις τράπεζες.

Όσον αφορά στις πληρωμές του πρώτου τριμήνου για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, όπως σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αυτές επηρεάζουν μεν τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, καθώς «σβήνουν» τις αντίστοιχες επιβαρύνσεις από τις εν λόγω οφειλές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ