Θέμα περιορισμού του τραπεζικού απορρήτου αναμένεται να θέσει και επισήμως η Γερμανία στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) με σκοπό να συζητηθεί εκ νέου το θέμα της φοροδιαφυγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Κότχαους, ανέφερε ότι η συνάντηση του Σαββάτου θα είναι μια καλή ευκαιρία να συζητηθεί εκτενώς το ζήτημα της φοροδιαφυγής.
Πρόσθεσε ακόμη ότι «το σήμα που ήρθε από το Λουξεμβούργο θα χρησιμοποιηθεί από την Επιτροπή για να θίξει και πάλι το θέμα», ωστόσο, η κουβέντα δεν θα είναι καθόλου εύκολη, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις της Αυστρίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου (το οποίο βρίσκεται υπό «στενό μαρκάρισμα» έπειτα και από το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο), Λικ Φρίντεν, δήλωσε πως η χώρα του δεν είναι αυστηρά αντίθετη σε μια αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών.
Στο θέμα της αυτόματης ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών, «η εξέλιξη είναι αμετάκλητη, προχωρεί προς περισσότερο αυτοματισμό και μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών», δήλωσε ο Κότχαους, ενώ η Γερμανία έχει αναγάγει σε κεντρικό ζήτημα της πολιτικής της τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής.
Πρόκειται όμως για μια διαδικασία «αργή και επίπονη, στην οποία διακυβεύονται πολλά διαφορετικά συμφέροντα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, ο οποίος την Κυριακή είχε χαιρετίσει την αλλαγή στάσης του Λουξεμβούργου.
Ακριβώς πριν από τη σύνοδο του Ecofin θα πραγματοποιηθεί μια σύνοδος των μελών της ευρωζώνης, τα οποία θα ασχοληθούν κυρίως με τις λεπτομέρειες του σχεδίου αρωγής προς την Κύπρο.
Σοβαρές αντιδράσεις από την Αυστρία
Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, εμφανίζεται ανένδοτη σε ένα ενδεχόμενο να προσφέρει η χώρα της πληροφορίες «σπάζοντας» το τραπεζικό απόρρητο, ενώ ήδη από την Παρασκευή βρίσκεται σε τροχιά ευθείας σύγκρουσης με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο έπειτα από αποκαλύψεις για φορολογικούς παραδείσους και απάτες που εμπλέκουν τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, ενώ και ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, είχε υπαινιχθεί ότι Αυστρία και Λουξεμβούργο είναι οι δύο χώρες της ΕΕ οι οποίες διεκδικούν ειδικές ρυθμίσεις ως προς το τραπεζικό απόρρητο.
Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, απορρίπτει αυτή την ανταλλαγή στοιχείων, ενώ σημειώνει ότι «για εκείνους που δεν έχουν παρανομήσει, δεν δικαιολογείται ένα άνοιγμα όλων των λογαριασμών αποταμίευσης και για αυτό το λόγο αγωνίζομαι σαν λέαινα για το τραπεζικό απόρρητο».
Στο ίδιο κλίμα και ο υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ξεκαθάρισε ότι «το τραπεζικό απόρρητο όπως το έχουμε θέλουμε να το διατηρήσουμε και εδώ βάζω θαυμαστικό» και επισήμανε ότι «η Αυστρία δεν είναι φορολογικός παράδεισος και δεν θέλει να προστατεύσει κανέναν. Πρόκειται για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ώστε να μην μπορεί ο γείτονας να κοιτάξει το ποσό που βρίσκεται στο λογαριασμό μου».
Εκνευρισμός στις Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά σε υψηλούς τόνους στην Αυστρία και χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη στάση της αναφορικά με την άρση του τραπεζικού απορρήτου.
Η Εμερ Τρέινορ, εκπρόσωπος του ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη Φορολογία ανέφερε ότι «είναι αδύνατον ένα κράτος μέλος να μπλοκάρει τα άλλα 26» και πρόσθεσε: «Είναι δύσκολο για την Αυστρία να επιμείνει στη θέση της, όταν όλα τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι έτοιμα να προχωρήσουν προς μια αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών».
Όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών «έχουμε ξεκάθαρους κανόνες στους κόλπους της ΕΕ. Είκοσι πέντε χώρες έχουν δεσμευθεί να τους ακολουθήσουν», δήλωσε η εκπρόσωπος.