Ο Αγιος Παντελεήμονας και η Πλατεία Αττικής έχουν συνδεθεί με τις άγριες συμπλοκές των χρυσαυγιτών με μετανάστες. Φτωχογειτονιά, με παράδοση ιστορική η πλατεία Αττικής κοσμείται από υπέροχα νεοκλασικά που υποφέρουν από τη γνωστή νεοελληνική εγκατάλειψη.
Αναγνώστης του Σκάι είχε στείλει επιστολή-φωνή απόγνωσης στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τα υπέροχα νεοκλασικά του Αγίου Παντελεήμονα, η οποία φωτίζει το πρόβλημα.
Saturday, July 17, 2010 6:42 PM
Αξιότιμε κύριε,
Σας επισυνάπτω επιστολή που έστειλα σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος,
αν σας ενδιαφέρει το θέμα παρακαλώ δώστε του την ανάλογη προβολή.
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Διεύθυνση Ειδικών Εργων Αναβάθμισης Περιοχών
Αξιότιμε κύριε/κυρία,
Σας γράφω ως κάτοικος μιάς πυκνοκατοικημένης και υποβαθμισμένης γειτονιάς της Αθήνας, την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Είναι μιά γειτονιά που γνωρίζω 25 χρόνια, κατοικώ 15 χρόνια και στην οποία θα ήθελα να παραμείνω βλέποντας τις συνθήκες γιά όλους που ζουν εδώ να γίνονται πιό ανθρώπινες.
Διάβασα πρόσφατα στον Τύπο ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει ν' αρχίσει άμεσα την επέκταση και ανάπλαση 5 πλατειών της κεντρικής Αθήνας μεταξύ των οποίων και ο Αγιος Παντελεήμονας. Αναφέρεται πως αυτή η πλατεία από την μία της πλευρά θα συνδεθεί με την Πλατεία Αττικής μέσω πεζοδρομήσεων, ενώ από την άλλη της πλευρά θα γίνουν παρεμβάσεις βέλτιστης χρήσης ανοικτών χώρων-δημιουργίας πρασίνου που θα συνθέτουν μιά φιλική προς το περιβάλλον διαδρομή προς το Πεδίο του Αρεως.
Στα πλαίσια αυτού του σχεδίου θα ήθελα να σας ζητήσω να εξετάσετε τις δυνατότητες που προσφέρει το τετράγωνο στην γωνία των οδών Μύρων και Φυλής, 100 μέτρα από την Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα.
Εδώ πριν λίγα χρόνια υπήρχαν στη σειρά 3 όμορφα νεοκλασικά, εγκατελειμένα. Το μεσαίο κατέρρευσε βράδυ πλακώνοντας κάποια παρκαρισμένα ΙΧ, δεν υπήρξαν θύματα. Είναι σήμερα οικόπεδο. Στην μία του πλευρά σε πλήρη διάλυση το ένα σπίτι με απεγνωσμένη κραυγή στον τοίχο για «αντιπαροχή». Στην γωνία συνεχίζει να στέκει όμορφο και κομψό ένα διώροφο νεοκλασικό με ωραίο γλυπτό διάκοσμο και ακροκέραμα. Για χρόνια άντεξε στον καιρό με σπασμένα τα κεραμίδια του, πρόσφατα μάλιστα επισκευάστηκε η στέγη του γιατί έμελλε στα 100 σχεδόν χρόνια του αυτό το σπίτι να γίνει για μικρό διάστημα και οίκος ανοχής, πριν το κλείσουν οι αντιδράσεις των
κατοίκων. Τώρα πινακίδες αναγγέλουν πως ¨Διατίθεται», με συντελεστή δόμησης κ.τ.λ, προφανώς για να το ρίξουν και να χτίσουν ακόμη μία πολυκατοικία.
Είναι κρίμα και ντροπή να αφήνουμε να χάνονται τέτοια όμορφα κτήρια από την ιστορία μας όταν ακούμε πως στα εγκαίνια του μουσείου Καζαντζάκη στην Κρήτη πριν από λίγες μέρες ειπώθηκε πως δεν υπάρχουν ακόμη στην χώρα μας έστω και μικρά μουσεία για μεγάλους λογοτέχνες και προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας μας.
Οταν πριν 20 περίπου χρόνια πεζοδρομήθηκε ένα μικρό τμήμα της Μύρων (μέχρι την Φυλής) ρωτήθηκαν οι κάτοικοι εάν ήθελαν να συνεχιστεί η πεζοδρόμηση σε όλη την Μύρων μέχρι την Αχαρνών και είπαν όχι, μόνο και μόνο γιατί δεν είχαν που να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους. Καθώς η Μύρων είναι στενός δρόμος και μόνο στην μία πλευρά επιτρέπεται
το parking μιλάμε για το πολύ 25 αυτοκίνητα.
Λέω λοιπόν μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος να συνδιαστούν όλες αυτές οι ανάγκες και ευκαιρίες σε κάτι δημιουργικό και φιλικότερο προς τον άνθρωπο στην γωνία αυτών των δρόμων. Κάτι που να λαμβάνει υπόψιν του τις ανάγκες των κατοίκων για parking, την διατήρηση της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς με ανάλογη χρήση του γωνιακού κτηρίου και την δημιουργία πεζόδρομων και πρασίνου.
Κάτι ανάλογο, ως μέθοδο «βελονισμού», για βέλτιστη χρήση όλων των ανοιχτών χώρων στον πυκνό ιστό της Αθήνας είχε προτείνει και ένας διάσημος Ισπανός αρχιτέκτονας που προσλήφθηκε για να μας συμβουλέψει πως να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο της Αθήνας.
Ακούμε όλο περισσότερο ότι και για να βγουμε από την κρίση αλλά και ως αποτέλεσμα αυτής πρέπει να συμβούν κάποιες ριζικές αλλαγές στην νοοτροπία και αντιλήψεις μας, κάποιες ρήξεις με το παρελθόν. Μήπως αυτό το συγκεκριμένο παράδειγμα που φέρνω στην πρόσοχή σας είναι μία ευκαιρία να δείξουμε πως μπορούμε να κάνουμε τα λόγια πράξηκαι να μετατρέψουμε τον οίκο ανοχής σε κάτι άλλο;
Mετά τιμής
Ανδρέας Ν. Ανδρέου
Φωτογραφίες από το In2life