Οι πιστωτές διαβλέπουν ότι θα χρειαστεί χρόνος για την εφαρμογή του σχεδίου Μανιτάκη για τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο και έχουν υποδείξει ως πιθανή δεξαμενή απολύσεων εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ Β΄ Βαθμού), που είναι εταιρείες ιδιωτικού δικαίου.
Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ημέρα για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, καθώς αναμένεται να τεθεί στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της Τρόικα η οποία είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα. Στη σύσκεψη, όπως έγινε γνωστό, θα συμμετάσχει και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, κάτι το οποίο αλλάζει τα δεδομένα, καθώς τα τελευταία 24ωρα οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν χωρίς τη συμμετοχή του, μετά και την αντιπαράθεση που είχε το απόγευμα της Παρασκευής με τον υπουργό Οικονομικών.
Μεταξύ άλλων η Τρόικα έχει υποδείξει ως πιθανή δεξαμενή απολύσεων εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ Β΄ Βαθμού), που είναι εταιρείες ιδιωτικού δικαίου και απασχολούν υπαλλήλους αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν καλύπτονται από τη μονιμότητα και, συνεπώς, θα μπορούσαν να απομακρυνθούν με αποζημίωση απόλυσης.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα μεταξύ Τρόικα-Μανιτάκη ξεκίνησε όταν ο τελευταίος δεν ήταν σε θέση να παραδώσει ούτε το οργανόγραμμα των εποπτευόμενων φορέων.
Η Τρόικα ζητάει μετ' επιτάσεως τη μείωση του δημόσιου τομέα και κυρίως την απόλυση επίορκων, κοπανατζήδων και πλαστογράφων δημοσίων υπαλλήλων.
Έντονη κριτική στην Tρόικα για την επιμονή της σε άμεσες απολύσεις από το Δημόσιο αλλά και σε όσους εντός της κυβέρνησης διάκεινται θετικά σε αυτή τη θέση, ασκεί η ΔΗΜΑΡ, στηρίζοντας τον Αντώνη Μανιτάκη. Παράλληλα, κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπερασπίζονταν το «τεράστιο έργο που συντελείται», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουν γίνει τους τελευταίους έξι μήνες όσα δεν είχαν γίνει τα τελευταία έξι χρόνια».
Σε ενημερωτικό σημείωμα που απευθύνεται στα στελέχη και τα μέλη του κόμματος, η ΔΗΜΑΡ επικρίνει την τακτική των δανειστών καθώς, όπως αναφέρεται: «Το να συνδέει η Τρόικα όλο αυτό το τεράστιο εγχείρημα μόνο με τις απολύσεις λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και αντιμεταρρυθμιστικά. Φοβίζει και αποθαρρύνει τους καλούς δημοσίους υπαλλήλους και δίνει προσχήματα κάλυψης σε όσους δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους».
Η ΔΗΜΑΡ απαντάει ότι «οι αναγκαστικές έξοδοι πρέπει να στηριχθούν στο σύνταγμα, τους νόμους και τις διαφανείς διαδικασίες. Το να ζητάει η τρόικα σχέδιο απομακρύνσεων ανά τετράμηνο με συγκεκριμένο αριθμό εξόδων στην ουσία σημαίνει ότι ζητάει τη μη εφαρμογή των νόμων και την κατάργηση του κράτους δικαίου».
Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, η επιμονή της Τρόικα σε άμεσες και οριζόντιες απομακρύνσεις δημόσιων υπαλλήλων «δεν έχει σχέση με την αναγκαία αντικατάσταση του μοντέλου διοίκησης και ανάπτυξης της χώρας. Ο δημόσιος τομέας δεν θα συμβάλλει στην ανάπτυξη με αποθαρρημένους, φοβισμένους και υποτιμημένους δημοσίους υπαλλήλους. Θα συμβάλλει μέσα από την αναβάθμιση των διαδικασιών, της οργάνωσης και της παραγωγικότητας του ανθρώπινου δυναμικού, παράμετροι που συνδέονται ευθέως με την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης».
Στο σημείωμα προς τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος τονίζεται επίσης ότι «η διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της κυβέρνησης και οι υπουργοί να αναλάβουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που τους αναλογούν». Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται, «η υπογραφή μνημονίων μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και των άλλων υπουργείων για τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν σε σχέση με τη μεταρρύθμιση στο χώρο ευθύνης του, θα έχει θετική επίδραση».
H κυβέρνηση παλεύει για μια «νίκη» έναντι της Τρόικα
Η Τρόικα βλέπει θετικά το αίτημα της κυβέρνησης για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, που θα καλύψουν πλήρως τα κενά που θα δημιουργηθούν από την αποχώρηση των επίορκων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η δυνατότητα προσλήψεων με αναλογία 1:1 δεν αποκλείεται, τελικά, να μην αφορά μόνον «επιόρκους» αλλά και υπαλλήλους που δεν θα αξιολογηθούν ως ικανοί και θα δουν την πόρτα της εξόδου.
Σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός όσων αποχωρήσουν δεν αποκλείεται να υπερβαίνει τις 4.000 υποθέσεις επιόρκων, που βρίσκονται υπό εξέταση, και να αγγίξει, μέσω της αξιολόγησης, σημαντικό αριθμό εργαζομένων στο Δημόσιο.
Ο Μανιτάκης ζητάει χρόνο
Το «σχέδιο Μανιτάκη», όπως επισημαίνεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, «παραμένει η βάση για τη διαπραγμάτευση», όχι μόνο για πολιτικούς λόγους αλλά και για καθαρά πρακτικούς, νομικούς λόγους. Ο κ. Μανιτάκης έχει εκφράσει πολλάκις τη βούλησή του να τεθούν εκτός Δημοσίου οι επίορκοι. «Υπάρχουν όμως συγκεκριμένες διαδικασίες που περιλαμβάνονται στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα προκειμένου κάποιος να απολυθεί» διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνοντας ότι για την παράκαμψη των διαδικασιών απαιτείται αλλαγή της κείμενης νομοθεσίας, όπως επισημαίνει η «Καθημερινή».
Σύμφωνα με το σχέδιο της κινητικότητας που έχει καταρτίσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο αριθμός των απαιτούμενων από την Τρόικα αποχωρήσεων μπορεί να καλυφθεί από τους «κοπανατζήδες» και τους ακατάλληλους, ωστόσο «αυτό απαιτεί χρόνο» και δεν μπορεί να γίνει άμεσα, όπως ζητούν οι πιστωτές. «Ουσιαστικά ζητούνται οριζόντιες απολύσεις χωρίς αξιολόγηση», επισήμαιναν οι ίδιες πηγές. «Οι δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποιήσή τους, όπως αυτά καταγράφονταν στο Μνημόνιο έχουν υλοποιηθεί. Αυτά που ζητούνται τώρα είναι εκτός κειμένου. Αν τα αποφασίσουν, πρέπει να ψηφιστούν από την Βουλή», διευκρίνιζαν αρμόδιοι κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παραδεχόμενοι ταυτόχρονα ότι «η διαπραγμάτευση έχει μεταφερθεί σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων», που ξεπερνά τις αρμοδιότητες του υπουργού.